Hogyan szerezhetjük be a régi macOS verziók telepítőit közvetlenül az Apple-től

Az Apple bármilyen okból meglehetősen megnehezíti a telepítők megtalálását a macOS régebbi verzióihoz. De bár nehéz, mégis teljesen lehetséges.

Ez különösen releváns információ lehet a közelmúltban októberben lejárt biztonsági tanúsítvány miatt. De erre egy kicsit ráérünk. Itt van, amit tudnia kell egy régi macOS telepítő kép megkereséséről, miért is lehet szüksége rájuk, és néhány tipp a továbbiakban történő összegyűjtéshez.

Miért lenne szükség régi macOS telepítőkre?

A régi macOS telepítők többféle célra felhasználhatók, beleértve az indítható USB-meghajtók létrehozását.

Számos oka van annak, amiért jó ötlet egy régebbi macOS telepítő megtartása, de a legtöbbjük meglehetősen technikai jellegű. Ha abba a kategóriába tartozik, hogy a macOS régi verziójára van szüksége, akkor tudja. (Ebben a listában szerepelhetnek rendszergazdák, biztonsági szakemberek, fejlesztők stb.)

A macOS régebbi verziójának szükségességének leginkább nem technikai oka egyszerűen egy régebbi gép frissítése. A vadonban nem minden Mac képes a macOS Catalina futtatására.

Valójában, ha egy különösen régi Mac porosodik, és szeretné frissíteni, meglehetősen nehéz lehet megtalálni a futtatható macOS legújabb verzióját.

Lehet, hogy jól áll, ha otthagyja a jelenleg futó verziót. De a legtöbb esetben előnyösebb a macOS újabb verziójának (vagy a lehetséges legújabb verziónak) a futtatása.

Egy régi telepítő kép akkor is hihetetlenül hasznos, ha megbízik a 32 bites alkalmazásokban, és még nem frissítette a macOS Catalina verzióra.

Ahogy korábban kitértünk rá, valójában beállíthat egy Mac virtuális gépet egy olyan virtualizációs alkalmazás segítségével, mint a VirtualBox. Beállíthatja például a macOS Mojave programot egy virtuális gépen, és folytathatja a 32 bites alkalmazások használatát - még akkor is, ha a gazda Mac a Catalina rendszert futtatja.

Miért kapja meg közvetlenül az Apple-től?

De várj, mondhatod. Míg kellene ásni és megkísérelni megtalálni az Apple linkjét egy régi macOS telepítőhöz, amikor egyszerűen egy tökéleteset talál egy harmadik fél webhelyén?

Egyszóval: mert ezek a harmadik féltől származó linkek valószínűleg nem biztonságosak.

Kétségtelenül vannak olyan jó emberek, akik régi macOS telepítő képeket tesznek közzé, semmilyen rosszindulatú szándék nélkül. A baj az, hogy nehéz - ha nem is lehetetlen - tudni, hogy ebbe a táborba esnek-e, vagy a rossz színész táborába.

Emiatt érdemes bármilyen harmadik féltől származó letöltési linket elhagyni, és külön erőfeszítéseket tenni a linkek közvetlenül az Apple-től történő megkeresésére. Így sokkal biztonságosabb lesz bármilyen típusú rosszindulatú szoftver, kémprogram vagy más lehetséges támadás ellen.

Hogyan lehet megtalálni a régi macOS telepítőket

E cikk megírásával továbbra is letöltheti a macOS Mojave vagy a High Sierra alkalmazást az App Store-ból.

Mint említettük, az Apple már régóta elrejtette a régi macOS telepítő képeket. Rendelkezésre állnak, csak nem nagyon találják meg őket.

Míg a régi telepítő képek technikailag az App Store-ban voltak, az Apple lépéseket tett azok tényleges elrejtésére, hogy ne legyenek felfedezhetők kereséssel.

Korábban csak az Apple különféle támogatási dokumentációiban elrejtett közvetlen hivatkozások követésével lehetett hozzájuk eljutni. De az Apple nemrégiben jelezte, hogy ez megváltoztatja a régi macOS telepítők fogadásának módját.

Először ellenőrizze a Mac App Store-ot

A macOS Mojave és a macOS High Sierra esetében érintse meg a megadott linket a Mac App Store megnyitásához, és ellenőrizze, hogy a két verzió továbbra is elérhető-e.

Ha nem, itt megtalálja a közvetlen linkeket az Apple webhelyeire a Sierra, a High Sierra és a Mojave letöltéséhez.

Már frissíti vagy frissíti a macOS Catalina-ra?

Legalább javasoljuk a Mojave telepítő letöltését. Ez valószínűleg sok ember számára hasznos lesz, a 32 bites alkalmazásokra támaszkodó felhasználóktól kezdve a régebbi Mac felhasználókig, akik frissíteni akarnak, de kerülik a macOS Catalina alkalmazást.

Telepítő beszerzése régebbi macOS és OS X verziókhoz

Ha az Apple a macOS Sierra, a macOS El Capitan és a macOS Yosemite linkeket húzta le a Mac App Store-ból, akkor még mindig van néhány lehetőség a szükséges macOS vagy Mac OS X verzió megkeresésére.

