Ezekkel a tippekkel kerülje el a képernyő beégését az OLED iPhone készülékeken

A képernyő beégése, ellentétben azzal, amit gondolhat, valójában nem a múlté. Valójában, ha újabb iPhone-ja van, akkor készüléke pontosan ugyanannak a problémának lehet kitéve.

Számos módon azonban megteheti a képernyő beégését. Itt van, amit tudnia kell a jelenségről, valamint arról, hogyan kerülhető el a mindennapi forgatókönyvekben.

Mi az a beégés?

Példa az OLED-kijelző súlyos beégésére a Sprint áruház egyik eszközén. Kép a Gameza4-en keresztül.

Ha korábban plazma alapú tévéket használt, valószínűleg ismeri a beégést. De még ha nem is az, akkor jó esély van arra, hogy egy saját tulajdonú eszköz szenvedjen a jelenségtől.

A beégés lényegében az, amikor a kijelzőn egy kép vagy UI elem halvány vagy „kísérteties” maradványa látható. Jellemzően a kijelző tartós és mozdulatlan elemei okozzák, például a kábelhálózat emblémája. Ez azt jelenti, hogy ha egy navigációs alkalmazást akár napi 15-30 percig használ, beégést tapasztalhat.

Noha nem akkora probléma, mint a plazmaalapú televíziók, az OLED kijelzők még mindig hajlamosak a beégésre. Valójában a legtöbb szakértő szerint a beégés nagyjából elkerülhetetlen a kijelző technológiánál.

Ez azért van, mert halmozott. A kép „alaphelyzetbe állítására” nincs mód. Ha gyakran jelenít meg egy alkalmazást mozdulatlan elemekkel, akkor készüléke beéghet.

Hasonlóképpen a beégésre sem vonatkozik a garancia. Normális „kopásnak” számít. Más szavakkal, ha beégett, ne számítson arra, hogy az Apple ingyen megjavítja vagy kicseréli az eszközét.

Képmegőrzés és beégés

Az egyértelműség érdekében a beégés nem képmegőrzés. Első pillantásra nagyon hasonlónak tűnnek, de a két megjelenítési probléma között van egy fő különbség.

A beégés tartós - nem lehet megszabadulni tőle. A képmegőrzés, bár nagyon hasonlónak tűnik a beégéshez, idővel elmúlik.

A gyártók enyhítik?

Igen, gyakorlatilag az összes eszközgyártó valamilyen típusú enyhítési taktikát alkalmaz az OLED kijelzőin. Az egyik ilyen taktikát, amelyet az iPhone már akkor is használ, ha nem veszi észre, pixeleltolásnak nevezik.

Lényegében, amikor az iPhone azt észleli, hogy az eszköze túl hosszú ideig van bekapcsolva, és nem nézi, finoman eltolja néhány képponttal a teljes kijelzőképet. Ez nem tökéletes védelem a beégés ellen, de segít.

Kerülje a beégési tippeket

Néhány egyszerű tipp segítségével hosszabb ideig megújíthatja az iPhone OLED kijelzőjét.

Mint korábban említettük, a beégés akkor következik be, amikor egy alkalmazás állandóan megjeleníti a statikus logókat, a tartalmat vagy a felhasználói felület elemeket.

Bár az Apple rendelkezik néhány enyhítési taktikával, nem védi meg a beégést, hacsak nem követi ezeket a lépéseket.

  • Kerülje a statikus tartalmat. Hacsak nincs oka arra, hogy egy alkalmazást hosszabb ideig hagyjon a kijelzőn, a legjobb elkerülni. Ez nem tartalmazza a videókat, hacsak nincs bennük statikus vagy mozdulatlan tárgy.
  • Használja a CarPlay alkalmazást. A navigációs alkalmazások köztudottan beégnek, főleg azért, mert az emberek gyakran és következetesen használják őket. Ha teheti, használjon helyette CarPlay-t vagy járművének beépített szórakoztató rendszerét.
  • Engedélyezze az automatikus zárolást és az automatikus fényerőt. Az automatikus zárolást a Beállítások -> Kijelző és fényerő -> Automatikus zár elemre kattintva állíthatja be. Rövidebb intervallum jobb. A kijelző fényereje manuálisan beállítható ugyanabban a Beállítások menüben.
  • Csökkentse a fényerőt. Néha nem lehetséges a statikus tartalom elkerülése az iPhone-on. De csökkentheti a beégés súlyosságát a fényerő csökkentésével. A Vezérlőközpont segítségével manuálisan kapcsolja le.
  • Valódi hang engedélyezése. Ha az eszköz True Tone kijelzővel rendelkezik, tartsa bekapcsolva. Lehetséges, hogy ez idővel elősegítheti a probléma enyhítését, mivel a kék alképpontok a legsúlyosabban beégettek.

Ha észreveszi, hogy bizonyos felhasználói felület elemei beégtek a kijelzőre, de szeretné tudni, honnan jöttek, a Képernyőidő használatával megnézheti, hogy mely alkalmazásokat használja a legjobban.

Reméljük, hogy hasznosnak találta ezeket a tippeket. Kérjük, jelezze nekünk, ha bármilyen kérdése vagy észrevétele van.

Legutóbbi hozzászólások