Mappák megosztása az iCloud Drive-ban a macOS Catalina és az iOS 13 rendszeren

Az Apple a legújabb szoftverfrissítések sorozatában bevezette az iCloud mappák más felhasználókkal történő megosztásának lehetőségét. A funkciót eredetileg az iOS 13 béta verziójával vezették be, de a végleges nyilvános verzió kiadása előtt eltávolították. Úgy tűnik, hogy a ma megjelent legújabb iOS 13.4 Beta verzióval az Apple visszavásárolta az iCloud meghajtó mappamegosztó funkcióját.

Nagy változás, amelynek egyszerűsítenie kell a munkafolyamatokat és a családok megosztását az Apple ökoszisztémájában. A következőképpen működik a funkció, és hogyan kell használni az eszközein.

Hogyan működik az iCloud Drive mappa megosztása

Az iOS és a macOS korábbi verzióiban az Apple engedélyezte a felhasználók számára, hogy fájlokat osszanak meg az iCloud Drive-ról. De csak fájlokat oszthatott meg - nem pedig egész mappákat.

Ez megváltozott az Apple 2019-es szoftverfrissítésének tábláján. Most már megoszthatja a teljes mappát az iPhone, iPad, iPod touch vagy Mac iCloud Drive használatával.

Olyan, mint a linkmegosztás a legtöbb felhőalapú tároló platformon. Linket küld egy megosztott iCloud Drive mappába. Amikor valaki rákattint, hozzáférést kaphat ahhoz a mappához. Korlátozhatja a kifejezetten meghívott személyek hozzáférését is.

Ez természetesen komoly segítség mindenkinek, kezdve a családi fotók megosztását szeretteivel, a komplex munkaprojektek kezeléséig egy csoporttal.

A figyelmeztetés viszont az, hogy MacOS Catalina, iOS 13 vagy iPadOS rendszert kell futtatnia ahhoz, hogy megossza az iCloud Drive mappáit. Jelenleg a szolgáltatás nem érhető el az Apple iCloud webes felületén található iCloud Drive alkalmazásból. Mivel ezen a platformon jelenleg zajlik a felújítás, az Apple a jövőben hozzáadhatja az iCloud mappamegosztást.

Az iCloud Drive mappák megosztása a macOS-ban

A mappák megosztása az iCloud Drive-ban valójában nagyon egyszerű, mindaddig, amíg a Mac-en a macOS Catalina fut.

Mappa megosztása a macOS Catalina alkalmazásban

 • Nyissa meg a Findert a MacOS Catalina szoftvert futtató Mac gépén.
 • Kattintson az iCloud Drive könyvtárra az oldalsávon. (Az iCloud címszó alatt lesz.)
 • Ezután válasszon ki egy mappát az iCloud Drive-on.
 • Ezután kattintson a Lap megosztása ikonra - ez a Finder ablak menüsorának fájlmezője felett lesz.
 • A Megosztás lap segítségével linket küldhet a felhasználóknak a Mail, az Messages, az AirDrop vagy más megosztási eszköz segítségével.

Nagyjából ennyi van benne. Amikor valaki az elküldött üzenetben található beágyazott linkre kattint, hozzáférést kap megosztott iCloud Drive mappájához.

A megosztott mappák engedélyeinek módosítása

Az engedélyeket a Személyek hozzáadása menüben is szerkesztheti.

Megtekintheti azokat a személyeket, akik hozzáférnek a mappához, és módosítják a megosztott mappák engedélyeit.

 • Nyissa meg a Findert a Mac gépén.
 • Kattintson az iCloud Drive könyvtárra az oldalsávon.
 • Válassza ki a korábban megosztott mappát. (Több mappát is kiválaszthat és megoszthat.)
 • Kattintson az ablak sávján a Lap megosztása ikonra.
 • Most a legördülő menüben kattintson a Személyek hozzáadása elemre.

Innen látnia kell egy listát mindenkiről, akivel megosztja az adott mappát. Itt is van néhány lehetőség.

Kiválaszthatja az egyes címzetteket az engedélyek módosításához. A nézet csak azt jelenti, hogy csak a mappában lévő adatokat tekinthetik meg - nem tudnak majd változtatni. A változtatások ennek pontosan az ellentéte.

A Mindenki hozzáadása menü alján található Megosztási beállítások elemre kattintva egyszerre módosíthatja az engedélyeket mindenki számára.

 • Csak a meghívott személyek: Ez azt jelenti, hogy csak az Ön által kiválasztott személyek férhetnek hozzá megosztott iCloud Drive mappájához.
 • A link birtokában bárki: Ez azt jelenti, hogy a beágyazott link bárki számára hozzáférhető lesz. Ez azt is jelenti, hogy a címzettek továbbadhatják a linket, a nem Apple felhasználók pedig megtekinthetik a mappát.

Azt is megadhatja, hogy az általános engedélyeket Csak nézetként vagy módosításokat végezhesse mindenkinek, aki hozzáfér a mappájához.

Az iCloud mappák megosztása az iOS 13 és az iPadOS rendszerben

A mappákat ugyanúgy megoszthatja az iOS 13 és az iPadOS rendszeren.

Mappa megosztása iOS 13 és iPadOS rendszeren

Nagyjából ugyanúgy működik az iOS-ben és az iPadOS-ban. Csak nyomja meg hosszan a koppintás menü megjelenítéséhez, majd érintse meg a Megosztás lehetőséget.
 • Nyissa meg a Fájlok alkalmazást iPhone vagy iPad eszközén.
 • Hosszan vagy határozottan nyomja meg a mappát. (Több mappát is kiválaszthat a Kiválasztás ikon segítségével.)
 • A felugró menüben érintse meg a Lap megosztása ikont.
 • Most elküldheti a meghívó linket, vagy felvehet személyeket a Megosztás lapra.

Csakúgy, mint a macOS-on, a beágyazott link birtokában bárki, vagy a meghívott személyek hozzáférhetnek az iCloud Drive mappájához.

A megosztott mappák engedélyeinek módosítása

A Megosztás lapok segítségével meghívhat másokat, vagy felvehet személyeket az iCloud Drive mappájába. A megosztási engedélyeket a Személyek hozzáadása (a Megosztási lapon keresztül is elérheti) szerkesztheti.

Ha felfelé görget a Megosztás lapon, megnézheti ugyanazokat a megosztás engedélyezési lehetőségeket, amelyekre a macOS részben vonatkoztunk.

Ez magában foglalja a mappa vagy mappák hozzáférhetővé tételét a meghívott személyek vagy a link birtokában bárki számára.

Megváltoztathatja az egyes címzettek vagy a mappa engedélyét is általánosabban. Csakúgy, mint a macOS opciónál, ezt is beállíthatja a Változtatások vagy Csak Megtekintés lehetőségre.

Reméljük, hogy élvezték ezt a rövid cikket az iCloud Drive új mappamegosztó funkciójának néhány munkájáról. Amint teszteljük az iOS 13.4 béta verzióit a következő néhány hétben és hónapokban, új információkkal frissítjük Önt.

Kérjük, ossza meg velünk, ha bármilyen kérdése van hozzászólásokkal.

Legutóbbi hozzászólások