Felhasználó hozzáadása, törlése és váltása Mac-en

Lehet, hogy van egy Mac-je, amelyet az egész család megoszt, vagy csak meg akarja engedni egy barátjának, hogy látogassa meg. A saját Mac-felhasználói fiók, valamint az összes fájl és elem biztonságban tartása érdekében könnyedén felveheti és megváltoztathatja a felhasználókat. Ezenkívül gyorsan törölheti a Mac felhasználói fiókot, ha befejezte a számítógép megosztását.

A felhasználói fiókok hozzáadásával és kezelésével a következőképpen olvashat: Mac.

Összefüggő:

 • Hogyan lehet letiltani a bejelentkezési jelszót Mac-en
 • Eltűnt a Mac felhasználói fiók? Az alábbiak szerint szerezheti vissza anélkül, hogy bármilyen adatot elveszítene
 • A szülői felügyelet engedélyezése és beállítása egy Mac OS X felhasználói fiókban

Nyissa meg a Rendszerbeállításokat

A felhasználói fiókok kezeléséhez Mac rendszeren nyissa meg Rendszerbeállítások vagy kattintson a gombra Apple ikonra > Rendszerbeállítások a menüsorból.

Mac rendszerbeállítások Felhasználók és csoportok

Válassza a lehetőséget Felhasználók és csoportok, kattints a zár gomb alján, és írja be a Jelszó. Ezután kövesse az alábbi lépések közül egyet vagy többet a felhasználók hozzáadásához, törléséhez vagy váltásához.

Ismerje a felhasználói fiók típusait

Amikor elkezdi új felhasználó hozzáadását a Mac számítógépére, ismernie kell a beállítandó fiók típusát. Az alábbiakban összefoglaljuk a Mac felhasználói fiókjait.

 • Adminisztrátor valószínűleg a Mac-tulajdonosként használt fiók típusa. A rendszergazdák teljes jogokkal rendelkeznek az alkalmazások telepítésére, a rendszerbeállítások módosítására és a felhasználói fiókok kezelésére.
 • Alapértelmezett a felhasználók telepíthetnek alkalmazásokat és módosíthatják saját beállításukat, de nem kezelhetik a többi felhasználót.
 • Kezelés a szülői felügyelettel az a típus, amelyet általában azoknál a gyermekeknél használ, akik csak az Ön által beállított szülői felügyelet alapján férhetnek hozzá bizonyos elemekhez.
 • Csak megosztás a fiókok hasznosak megosztott fájlokhoz vagy távoli képernyőmegosztáshoz. Ezek a felhasználók nem léphetnek be a Mac-be, és nem módosíthatnak semmilyen beállítást. Megjegyzés: Lehet, hogy módosítania kell megosztási és távoli kezelési beállításait az ilyen típusú fiók használatához.
 • Csoport A felhasználói fiókok lehetővé teszik, hogy több felhasználó hozzáférjen ugyanazokhoz az elemekhez, és ugyanazokkal a jogosultságokkal rendelkezzenek.

Felhasználó hozzáadása Mac-en

Új felhasználó hozzáadása Mac számítógépére csak néhány kattintást igényel, és a következő lépésekkel egyszerű. Így kell eljárni, ha rendszeresen használják a Mac-et, mint a háztartás többi tagja.

 1. A bal oldalon kattintson a gombra Plusz jel új felhasználó hozzáadásához.
 2. Válaszd ki a Új fiók típus (fent leírt) a legördülő mezőből.
 3. Írja be az új felhasználó összes adatait, majd kattintson a gombra Felhasználó létrehozása amikor végzel.
Adja meg a felhasználói fiók adatait

Ha konkrét fotót szeretne adni az új felhasználónak, kattintson a felhasználó neve mellett az aktuálisra. Válasszon ki egy fényképet, vagy csatoljon újat a Mac kamerájával, majd kattintson Mentés.

Módosítsa a felhasználó fényképét

Ha befejezte az új felhasználók hozzáadását, kattintson a zárolás gombra a további változtatások megakadályozásához, majd bezárhatja a Felhasználók és csoportok ablakot.

Vendégfelhasználó hozzáadása Mac-en

Ha vendégfelhasználót szeretne engedélyezni a Mac számítógépén, ez is egyszerű. A vendég felhasználói fiókok akkor használhatók, ha valaki ideiglenesen használja a Mac-et, például egy barát, aki éppen látogat. Az ilyen típusú felhasználói fiókhoz nem szükséges jelszó a bejelentkezéshez.

