Ezzel az útmutatóval helyezze át a Time Machine biztonsági másolatait egy új meghajtóra

A Time Machine kiváló eszköz a Mac biztonsági mentéséhez. De ha a külső Time Machine meghajtón elfogy a hely, vagy meghibásodni kezd, akkor lehet, hogy ezeket a biztonsági másolatokat máshová kell átvinnie. Ebben a bejegyzésben megmutattuk, hogyan kell ezt megtenni.

A Time Machine elmenti a Mac pillanatképeit az elmúlt napokból, hetekből, hónapokból vagy akár évekből. Ha meg akarja tartani ezeket a pillanatképeket, át kell vinnie őket egy új meghajtóra az alábbiakban leírt folyamat segítségével.

FIGYELEM: A Time Machine biztonsági mentéseinek áthelyezése nagyon időigényes folyamat lehet. Négy órámba telt, mire 250 GB-os biztonsági mentéseket új meghajtóra helyeztem. A többi felhasználó napokat várt az átutalások befejezésére.

Kövesse ezeket a gyors tippeket, hogy gyorsan megkezdhesse a Mac Time Machine biztonsági másolatának új meghajtóra történő átvitelét, vagy olvassa el a teljes utasításokat a bejegyzésben:

 1. Győződjön meg arról, hogy az új meghajtó Mac OS Extended (Journaled) formátumban van formázva, GUID partíciós térkép sémával.
 2. Szerezzen információkat az új meghajtóról a Finderben, és kapcsolja ki az „A tulajdonjog figyelmen kívül hagyása ezen a köteten” lehetőséget.
 3. Ideiglenesen kapcsolja ki a Time Machine biztonsági másolatait a Rendszerbeállításokban.
 4. Nyissa meg a Finder alkalmazást, és húzza a „Biztonsági mentések” mappát a régi meghajtóról az újra.
 5. Kapcsolja be újra a Time Machine szolgáltatást, új célmeghajtóval.

Áthelyezhetem a Time Machine biztonsági mentéseimet egy új meghajtóra?

A Time Machine bonyolultabb, mint a tipikus biztonsági mentés, de a meglévő Time Machine összes pillanatképet viszonylag könnyen áthelyezheti egy új meghajtóra. Valójában valószínűleg jó ötlet erre, így biztonsági másolata van a biztonsági mentésről. Végül…

"Kettő egy és egy nincs."

Miután a Time Machine biztonsági mentései az új meghajtón vannak, pontosan úgy viselkedik, mint a régi. Ez azt jelenti, hogy készíthet új biztonsági másolatokat, vagy megnyithatja magát a Time Machine-t is, hogy helyreállítsa az elveszített fájlokat a múlt hétről, a múlt hónapról vagy akár a tavalyi évről, attól függően, hogy a biztonsági mentések mikor kezdődtek.

A Time Machine biztonsági mentéseinek áthelyezése után visszaléphet az időben a fájlok helyreállításához.

A Time Machine biztonsági másolatainak új meghajtóra történő áthelyezése nagyszerű ötlet, ha a régi meghajtó nem működik, ha további tárhelyre van szüksége, vagy ha archiválni szeretné a biztonsági másolatokat.

De néha az emberek időt töltenek a biztonsági másolatok átvitelével, amikor erre nem volt szükségük. Ennek alábbiakban bemutatunk néhány okot.

Nem kell másolnia a biztonsági másolatokat, hogy a Time Machine programot másik Mac számítógéppel használhassa

Ha egy második Mac-ről biztonsági másolatot szeretne készíteni a külső meghajtóra, megteheti azt a meglévő Time Machine biztonsági mentésekkel együtt. Nincs szükség a meghajtó törlésére és a semmiből való indulásra. Egyszerűen csatlakoztassa egy új Mac-hez, és mondja meg a Time Machine-nek, hogy használja biztonsági másolatok készítéséhez.

