A dokk testreszabása a macOS-ban

A Dock a macOS-ban rugalmasabb, mint gondolná. Változtassa meg a méretet, helyet, színt és még sok mást, hogy megfeleljen a személyes preferenciáinak.

A Dock az Apple egyik legismertebb szolgáltatása. Bemutatja a tervezés intuitív jellegét, miközben testreszabható marad!

Bárki megváltoztathatja, hogy milyen alkalmazás-parancsikonok érhetők el a Dockon. De nem biztos, hogy észreveszi, hogy testreszabhatja a dokkoló méretét, színét, helyét és egyebeket is.

Módosítsa a méretet

A dokk automatikusan átméretez, attól függően, hogy hány alkalmazást tartalmaz. Azonban átméretezheti az ikonokat is, így a Dock sokkal nagyobb vagy kisebb lehet.

Ennek kétféle módja van: egérrel vagy a Rendszerbeállítások segítségével.

Az egér használata a leggyorsabb. Egyszerűen vigye az egérrel a dokkoló egyik függőleges elválasztójára, majd húzza fel vagy le a dokk nagyobb vagy kisebb méretének növeléséhez. Ha ez nem volt elég egyszerű, nyissa meg a Rendszerbeállításokat, és kattintson a Dock gombra. Az ablak tetején található csúszka beállítja a dokk méretét.

Kapcsolja be a nagyítást

A nagyítás nagyítja az ikonokat a dokkolón, miközben az egeret fölé viszi. Ez nagyszerű, ha sok ikonja van, egy kis dokkolója vagy látássérülése van.

A Nagyítás bekapcsolásához lépjen a Rendszerbeállítások Dokk menüjébe, és jelölje be a Nagyítás jelölőnégyzetet. A jobb oldali csúszka lehetővé teszi, hogy a nagyítás mértékét személyes ízlésének megfelelően módosítsa.

Változtassa meg a helyet

Alapértelmezés szerint a Dock a képernyő alján ül. Ha azonban jobban tetszik, akkor inkább a bal vagy a jobb szélre helyezheti át. A Mac használatának módjától függően ez megkönnyítheti a dokk elérését, amikor arra szüksége van.

Tartsa lenyomva a Dock helyét váltás miközben rákattint és húzza az egyik függőleges elválasztót. Húzza az egeret a képernyő másik szélére, hogy a dokkoló áttelepüljön ebbe a helyzetbe.

Alternatív megoldásként a Dokk rendszerbeállításaiban a három lehetőség egyikével választhatja ki a dokk elhelyezésének helyét: Balra, Alulra vagy Jobbra.

Elrejteni a dokkot

Szabadítson fel néhány asztali ingatlant úgy, hogy elrejti dokkolóját, amikor nincs rá szüksége.

Ez a praktikus funkció több helyet biztosít a többfeladatos feladatok elvégzéséhez, miközben a dokk könnyen elérhető távolságban van a képernyőn. Ha azt szeretné, hogy a Dock újra megjelenjen, vigye az egeret a képernyő szélére, és az kiugrik - akárcsak teljes képernyős módban.

Bármikor elrejtheti vagy megjelenítheti a dokkot a megnyomásával cmd + alt + D. Vagy lépjen a Rendszerbeállítások Dokk opcióihoz, és jelölje be a „Dokk automatikus elrejtése és megjelenítése” jelölőnégyzetet.

Változtassa meg a színt

Ha a Sötét mód be van kapcsolva, a Dock, a menüsor, az Értesítési központ, a Finder ablakok, a Spotlight keresés és még sok más sötétszürke vagy fekete színű lesz, és elegáns új megjelenést kölcsönöz a macOS-nak.

Kapcsolja be a Sötét módot a Rendszerbeállítások Általános menüjében. A tetején két doboz adja meg a világos vagy sötét színvilág lehetőségeit.

Kedvenc alkalmazások

A Dock legnagyobb részén találhatók parancsikonok a kedvenc alkalmazásokhoz. Könnyen hozzáadhatók, eltávolíthatók vagy átrendezhetők az ikonokra kattintással és húzással.

Egy alkalmazás eltávolításához húzza le a dokkról vagy a kukába - ne aggódjon, továbbra is elérhető lesz a Spotlight vagy a Finder szolgáltatásban.

Felváltva húzza az alkalmazásokat a Dockra a Finder ablakból, hogy felvegye őket a kedvencek közé. Húzhatja az alkalmazásokat a Dock legutóbbi alkalmazások szakaszából a kedvencek közé, hogy állandó parancsikonokat hozzon létre.

Legutóbbi alkalmazások

A Dock ezen új szakasza a kedvenc alkalmazások, valamint a verem és a fájlok között helyezkedik el. Automatikusan frissül a jelenleg futó alkalmazásokkal, vagy három nemrég használt alkalmazás megjelenítésével.

Ezt a funkciót a Rendszerbeállításokban kapcsolhatja be vagy ki. A Dock menü alatt jelölje be vagy jelölje be a „Legutóbbi alkalmazások megjelenítése a Dockban” jelölőnégyzetet.

Verem és akták

A dokk legtávolabbi jobb oldali részén halmokat, fájlokat és a kukát tárolhat.

Verem és fájl hozzáadható a Dockhoz, ha bármilyen fájlt vagy mappát húz a Finderből. Itt tartva könnyen hozzáférhetővé válik, és hasznos, ha bizonyos elemeket gyakran használ.

A veremek ugyanúgy működnek, mint a mappák: Kattintson ide a megnyitáshoz és az összes fájl megtekintéséhez. A verem vezérlőgombbal kattintva testreszabhatja, hogyan nyílik meg: rajongói rács vagy lista. Választhatja azt is, hogy hagyományos mappa ikonként jelenjen meg.

Extra effektusok

Nyitott mutatók

A dokkoló ikonjai alatt megjelenő kis kerek pontok jelzik, hogy az alkalmazás fut-e vagy sem. Ezt a hatást be- vagy kikapcsolhatja a Rendszerbeállítások jelölőnégyzet jelölésével: „A nyitott alkalmazások mutatóinak megjelenítése”.

Animációk megnyitása

A Rendszerbeállítások ’Megnyitni az alkalmazásokat’ jelölőnégyzet meghatározza, hogy az ikonok fel-le ugrálnak-e a megnyitáskor. Néhány felhasználó azt javasolta, hogy ennek a szolgáltatásnak a kikapcsolása javítsa a MacOS teljesítményét, bár a legtöbb felhasználó számára a különbség legjobb esetben elhanyagolhatónak tűnik.

Minimalizálja a hatást

A Kicsinyítés effektus lehetővé teszi az alkalmazás ablakának áthelyezését a Dockra, amikor éppen nem használja. Ez egy nagyszerű szervezési módszer, és segíthet több ablak törlésében munka közben.

A Rendszerbeállítások segítségével kiválaszthatja, hogy minimalizált ablakokat tárol-e az alkalmazás ikonján belül, vagy sorban tartsa-e őket a Verem és a Fájlok mellett. Kiválaszthatja az ablak minimalizálását is, amikor duplán kattint a címsorára.

Reméljük, hogy betekintést nyújt a Dock testreszabásához a macOS-on. Kísérletezzen, hogy megtalálja kedvenc beállításait, és tudassa velük a megjegyzéseket!

Legutóbbi hozzászólások