 1. A. Bal oldalán Felhasználók és csoportok ablakban kattintson a gombra Vendég felhasználó.
 2. Jelölje be a felső jelölőnégyzetet Engedélyezze a vendégeknek, hogy bejelentkezzenek erre a számítógépre.
 3. Opcionálisan megjelölheti a négyzeteket a következőre: Engedélyezze a szülői felügyeletet vagy Lehetővé teszi a vendégfelhasználók számára, hogy csatlakozzanak megosztott mappákhoz. Ezek a lehetőségek teljesen rajtad múlik.
Vendégfelhasználók engedélyezése

Miután engedélyezte vendégfelhasználók használatát a Mac számítógépén, egyszerűen kattintson a Vendég bejelentkezése opcióra a Mac bejelentkezési képernyőn, hogy a haverja használja a számítógépet.

Bejelentkezés képernyő Mac-en

Csoportos felhasználói fiók hozzáadása Mac-en

A csoportos felhasználói fiókok hasznosak a munkahelyi csapatprojektekhez vagy az iskolai csoportos projektekhez. Nem valószínű, hogy gyakran használja ezt a típusú fiókot, de a következő lépéseket követi a csoportos fiók hozzáadásához.

 1. A bal oldalon kattintson a gombra Plusz jel új felhasználó hozzáadásához.
 2. Válaszd ki a Új fiók írja be a legördülő mezőbe, és válassza ki Csoport.
 3. Adja meg a csoport összes nevét a Teljes név alatt, majd kattintson Csoport létrehozása amikor végzel.
 4. Válassza ki a felhasználókat a listából jelölje be a jelölőnégyzeteket.
Tagok hozzáadása egy csoport felhasználói fiókhoz

Hogyan lehet felhasználót váltani Mac-en

A felhasználók leggyorsabb és legegyszerűbb módja a menük sávján található gomb megnyomásával váltani a Mac-en. Ez ideális, ha megosztja Mac számítógépét otthonában másokkal, mert rendszeresen fiókot kell váltania.

Adja hozzá a gyors felhasználói kapcsoló gombot

Ha nem látja a Mac felhasználói fiók gombját a menüsorban, kövesse ezeket a lépéseket a fiókváltáshoz.

 1. Irány vissza a Felhasználók és csoportok területét Rendszerbeállítások. Oldja fel a beállításokat, és szükség esetén írja be a jelszavát.
 2. Kattintson a Rendszergazda fiók bal oldalon.
 3. Kattintson a gombra Bejelentkezés opciók.
 4. Jelölje be a jelölőnégyzetet A gyors felhasználói váltás menü megjelenítése és akkor választ a teljes név, a fiók neve vagy az ikon közül a legördülő mezőben, hogy hogyan szeretné megjeleníteni a menüsorban.
Adja hozzá a gyors felhasználói kapcsoló gombot a menüsorhoz

Látnia kell a nevét, a fiók nevét vagy az ikont a menüsorban. Ezután lezárhatja és bezárhatja a Felhasználók és csoportok ablakot.

Váltson felhasználót

Most, amikor felhasználót kíván váltani, kattintson a gombra a menüsoron, és válassza ki a váltani kívánt felhasználót. A képernyőn megjelenik a felhasználó bejelentkezési lehetősége a jelszó megadásához.

Mac-felhasználó kapcsoló gomb

A menüsor ezen gombjával is megjelenítheti a belépési ablakot a vendégfelhasználók számára.

Felhasználó törlése Mac-en

Ha eljön az idő, amikor törölni szeretne egy felhasználói fiókot a Mac számítógépén, ez ugyanolyan egyszerű, mint egy hozzáadása. Lehet, hogy gyermeke megkapta a saját számítógépét, és már nem osztja meg a tiédet, vagy esetleg beállítasz egy felhasználói fiókot egy barátod számára, és jobban szereted, ha most vendégfiókot használnak.

 1. A. Bal oldalán Felhasználók és csoportok ablakban kattintson az eltávolítani kívánt felhasználói fiókra, majd kattintson a gombra mínusz jel.
 2. Válassza ki, hogy az otthoni mappát lemezképbe menti, ne módosítsa az otthoni mappát, vagy törölje az otthoni mappát. Az Apple támogatási oldala részletesen ismerteti ezeket a lehetőségeket.
 3. Kattintson a gombra Felhasználó törlése.
Felhasználói opciók törlése

A felhasználói fiók már nem szerepel a Felhasználók és csoportok listában, és ez a személy nem fog tudni bejelentkezni a Mac számítógépére.

Könnyen kezelheti Mac felhasználói fiókjait

Ezen utasításkészletek mindegyikének tartalmaznia kell a hozzáadni vagy törölni kívánt felhasználói fiók típusát. És amint láthatja, a fiókok közötti váltás nem igényel többet, mint egy kattintás.

Felhasználói fiókokat tervez hozzáadni mások számára a Mac számítógépén? Vagy esetleg csak a vendég felhasználói fiók típusát tervezi? Mondja el nekünk gondolatait és terveit az alábbi megjegyzésekben!

Legutóbbi hozzászólások