Feltéve, hogy elegendő hely áll rendelkezésre a biztonsági másolat készítéséhez, a Time Machine kidolgozza az összes kinket, és létrehoz egy új mappát a második Mac számára. Külön tárolja az összes fájlt és mappát, és tudja, melyik mappából kívánja helyreállítani az egyes Mac-ek adatait.

Minden Mac-nek, amelyről biztonsági másolatot készít, saját mappája van a Time Machine meghajtón.

Nem kell másolnia a biztonsági másolatokat, hogy más fájlokat tároljon a meghajtón

Ha más fájlokat kell tárolnia a külső meghajtón, megteheti közvetlenül a biztonsági másolatok mellett. Ismételten nincs szükség a biztonsági másolatok átadására és a meghajtó törlésére.

A Mac operációs rendszere nem hagyja, hogy a Time Machine felülírja azokat a fájlokat, amelyeket nem hozott létre. Tehát hozzáadhat mappákat vagy fájlokat a Biztonsági mentések mappa mellé anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy a Time Machine törli őket.

Előfordulhat, hogy meg kell adnia egy rendszergazda jelszavát, ha más tartalmat szeretne hozzáadni a Time Machine meghajtójához.

Hogyan helyezhetem át a Time Machine biztonsági másolatait egy új meghajtóra?

A biztonsági másolatokat áthelyezheti a Finderben található másolás és beillesztés segítségével, de először ellenőriznie kell az új meghajtó formátumát és engedélyeit. A teljes folyamat nagyon hosszú időt vehet igénybe, attól függően, hogy mennyi adata van, és hogy a külső meghajtó egészséges-e vagy sem.

Győződjön meg róla, hogy a Mac továbbra is be van kapcsolva és ébren van.

1. lépés: Csatlakoztassa mindkét meghajtót a számítógépéhez

Minden külső meghajtójának láthatónak kell lennie a Finder oldalsávon.

Egyidejűleg csatlakoztatnia kell a meglévő Time Machine meghajtót és az újat a Mac-hez. Attól függően, hogy a Mac hány USB, FireWire vagy Thunderbolt porttal rendelkezik, ennek eléréséhez elosztót vagy adaptert kell használnia.

Miután mindkét meghajtót csatlakoztatta, nyissa meg a Findert, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindkettő fel van-e szerelve. Láthatja őket az oldalsávon a Helyek alatt. Ha nem látja a Helyek részt, lépjen ide: Keresés> Beállítások> Oldalsáv és kapcsolja be.

Ha az egyik meghajtó hiányzik, ellenőrizze annak csatlakozását és áramellátását, vagy forduljon a gyártótól technikai segítségért.

2. lépés. Ellenőrizze az új meghajtó formátumát

Mielőtt bármit áthelyezne az új meghajtóra, meg kell győződnie arról, hogy a Time Machine számára megfelelő formátumra van-e állítva. Ha nem, akkor teljesen törölnie kell és újra kell formáznia. Az alábbiakban elmagyaráztuk a meghajtó ellenőrzését vagy formázását.

Hogyan ellenőrizhetem a külső meghajtóm formátumát?

 1. Nyissa meg a Rendszerinformáció alkalmazást az Utilities mappából.
 2. Válassza a Tárolás lehetőséget az oldalsávon, a Hardver menüben.
 3. Válassza ki az új külső meghajtót az ablak tetején.
 4. Nézze át az információkat, hogy megtalálja a fájlrendszert és a partíciós térkép típusát, és győződjön meg arról, hogy azok megfelelnek az alábbiaknak:
  1. Fájlrendszer: Mac OS Extended (Journaled) vagy Journaled HFS +
  2. Partíciótérkép típusa: GPT (GUID partíciós táblázat)
 5. Ha nem egyezik, formázza újra a Time Machine-mel való együttműködést.
Ha a fájlrendszer vagy a partíciótérkép típusa nem megfelelő, újra kell formáznia a meghajtót.

Hogyan formázhatom újra a külső meghajtót?

Ha a külső meghajtó nem kompatibilis a Time Machine programmal, akkor formázásához kövesse ezeket az utasításokat. Ellenkező esetben kattintson ide a következő lépéshez lépéshez.

