A fantasztikus macOS segédprogramok mappa használata!

Valószínű, hogy hallott a Mac Lemez segédprogramjáról, és a meghajtók törléséhez, particionálásához, javításához vagy csatlakoztatásához használta. A Disk Elsősegély kiváló minőségű, és gyakran megmenti a meghajtó teljes meghibásodása előtti napot! De ugyanabban a mappában, ahol a Lemez segédprogram található, egy csomó nagyszerű natív Mac alkalmazás található (MacOS segédprogramoknak vagy Mac rendszer segédprogramoknak hívva), amelyeket valószínűleg még soha nem használt vagy hallott róla. De ma ezen a napon változtathatunk!

Nem tud a macOS segédprogramok mappájáról?

A macOS a legerősebb operációs rendszer a földön. Hosszú évek óta ez az út a fogyasztók és a szakemberek számára egyaránt a tiszta, intelligens számítástechnikai élmény érdekében. Sok felhasználó azonban nem használja ki teljes mértékben a Mac képességeit. És főleg a macOS segédprogramjaik!

Mit kérdezel?

Kereste már valaha az Applications mappáját, és észrevett benne egy ‘Utilities’ mappát? Talán még megpróbálta törölni, és az Apple nem engedte.

Ez a zárolás azért van, mert a Utilities tartalmaz néhány hatékony alkalmazást, amelyek még jobbá teszik a Mac-et. Ma átéljük őket, és elmagyarázzuk, mit csinálnak.

Activity Monitor

Gyorsan tájékozódhat arról, hogy mi történik a Mac processzorával, a hálózattal, a memóriával és a tárolóval a macOS Activity Monitor segítségével.

Fontos megnézni a teljesítményét, amikor Mac-jeink szokatlanul lassan vagy forrón kezdenek viselkedni

Az Activity Monitor segítségével egyszerű ellenőrizni ezeket az információkat! Az Activity Monitor hihetetlenül értékes eszköz, különösen azoknak az energiafelhasználóknak, akiknek látniuk kell, hogy mit használnak energiával.

A Windows világból érkezők számára a Mac Activity Monitor egyenértékű a Windows Feladatkezelőjével

Tehát az alkalmazás indításakor néhány oszlop jelenik meg, beleértve a CPU-t, az Energiát, a Memóriát és egyebeket. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizze a CPU, a memória, a lemez és a hálózati tevékenységeket, ÉS részletes képet kapjon arról, hogy az egyes alkalmazások mennyit használnak kategóriánként.

Ezen fülek mindegyike a Mac belső összetevőjére vonatkozik, és lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse a számítógép által használt mennyiséget. A CPU szakasz például megmutatja, hogy mely alkalmazások hogging a legtöbb CPU-energiát. Hasonlóképpen, a memória megmutatja, hogy az egyes folyamatok mennyi RAM-ot használnak.

Fontos megjegyezni, hogy nem szabad bezárni semmit ezen az alkalmazáson keresztül, hacsak nem tudja, hogy ez problémát okoz, és ez az egyetlen megoldás.

A kedvenc Activity Monitor fülem az Energy fül

Ebből a kategóriából megtudhatom, hogy mely konkrét alkalmazások eszik meg minden erőmet - ez igazán hasznos számunkra a MacBookokat használók számára. Gyors pillanatképet nyújt arról, hogy mi meríti jelenleg az akkumulátoromat.

AirPort segédprogram

Ez egy kicsit hiánypótló. Ha az Apple egyik (kiváló, bár már nem működik) útválasztója a tulajdonosa, akkor azt az AirPort Utility alkalmazással kell beállítania. Ez az alkalmazás lehetővé teszi egy hálózat megnevezését és kezelését, valamint a TimeCapsule tárhelyének kezelését.

Ha nem rendelkezik Apple márkájú útválasztóval, ezt kihagyhatja.

Audio MIDI beállítása

A MIDI, vagyis a hangszer digitális interfésze a hangszerek számítógépekkel való összekapcsolásának kifejezése. Ezzel az alkalmazással a felhasználó elektromos eszközöket és audioeszközöket csatlakoztathat a számítógépéhez, és konfigurációkat állíthat be a különféle bemenetek és kimenetek kezelésére.

Ismételten, ha nincs komoly hangfelszerelésed, akkor valószínűleg nem használod. És ha mégis, akkor valószínűleg megérti a működését.

Bluetooth fájlcsere

Ez a segédprogram is nagyon egyszerű. Indítsa el az alkalmazást, válasszon ki egy fájlt, és válasszon egy hatótávolságban lévő Bluetooth-eszközt. Ha kompatibilis, akkor megoszthatja azt a fájlt.

Tehát például, ha van egy Windows gépe, amellyel offline szeretne megosztani egy fájlt, megteheti ezt az alkalmazást.

Bootcamp asszisztens

Ez a rendelkezésre álló leginkább alulértékelt Mac-funkció.

