Bluetooth fejhallgató hangproblémái a MacBookon? Próbálja ki ezeket a javításokat

A Bluetooth fejhallgató kényelmes, és a legtöbb esetben ugyanolyan jól szól, mint vezetékes társa. De mi történik, amikor csak szörnyen hangzanak egyes eszközökön?

Számos felhasználói jelentés szerint a Bluetooth fejhallgató drasztikus minőségromlást tapasztal, amikor a MacOS-hoz csatlakozik (még akkor is, ha rendben szóltak, ha iPhone-val együtt használják).

Itt van miért - és hogyan lehet kijavítani.

Mi okozza ezt a hangminőség-csökkenést?

A hangminőség csökkenését tapasztalhatja, amikor a Bluetooth fejhallgatót Mac-hez csatlakoztatja. Ez azért van, mert a macOS alapértelmezés szerint rosszabb minőségű audiokodeket használ.

Miért hangzik gyakran rosszabbul a Bluetooth fejhallgató, ha Mac-hez csatlakoztatja őket? Dióhéjban az audiokodek miatt.

A legtöbb modern Mac számítógép megpróbálja az AAC audiokodeket audio eszközökkel használni. Ez az Apple által preferált kodek, és objektíve jobb minőségű, mint az SCO vagy az SBC kodekek.

De időnként a Bluetooth-ra csatlakoztatott eszközök „visszakerülnek” az SCO vagy az SBC kodekre. Ez általában akkor történik, amikor a macOS úgy gondolja, hogy a beépített mikrofont egy Bluetooth-eszközön fogja használni (valójában az eszköz külső mikrofonját).

Ezért egy jó pár Bluetooth fejhallgató gyakran rosszabbul fog hangzani, ha Mac-hez csatlakozik, mint egy iPhone-hoz. Ezért a hangminőség javításának alaposabb kísérletei, például a terminálparancsok vagy az SMC visszaállítása sem enyhítik a problémát.

Lehet, hogy egyes felhasználók nem veszik észre a minőség csökkenését, de ez nem azt jelenti, hogy ez nem történik meg. Sajnos nincs sok egyszerű, natív módszer annak megakadályozására, hogy a Bluetooth-eszközök alapértelmezés szerint az alacsonyabb minőségű kodekeket használják. De van néhány megoldás, amellyel kényszerítheti a macOS-t az AAC használatára, amikor csak lehetséges.

Ne használja a mikrofont

Lépjen a Hangbeállítások menübe, és ellenőrizze, hogy a beviteli eszköz a beépített Mac mikrofonra van-e állítva (ha van ilyen).

Először is: ellenőrizze, hogy a Mac alapértelmezés szerint a fejhallgató mikrofonját használta-e bemeneti eszközként.

Ez általában AirPod-ok használatakor történik. Még akkor is, ha a fejhallgató az első csatlakoztatáskor AAC kodeket használ, rosszabb minőségű kodekre válthat, ha mikrofont használó alkalmazást nyit meg.

Az egyik legegyszerűbb módszer ennek kezelésére, ha egyszerűen átkapcsolja a mikrofon bemenetét a készülék beépített mikrofonjára.

Megteheti, hogy elmegy Rendszerbeállítások -> Hang. Válassza a Bemenet fület, és ellenőrizze, hogy a beviteli eszköz beállítása Mac mikrofon. Például MacBook Air mikrofon vagy MacBook Pro mikrofon.

Ha a menüsoron van a hangerő ikon, akkor kattintson rá kattintva, és az alapértelmezett beviteli eszközt megváltoztathatja a bekapcsolt mikrofonra.

Érdemes megjegyezni, hogy ha Mac számítógépén nincs beépített mikrofon, amelyre átválthat, használjon egy másik mikrofont, amely nincs csatlakoztatva a Bluetooth fejhallgatóhoz. Ha nem, akkor előfordulhat, hogy az alábbiakban meg kell találnia néhány más megoldást.

