Hogyan adhatunk vezeték nélküli Carplay-t járművéhez

A CarPlay egy praktikus és biztonságos módja annak, hogy kibővítse iPhone funkcióit járművével. De vezeték nélkül csatlakoztathatja iPhone készülékét a CarPlay vevőhöz?

Röviden, a CarPlay támogatja a vezeték nélküli kapcsolatot. De még akkor is, ha autójában CarPlay-kompatibilis vevő van, jó eséllyel csak villámkábelen keresztül tud majd csatlakozni hozzá.

Itt van minden, amit tudnia kell.

Miért nincs az autómban vezeték nélküli CarPlay?

Még ha CarPlay is van a járművében, valószínűleg nincs vezeték nélküli CarPlay.

Először is, ha nincs CarPlay, akkor valószínűleg azért, mert az információs és szórakoztató rendszere nem kínálja az Apple által gyártott szolgáltatást. Nagy értékesítési pont lehetett az eladáskor, ha mégis.

De ha van CarPlay a járművében, és kíváncsi arra, miért nem tudja vezeték nélkül csatlakoztatni iPhone-ját (annak ellenére, hogy van Bluetooth), a válasz valójában némileg bonyolult. Mint már említettük, az Apple CarPlay csinál valóban támogatja a vezeték nélküli kapcsolatokat, de csak nagyon specifikus hardverrel rendelkező járművekhez. És egy egyszerű Bluetooth-kapcsolat egyszerűen nem szakítja meg.

Annak ellenére, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozhat egy szabványos vevőhöz, a vezeték nélküli szabvány nem elég robusztus ahhoz, hogy kezelje az olyan adatátvitelt, amelyre a CarPlaynek szüksége van a működéséhez.

A vezeték nélküli CarPlay-hez a Bluetooth működéséhez és a járműben található Wi-Fi-re van szükség a megfelelő működéshez. De ez még nem minden. Az autójában valójában beépíteni kell egy kétsávos útválasztót is, hogy lehetővé tegye a CarPlay használatát.

Ezért sok jármű mind a járműben található Wi-Fi-vel, mind a Bluetooth-kapcsolattal nem támogatja az Apple infotainment rendszert.

Tehát, ha nincs vezeték nélküli CarPlay a járművében, de el akarja kezdeni használni, akkor hogyan érheti el, hogy ténylegesen beszerezze? Nos, ez elvezet minket…

Hogyan adhatunk vezeték nélküli CarPlay-t autójához

Számos módon megszerezheti a vezeték nélküli CarPlay-kapcsolatot, vagy hozzáadhatja járművéhez, de egyik sem ingyenes, és néhány nem különösebben egyszerű. Itt vannak a lehetőségek.

1. lehetőség: Vásároljon autót vezeték nélküli CarPlay-vel

Néhány autó vezeték nélküli CarPlay-t tartalmaz.

Az induláshoz egyszerűen vásárolhat olyan járművet, amely támogatja a vezeték nélküli CarPlay programot, közvetlenül a kapun kívül. Ez nyilvánvalóan nem reális lehetőség a legtöbb felhasználó számára. De ha egy új autó piacán van, és a vezeték nélküli CarPlay magasan szerepel a prioritások listáján, íme egy lista az azokat kínáló járművekről.

Valószínűleg észreveszi, hogy ez egy meglehetősen rövid lista. Ennek oka elsősorban a vezeték nélküli CarPlay hozzáadásához szükséges hardver viszonylag magas költsége és összetettsége.

 • Audi A6 (2019 és újabb)
 • Audi A7 (2019 és újabb)
 • Audi A8 (2019 és újabb)
 • Audi Q8 (2019 és újabb)
 • Audi e-tron terepjáró (2020 és újabb)
 • BMW 5-ös sorozat (2017-es és újabb)
 • BMW 3-as sorozat (2018 és újabb)
 • 2019-es BMW választék
 • Lamborghini Urus (2017 és újabb)
 • Mercedes A-osztály (2018 és újabb)
 • Mercedes GLE (2019 és újabb)
 • 2019 Mini sorozat
 • Toyota Supra (2020 és újabb)

De biztos lehet benne, hogy egyszerűbb megoldások érkeznek. Idővel pedig valószínűleg nőni fog azoknak az autóknak a listája, amelyekben vezeték nélküli CarPlay-t sütnek.

2. lehetőség: Telepítsen egy utángyártott CarPlay vevőt

A CarPlay vevő jó választás, de nem éppen olcsók.

A második - és reálisabb - lehetőség egy olyan vezeték nélküli vevő megvásárlása, amely támogatja a vezeték nélküli CarPlay szolgáltatást. Ez jóval olcsóbb, mint egy új autó vásárlása, és lehetővé teszi a technológia hozzáadását a jelenlegi járművéhez.

De hasonlóan a vezeték nélküli CarPlay-t támogató autók listájához, a CarPlay-kompatibilis vevők listája is meglehetősen rövid. Íme néhány modell, amelyek jelenleg kínálják.