A Bootcamp asszisztens lehetővé teszi a merevlemez particionálását, a Windows telepítését, majd a kettős rendszerindítást a Windows és a macOS között. Mint aki életem során sokféle géppel dolgozik, a legjobb Windows laptop, amit valaha használtam, egy MacBook.

Szüksége lesz egy Windows termékkulcsra, és az operációs rendszert fizetik, és letölti a Microsoft webhelyéről.

Miután betartotta az utasításokat és a telepítés befejeződött, amikor bekapcsolja a Mac-et és lenyomva tartja az opciógombot, választhat a Mac és a Windows között.

ColorSync segédprogram

A ColorSync szintén elengedhetetlen eszköz. Az alkalmazásnak két célja van, az egyik a csatlakoztatott eszközök színprofiljának megváltoztatása, a másik pedig egy számológép.

Soha nem kell használnia az első dolgot, ha nem érti, de a számológép lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy színt adjon meg egy szabványban, és a mögötte levő számokat más számozási rendszerre fordítsa.

Konzol

A konzol az eszközön végrehajtott összes belső tevékenység folyamatos naplója. Ezenkívül minden szinkronizált iOS eszköz, például az iPhone és az Apple Watch, itt is megmutatja a naplóit.

És nagyszerű hibaelhárításhoz, ha a dolgok rosszul mennek, elsősorban akkor, ha Ön dolgozó technikus (vagy maga technikus.) A konzol segít a problémák diagnosztizálásában.

Ennek megint sok technikája van, amit meg kell magyarázni, és nem döntő jelentőségű az átlagos felhasználó számára, de ennek megléte lehetővé teszi a fejlesztők és az Apple számára, hogy megtudja, miért történt valami baj, ha mégis.

Digitális színmérő

Ez egy klassz. A digitális színmérő beírásával az alkalmazás nagyítót ad, és megmondja a pontos színt, amely felett lebeg. Így később megismételheti.

Ez, az Adobe Illustrator vagy a Photoshop színválasztójával együtt, kritikus eszköz mindazok számára, akik még egy kis grafikai munkát is végeztek, és ez egy elegáns mód a játékra, ha van némi inspiráció.

Digitális színmérője megmutatja a képernyő kiválasztott részének RGB (vagy más színprofilok, például Adobe) értékét, amelyet az egér vagy az érintőpad kurzorával választott ki.

A rekesz különböző méretűre zsugorodik vagy kibővül, akár egy pixeltől akár több pixelig, és megkapja az átlagos színértéket. Eléggé megdöbbentő!

Lemez segédprogram

Ez vitathatatlanul a legfontosabb alkalmazás a segédprogramok mappába.

A Lemez segédprogram az elsődleges eszköz a számítógéphez csatlakoztatott meghajtók kezeléséhez. Itt újraformázhat, lemezképeket hozhat létre, RAIDS-eket készíthet, lemezeket és partíciós meghajtókat törölhet, valamint új meghajtókat hozhat létre, beleértve a DMG fájlokat is.

És akkor ott van a Lemez segédprogram elsősegélynyújtása! Ha lemezzel kapcsolatos problémákat tapasztal, akkor ez az első lépés a probléma diagnosztizálásához és kijavításához. Ha nem ma használja, tegye fel a legfontosabb Mac Apps listájára.

Ha azonban nem tudja, mit csinál, és nem készít rendszeres biztonsági másolatot a rendszeréről, soha ne használja a Lemez segédprogram funkcióit a fő meghajtókon. A Lemez segédprogram hasznos lehet egy külső meghajtó visszaállításakor, de ismét nagyon vigyázzon.

Biztonsági mentés nélkül mindig van esély arra, hogy mindent elveszítsen. Tehát mindig a Lemez segédprogram használata előtt mindig készítsen biztonsági másolatot, ha csak lehetséges.

Megragad

Ez egy kicsit furcsa, a Grab még mindig létezik, de örülünk, hogy van! A Grab funkcionalitása az majdnem azonos a Mac beépített képernyőképeivel. Ha nem emlékszik a képernyőkép billentyűparancsaira, a Grab remek lehetőség.

A Grab segítségével kiválaszthatja a képernyő bizonyos területeit, hogy megkapjon egy képernyőképet. Ez parancsokkal bárhol elvégezhető, nyitott alkalmazás nélkül, a Command + Shift + 3 és más billentyűparancsokkal.

DE ahol a Grab igazán ragyog, az az időzített képernyőképek készítésének képessége, olyan alkalmakra, amikor egy menü képét szeretné látni, amely eltűnik, amikor megpróbálja elkészíteni a hagyományos képernyőképet.

A Fogadás 10 másodpercet ad, miután kiválasztotta az Időzített képernyő parancsot a Rögzítés menüből, hogy a helyére kerüljön.

Annyira szeretjük a Grab-ot, hogy van egy cikkünk is, amely csak erről szól!