Öld meg a hallgató alkalmazásokat vagy rendszerbeállításokat

Az egyik leghatékonyabb megoldás egy valószínűtlen stratégia, amelybe az olvasó belebotlott. Lényegében meg kell találnia és meg kell ölnie azokat az alkalmazásokat vagy rendszerfunkciókat, amelyek mikrofont használnak.

Ellenőrizze a Diktálás beállításait

Az olvasó esetében a natív diktálás funkció volt az, ami miatt a macOS átállt az alacsonyabb minőségű kodekre.

Ez lehet a helyzet az Ön esetében - csak menjen Rendszerbeállítások> Billentyűzet> Diktálás és kapcsolja ki a diktálást (vagy kapcsolja be és ki.)

Ellenőrizze a Diktálásban felsorolt ​​mikrofont, és kapcsolja át a belső mikrofon.

De, mint tudhatod, a Diktálás természetesen nem az egyetlen mikrofont használó alkalmazás vagy rendszerbeállítás. A konkrét beállítástól függően a gyengébb minőségű audiokapcsolat vétke valami egészen más lehet.

Ezért azt javasoljuk, hogy gyomláljon a mikrofont használó alkalmazásokon keresztül

Lehetséges, hogy ezek közül az alkalmazások közül néhányat megtalál Rendszerbeállítások> Biztonság és adatvédelem. Csak válassza ki, mely alkalmazások rendelkeznek engedéllyel a mikrofon használatához.

Érdemes felmennie a Biztonság és adatvédelem menübe, hogy megnézze, milyen alkalmazások férnek hozzá a mikrofonjához.

Más esetekben előfordulhat, hogy egy kicsit többet kell ásni. Csak próbáljon meg találni bármit, ami lehetővé teszi, hogy beszéljen vagy diktáljon. A kérdéses „problémás alkalmazás” meglepetést okozhat.

Fontolja meg a Toothfairy használatát

Ha unod már a menük közötti navigálást, a Fogfairy jó lehetőség lehet. Beállíthatja, hogy alapértelmezés szerint letiltsa a gyengébb minőségű kodekeket.

Korábban írtunk a Toothfairy-ről, Michael Tsai fejlesztő által létrehozott egyszerű alkalmazásról, amely nagyjából elengedhetetlenül szükséges, ha AirPod-okat használ a Mac gépével.

Amint arról a múltban beszámoltunk, a Toothfairy megkönnyíti a különféle Apple eszközök közötti váltást egyetlen AirPod-párral (vagy más Bluetooth-fejhallgatóval).

De a Toothfairy az audió minőségének javításában is segíthet, ha megakadályozza, hogy eszközei visszakerüljenek az SCO kodekre. Az alkalmazás speciális beállításaiban megtalálhatja az AAC kódolás előnyben részesítésének lehetőségét.

Ha engedélyezve van, a macOS nem fogja használni az SCO kodeket - még akkor sem, ha a Bluetooth fejhallgatón beépített mikrofon található.

Javasoljuk, hogy adjon egy pörgetést a Toothfairy-nak, és nézze meg, megoldja-e a problémát. További információt találhat az alkalmazásról, és letöltheti innen.

Hangproblémák a macOS Catalina programban

Ne feledje, hogy valószínűleg hasonló problémákba ütközik a macOS Catalina alkalmazásban. Ez a viselkedés valószínűleg nem hiba, ezért az Apple-nek még "javítania" vagy kijavítania kell a problémát.

Érdemes megjegyezni, hogy a macOS Catalina (vagy annak bétaverziója) futtatásának ugyanazokkal a problémás futtatásával találkozhat.

Mivel ez nem tűnik hibának (vagy legalábbis súlyosnak), az Apple nem biztos, hogy a radarján van. Valójában a gyengébb minőségű kodekre való áttérés célja lehet a macOS viselkedése.

Mindez azt jelenti, hogy a macOS Catalina nem oldja meg ezt a problémát. Ha a legújabb szoftvert futtató Mac számítógépen fut bele, próbálkozzon csak a fenti megoldásokkal.

Legutóbbi hozzászólások