Látogasson el az Apple ügyfélszolgálat főoldalára, és keressen rá

A legegyszerűbb módszer az Apple támogatási oldalára lépni, majd reflektorfényben keresni a kívánt macOS vagy OS X verziót.

A megfogalmazás fontos, ezért írja be: „Hogyan frissítsen (töltse ki a szükséges macOS vagy OS X verziót)

Lépjen az Apple Download oldalára

Noha ezek közül a telepítők közül sok még mélyebben el van rejtve, mégis az Apple webhelyének homályos sarkában fészkelődnek: a Letöltések oldalon.

Még régebbi macOS verziókat is találhat az Apple jól rejtett Letöltések oldalán.

Itt valóban olyan régi macOS verziókat találhat, mint a Mac OS X Tiger, még 2005-ben. Nem tudjuk, hogy működik-e, de szükség van rá.

A legtöbb ember számára valószínűleg a macOS verziók, mint a Mojave, a High Sierra és a Sierra, valamint az OS X verziók, például a Yosemite, az El Capitan és a Sierra a leghasznosabbak. Miután megnyílt az oldal, görgessen le a Letöltés szakaszig, és keresse meg a lehetőségetHa továbbra is szüksége van macOS / OS X-re, használja ezt az App Store-hivatkozást.Ezt a parancsot megérintve megnyílik a Mac App Store, így letöltheti az adott verziót.

macOS verziók

  OS X verziók

   Néhány megjegyzendő dolog

   A régi macOS képek letöltése vagy telepítése előtt néhány dolgot érdemes szem előtt tartania.

   • Ügyeljen a legjobb gyakorlatok szem előtt tartására. Ellenőrizze, hogy a régebbi Mac mely macOS verziókat tudja futtatni. Frissítés előtt feltétlenül készítsen biztonsági másolatot eszközéről - lehetőleg többször is.
   • Nincs visszaút. Telepítheti a macOS újabb verzióját a régebbi verzió tetejére. De ez fordítva nem működik. Régebbi macOS-t nem lehet újabbra telepíteni. Ha erre van szükség, akkor teljesen törölnie kell a Mac-et és telepítenie kell a régebbi verziót.
   • A linkek változhatnak. Bár az Apple elérhetőbbé tette a régebbi macOS verziókat, nincs garancia arra, hogy végül nem húzza meg a macOS régebbi verzióját (vagy még nehezebbé teszi őket megtalálni). Ha telepítő képekre van szüksége, akkor érdemes továbblépnie és letöltenie őket most.
   • Ha Mac gépén OS X Mavericks fut és fölötte. Közvetlenül frissíthet macOS-ra, nem kell először frissítenie az OS X verzióját. Ha a Lion (10.7) vagy a Mountain Lion (10.8) rendszert futtatja, akkor először El Capitan (10.11) verzióra, majd macOS-ra kell frissítenie.

   Miért lesz szükség új macOS telepítő képekre minden frissítéshez 2019 októbere után?

   Mint látható, az Apple utolsó biztonsági tanúsítványa október 24-én lejárt.

   Valószínűleg rengeteg olyan ember van, aki korábban számos macOS telepítő képet gyűjtött össze. Sajnos, amint arra korábban utaltunk, ezek a képek mára haszontalanok.

   Még 2019. október 24-én lejárt a régi MacOS-verziók biztonsági tanúsítványai. Lényegében ez azt jelenti, hogy ezek a régi macOS verziók már nem fognak futni. Ez szégyen, de valamit tehetsz ellene.

   Míg a régi macOS telepítő képek már használhatatlanok, minden olyan telepítő kép, amelyet október 24-e után letöltött az Apple-től, új biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik.

   Szerencsére az Apple megújította a tanúsítványokat minden régi macOS telepítő képhez, amelyet kínál. A tanúsítványok sajnos újra lejárnak. A fejlõdés az, hogy csak 2029-ig járnak le. Tehát egy évtizedes szüreti macOS-telepítési móka lesz.

   (Megjegyzés: A macOS telepített verziói továbbra is jól működnek. Csak a telepítőkkel fogsz bajba kerülni.)

   Jogi nyilatkozat bármi telepítése előtt

   Mindezek mellett érdemes kiemelni, hogy a legtöbb embernek nem lesz szüksége régi macOS telepítő készletre. Valószínűleg nem is kell frissíteniük a macOS régebbi verziójára.

   Nem javasoljuk, hogy próbálja meg telepíteni a régi macOS verziókat a napi illesztőprogram Mac számítógépére, hacsak nem igazán kell. Ha valóban egy régi Mac verziót szeretne felfedezni, használjon másodlagos laptopot vagy virtuális gépet.

   Ha a Mac képes a macOS Catalina futtatására, akkor erősen javasoljuk, hogy frissítsen a macOS adott verziójára. (Hacsak nincs szüksége 32 bites alkalmazásokra, ebben az esetben telepítenie kell a macOS Mojave programot.)

   Ha a Mac nem támogatja a Catalinát, és évek óta nem frissített, akkor javasoljuk, hogy keresse meg, hogy mely macOS verziókkal kompatibilis, és frissítse a legfrissebbre.

   Ha bármilyen kérdése vagy további tippje van, ossza meg velünk az alábbi megjegyzéseket.

   Legutóbbi hozzászólások