A külső meghajtó újraformázása törli az összes tartalmat. A folytatás előtt manuálisan el kell távolítania a külső meghajtón tárolandó elemeket.

Kövesse ezeket az utasításokat a külső meghajtó formázásához:

 1. Nyissa meg a Lemez segédprogramot az Alkalmazások segédprogramok mappájából.
 2. Keresse meg az új meghajtót az oldalsávon, és válassza ki a szülő meghajtót.
 3. Kattintson a Törlés elemre.
 4. Válasszon egy nevet a meghajtónak, és állítsa be a következő beállításokat:
  1. Formátum: Mac OS Extended (naplózott)
  2. Séma: GUID partíciós térkép.
 5. Kattintson a Törlés elemre, és várja meg, amíg a folyamat befejeződik.

  Formázza újra a meghajtót a Time Machine kompatibilis beállításokkal.

3. lépés. Állítsa be az új meghajtó engedélyeit

Mielőtt a macOS lehetővé tenné az adatok másolását a Time Machine biztonsági mentéseiből vagy azokról, meg kell változtatnia az új meghajtó engedélyeit. Ezt könnyű megtenni a Finder Információ kérése ablakában.

Hogyan módosíthatom a Time Machine új meghajtóm engedélyeit?

 1. Nyissa meg a keresőt.
 2. Válassza ki az új meghajtót az oldalsávon a Helyek alatt.
 3. A menüsoron válassza a Fájl> Információ kérése lehetőséget.
 4. Nyissa meg a Megosztás és engedélyek szakaszt.
 5. Kattintson a lakatra, és adja meg a rendszergazda jelszavát a változtatások engedélyezéséhez.
 6. Kapcsolja ki a „Saját tulajdon figyelmen kívül hagyása ebben a kötetben” lehetőséget.

  Győződjön meg arról, hogy ez az opció nincs bejelölve az új Time Machine meghajtóhoz.

4. lépés: Ideiglenesen kapcsolja ki a Time Machine biztonsági másolatait

Nem akarja, hogy a Time Machine frissítse a biztonsági másolatokat, miközben új meghajtóra helyezi őket. Ezért ideiglenesen ki kell kapcsolnia.

Természetesen ez azt jelenti, hogy a Mac nem tud biztonsági másolatot készíteni az átvitel időtartama alatt, amely több órát vesz igénybe. Mielőtt elkezdené, győződjön meg arról, hogy nemrégiben készült biztonsági másolat.

Hogyan kapcsolhatom ki a Time Machine biztonsági másolatait?

 1. A menüsorból lépjen a következőre: > Rendszerbeállítások> Időgép.  
 2. Kapcsolja ki az opciótAutomatikus biztonsági mentés.’  
 3. A macOS régebbi verzióinál szükség lehet egy Be / Ki gombra.

  Az átvitel megkezdése előtt ideiglenesen kapcsolja ki az automatikus biztonsági mentést.

Ne felejtse el visszatérni ezekre a beállításokra, hogy az átvitel befejezése után ismét bekapcsolja a Time Machine szolgáltatást.

5. lépés: Helyezze át a Time Machine biztonsági másolatait az új meghajtóra

Ez olyan egyszerű, mint a megfelelő mappa másolása és beillesztése a meglévő Time Machine meghajtóról az újba. Amint azonban már említettük, az átvitel megkezdése után hosszú időbe telhet.

Csak akkor kezdje el ezt a folyamatot, ha örömmel tartja bekapcsolva a Mac-jét és csatlakozik mindkét meghajtóhoz legalább a következő 24 órában.

Hogyan helyezhetem át a Time Machine biztonsági másolatait egy új meghajtóra?

 1. Nyisson meg két új Finder ablakot: egyet minden meghajtóhoz.
 2. Keresse meg a ’Backups.backupdb’ mappát a meglévő Time Machine meghajtón. Ha nem létezik, keressen helyette egy .sparesbundle végződésű fájlt.
 3. Húzza azt a mappát vagy fájlt az új meghajtóra. Alternatív megoldásként használja a Szerkesztés másolás és beillesztés menüpontot.
 4. Ha a rendszer kéri, írja be rendszergazdai jelszavát.
 5. Várja meg az átadás befejezését.