 • Alpine iLX-W650
 • Kenwood DMX9706S
 • Kenwood Excelon DDX8906XR
 • Pioneer AVIC-W8500NEX

Természetesen ennek az opciónak az a hátránya, hogy ténylegesen telepítenie kell a vevőt. Fizethet valaki másnak, hogy megcsinálja, vagy maga csinálja, de ez meglehetősen összetett munka lehet. Vegye figyelembe azokat a beépített szolgáltatásokat is, amelyeket elveszíthet, például a biztonsági kamerákat.

3. lehetőség: Használjon vezeték nélküli CarPlay adaptert

A vezeték nélküli kulcsok működhetnek, de a futásteljesítmény változó lesz.

Számos Android-alapú vezeték nélküli adapter állítja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a meglévő információs és szórakoztató rendszereikhez hozzáadják a vezeték nélküli kapcsolatot, legyen az CarPlay vagy Android Auto.

A tanácsunk az, hogy lehetőség szerint kerülje ezeket az eszközöket. Megértésünk szerint ezek az eszközök a kínai CarPlay repedezett verzióiból származnak, ezért vannak kompatibilitási és biztonsági kockázatok.

És bár vannak látszólag boldog felhasználók, a saját futásteljesítmény vadul változhat. Tekintse át a piacon található legjobb vezeték nélküli CarPlay kulcsokat, és nagyrészt vegyes táskát talál.

Mivel ez nem egy tényleges törvényes protokollon alapszik, sok felhasználó számol be a zene vagy a hang akadozásának problémáiról, amikor ezeket a márkán kívüli adaptereket használja. A többi felhasználó beszámol a kevésbé zökkenőmentes csatlakozási élményről, amely megköveteli a Bluetooth-on keresztüli manuális csatlakoztatást minden autó indításakor.

Természetesen, mivel sok ilyen adaptert a knockoff cégek gyártanak, aggodalomra ad okot azok hosszú élettartama is.

Messze a legolcsóbb megoldás. De csak ne állítsa nagyon magasra az elvárásait.

Néhány „megoldás”, amely valószínűleg nem fog működni

Áttekintettünk néhány olyan opciót, amelyek működnek (vagy működhetnek) a vezeték nélküli CarPlay hozzáadásához járművéhez. Most nézzünk át néhány lehetőséget, amelyek egyáltalán nem fognak működni.

Várakozás firmware frissítésre

Még akkor is, ha a járműjében van egy divatos információs és szórakoztató rendszer, beépítésre kerül, valószínűtlen, hogy a rendszer gyártója vezeték nélküli CarPlay-t adjon a sorba.

Bizonyos esetekben elméletileg lehetséges lehet, hogy egy OEM firmware frissítéssel hozzáad egy vezeték nélküli CarPlay-t egy meglévő járműhöz. De nem látunk arra utaló jelet, hogy a gyártók erre rohannak.

Aztán ott van a szükséges hardverprobléma. Az információs és szórakoztató rendszerrel rendelkező járművek, de a járműben nem található, kétsávos Wi-Fi router nem képes támogatni a vezeték nélküli CarPlay szolgáltatást.

Qi vezeték nélküli töltés használata a CarPlay csatlakozáshoz

Ha körülnéz az interneten, előfordulhat, hogy néhány ember azt kérdezi vagy állítja, hogy a vezeték nélküli CarPlay képes csatlakozni egy iPhone-hoz a Qi szabványon keresztül.

Ez nyilvánvalóan nem igaz. A Qi vezeték nélküli töltési szabvány csak az induktív töltés útján támogatja az áramátadást. Nem támogatja az adatátvitelt.

Az a vezeték nélküli töltőpad az autójában felesleges a készülék felpiszkálásához. De nem fog tudni csatlakozni a CarPlay-hez annak használatával.

Az autómban van vezeték nélküli CarPlay, hogyan tudom engedélyezni?

Ha már rendelkezik vezeték nélküli CarPlay-vel, annak használata meglehetősen egyszerű.

Ha valóban rendelkezik olyan járművel, amely támogatja a vezeték nélküli CarPlay szolgáltatást, akkor semmit sem kell tennie, csak engedélyeznie kell.

Szerencsére ez elég egyszerű folyamat.

 • Nyomja meg és tartsa lenyomva a kormánykeréken a hangutasítás gombot.
 • Helyezze a rádióerősítőt vezeték nélküli vagy Bluetooth módba.
 • Nyissa meg iPhone Beállítások alkalmazását.
 • Irány a tábornok.
 • Érintse meg a CarPlay elemet.
 • Ezután érintse meg a Bluetooth bekapcsolása elemet.

Vegye figyelembe, hogy ezek a lépések a jármű gyártmányától és típusától függően változhatnak. További információkért olvassa el a használati útmutatót.

CarPlay rajongó vagy? Nemrég váltott az Android Auto szolgáltatásról? Kérjük, ossza meg velünk, ha további kérdése van.

Legutóbbi hozzászólások