Grapher

A Grapher egy potenciálisan felbecsülhetetlen eszköz, amelyről kevesen tudnak a macOS-on. Az alkalmazás először arra kéri, hogy válasszon egyféle grafikont, akár 2D-t, akár 3D-t, a lehetőségek széles skálájából.

Ezután megadhat egy vagy több képletet teljes értékű grafikonok létrehozásához, majd mentheti és exportálhatja őket. A Grapher két- és háromdimenziós grafikonokat hoz létre, és .gcx formátumban menti őket.

Iskolában? A Grapher kiválóan alkalmas mind az x és y koordináták megrajzolására! Tehát bárki számára, aki adatokat rajzol vagy más számításokat végez, a Grapher rendben van!

Kulcstartó hozzáférés

Ha bármilyen típusú automatikus kitöltést vagy jelszó megjegyzést használ az Apple eszközökön, akkor itt minden megy. A kulcstartó tartalmazza az összes mentett információt, és bármi lekérhető erről az alkalmazásról.

Természetesen szüksége van a rendszer jelszavára, de ha valamilyen okból valamikor pontos jelszót kell találnia, itt megtalálja.

Tehát, ha elfelejt vagy elveszít egy jelszót, keresse meg a Kulcstartó hozzáféréssel a kulcsszóval történő kereséssel. Ezután jelölje be a Jelszó megjelenítése négyzetet az eredmények ablakának alján, írja be a Mac rendszergazdai jelszavát, és a Mac a szövegben megjeleníti a jelszót. Tyűha!

Migrációs asszisztens

A Migration Assistant egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi adatok átadását egy másik Mac-be vagy onnan, vagy biztonsági másolatról. Nagyon hasznos, ha most kapott egy új gépet, és mindent áthelyezni akart. Tehát, amikor legközelebb új Mac-t szerez, mindenképpen nézzen körül.

Script Editor

Ez egy olyan alkalmazás az AppleScripts szerkesztésére, amelyek egyfajta mini-alkalmazások, amelyeket a fejlesztő ír. Ez az alkalmazás egyike azoknak a dolgoknak, amelyek nem számítanak, ha nem tudja, mi az, de elég értékes azok számára, akiknek szüksége van rá.

Rendszer információ

A rendszerinformációk értékes eszköz a rendszerével kapcsolatos részletes információk megismeréséhez. Az alkalmazás elindításakor megjelenik a Mac-hez csatlakoztatott alkatrészek listája. Az egyikre kattintva élő részleteket kap az adott részről.

Tehát például egy MacBook-on láthatja az akkumulátorok állapotáról és arról, hogy hány töltési ciklust használt.

Terminál

Ezután a Terminal is olyan dolog, amellyel nem szabad elrontani, de valószínűleg ez a legfontosabb alkalmazás a Mac-en. A Terminal a parancssori felület a Mac mögött, és olyan dolgokra használják, mint például a Mac gyorsítása, a sérült felhasználói fiókok javítása és a rendszer egyes részeinek alaphelyzetbe állítása új eszközök telepítéséhez a fejlesztők számára.

A Terminal a Mac-ek megfelelője a Windows parancssorának (CMD). Ez lehetővé teszi a számítógép vezérlését vagy módosítását UNIX szöveges parancsok használatával.

VoiceOver segédprogram

Végül, a VoiceOver segédprogram lehetővé teszi, hogy módosítsa és engedélyezze a hangátvitelt a Mac-en. Az eszköz vagy használható arra, hogy elolvassa a dolgokat a kívánt időpontokban, vagy be lehet kapcsolni, hogy segítséget nyújtson minden helyzetben.

Ez nagyon értékes eszköz lehet azoknak az embereknek, akiknek nehézségeik vannak a kis szövegek látásával vagy olvasásával, és ez az Apple egyik legjobb akadálymentességi funkciója. A VoiceOver hasznos hangtippeket is nyújt munka közben, függetlenül attól, hogy inkább gesztusokat, billentyűzetet vagy Braille-kijelzőt szeretne használni.

És csak az egyértelműség kedvéért a VoiceOver és a Siri két teljesen különböző dolog!

Nem találja a macOS segédprogramokat?

A Finder segítségével keresse meg

  1. Lépjen a Finder> Ugrás menübe
  2. Válassza a Segédprogramok lehetőséget

Vagy próbálkozzon az Easy billentyűparancssal

Lépjen a Finderbe, és nyomja meg egyszerre a Shift-Command-U billentyűket.

Hiányzik a Mac Utilities mappája?

Először próbáljon meg reflektorfényben keresni a Segédprogramok között, ennek első vagy második eredményként kell megjelennie. Ha nem, ellenőrizze, hogy rendszergazdai jogosultságokkal van-e bejelentkezve, és nem korlátozott hozzáférésű fiókkal. MenjRendszerbeállítások> Felhasználók és csoportokés nézd meg az aktuális számlád típusát.

Legutóbbi hozzászólások