  Az átadás előkészítése után a Findernek meg kell adnia egy becsült időtartamot.

6. lépés: Válassza ki az új meghajtót a Time Machine alkalmazásban

Miután az átvitel befejeződött, elkezdheti új meghajtóját új Time Machine biztonsági másolatok készítéséhez. Először azonban újra be kell kapcsolnia a Time Machine-t, és ki kell választania az új meghajtót a következő biztonsági mentéshez.

Hogyan választhatom ki az új meghajtót a Time Machine biztonsági mentésekhez?

 1. A menüsoron lépjen a > Rendszerbeállítások> Időgép menüpontra.
 2. Kapcsolja be az „Automatikus biztonsági mentés” funkciót, vagy állítsa a kapcsolót „Be” állásba.
 3. Kattintson a „Lemez kiválasztása…” elemre, válassza ki az új meghajtót, majd kattintson a „Lemez használata” elemre.

  Válassza ki az új meghajtót, és válassza ki, hogy titkosítja-e a biztonsági mentéseket, vagy sem, ami az adatvédelem érdekében ajánlott.

Ha végzett, ne helyezze át a régi Time Machine biztonsági másolatait a Kukába a Finder használatával, mert azok elakadhatnak. A meghajtó törléséhez inkább a Lemez segédprogramot kell használnia.

Gondok vannak a Time Machine biztonsági mentéseinek új meghajtóra történő átvitelével?

 • Ügyeljen arra, hogy rendszergazdaként jelentkezzen be a Mac számítógépére
 • Ellenőrizze, hogy a Time Machine meghajtó asztali ikonja nem zöld TM biztonsági mentési ikonként jelenik meg, hanem a szokásos sárga lemez ikonként
 • Ellenőrizze a meghajtónevek esetleges érzékenységét
 • Nevezze át az új TM biztonsági mentési meghajtót pontosan ugyanúgy, mint a régi TM (és ha szükséges, állítsa át új névre a biztonsági másolatok átvitele után)
 • Hozzon létre ugyanolyan méretű partíciót az új Time Machine meghajtón, mint a régebbi TM biztonsági meghajtó az átvitelhez, majd az átadás befejezése után méretezze át

Ha a fenti folyamat nem működik, fontolja meg a TM biztonsági másolat klónozását a Helyreállítási mód (Indításkor Command + R) és a Lemez segédprogram használatával. Vagy használjon egy olvasó által ajánlott, harmadik féltől származó eszközt, például a SuperDuper programot a Time Machine biztonsági másolat mappájának új lemezre másolásához.

Hogyan kell használni a helyreállítási mód Lemez segédprogramját egy meghajtó klónozásához

 1. Indítsa el Mac-jét helyreállítási módban, és válassza a Lemez segédprogramot a képernyőn megjelenő opciók közül
 2. Válassza ki az új meghajtót a Lemez segédprogram oldalsávján
 3. Kattintson a Visszaállítás gombra, vagy válassza a Szerkesztés> Visszaállítás menüpontot
 4. A Visszaállítás legördülő menüből válassza ki a klónozni kívánt meghajtót
 5. Kattintson a Visszaállítás gombra
 6. A klónozás után várja meg, amíg a Lemez segédprogram megmutatja az állapotát teljesnek
 7. Koppintson a Kész elemre

Köszönöm, hogy betértél!

Mondja meg nekünk a megjegyzésekben, hogy mennyi ideig tartott a Time Machine biztonsági mentéseinek új meghajtóra történő áthelyezése. Vagy ha más módszert használ a TM biztonsági másolatok új meghajtókra történő átviteléhez.

Szeretnénk megtudni azt is, hogy miért kellett először a biztonsági másolatokat áthelyeznie.

Legutóbbi hozzászólások