Varázsegér-gesztusok hozzáadása - Apple Toolbox

Az iPhone egyik legnagyobb újítása a csipetnyi nagyítás képessége volt. Ez az intuitív gesztus megváltoztatta a technológiával való interakciónkat. Manapság szinte az összes eszközén mozoghat, beleértve a Mac-et is az Apple trackpad vagy a Magic Mouse segítségével.

Húzza az ujját az alkalmazások között, nyissa meg a misszióvezérlést, ellenőrizze az Értesítési központot, vagy lépjen az asztalra - mindez, és még sok minden más lehetséges egy ujjmozdulattal. Ha nem gesztusokat használ a Mac gépén, akkor lassan teszi a dolgokat.

Ebben a bejegyzésben az Apple Mac beépített gesztusait tárjuk fel: hogyan használhatjuk, testre szabhatjuk és javíthatjuk őket, amikor az egér vagy az érintőpad nem működik.

Meg is mutatjuk, hogyan bővítheti ezeket a gesztusokat harmadik féltől származó szoftverekkel!

Mi szükséges a gesztusok használatához a Mac gépemen?

Integethet az iMac-hoz kapott Magic Mouse egérrel, de nem annyira, mint a trackpadon. Kép az Apple-től.

Ha Mac tulajdonosa van, akkor nagy valószínűséggel már minden megvan ahhoz, hogy elkezdje használni a gesztusokat. Az összes Apple MacBook-ban évek óta beépített többérintéses kezelőpanelek találhatók, és az iMac-ok akár a Magic Mouse, akár a Magic Trackpad segítségével szállíthatók.

A Magic Trackpad a MacBook trackpadjének vezeték nélküli változata. Nagy, többérintéses felületet kínál a gesztushoz. Őszintén szólva inkább az egeret részesítem előnyben: nem kell szőnyeg, nincs szükség annyi helyre, és több a beépített gesztus.

Ennek ellenére az Apple Magic Mouse karcsú és stílusos, még a piacon töltött tíz év után is. A tetején érintésérzékeny üveg található, így mozoghat is rajta. Bár ez egy kisebb trükk a kisebb felület miatt.

Ennek eredményeként az Apple jóval kevesebb beépített gesztust kínál a Magic Mouse számára a trackpadhoz képest. De ezekre a gesztusokra mindig építhet harmadik féltől származó szoftveropciókkal.

Hogyan használhatom a beépített gesztusokat a Mac gépemen?

Az Apple jó néhány gesztust épített a Mac operációs szoftverébe, amelyet alapértelmezés szerint be kell kapcsolni. Ha nem, akkor könnyű megtalálni és bekapcsolni őket a Rendszerbeállításokban. Néhány gesztus testreszabható!

A gesztusok használata az Apple Magic Mouse-val

A Mac-gesztusok megtekintéséhez válassza a Rendszerbeállítások közül az egeret.

A Mac menüsorából lépjen a következőre: > Rendszerbeállítások… majd kattintson Egér. Az ablak tetején két lehetőség közül választhat: Mutasson és kattintson vagy További gesztusok.

Mutasson és kattintson lehetővé teszi a görgetési viselkedés megváltoztatását, egy másodlagos kattintás hozzáadását és az intelligens zoom bekapcsolását az egéren. Ezek egyike sem különösebben izgalmas, bár az intelligens zoomnak mindenképpen megvan a maga helye.

Az érdekes dolgok a További gesztusok fülre. Az Apple Magic Mouse-hoz csak három beépített gesztus érkezik, de ezek mind intuitívak és egyszerűen használhatók. Kapcsolja be őket a jelölőnégyzetekkel, és vigye az egérmutatót az egyes lehetőségek fölé, hogy megtekinthesse a mozdulat videóját.

A Beállítások ablakban tekintse meg a működés közben lévő gesztus előnézetét.

Az oldalak közötti csúsztatás csak webböngészőknél használható. Húzza ujjával jobbra vagy balra az utolsó meglátogatott oldalra való visszatéréshez. De a másik két gesztus nagyszerű a Mac-en végzett többfeladatos feladathoz.

A teljes képernyős alkalmazások közötti csúsztatás pontosan így hangzik. Lapozzon előre és hátra a Spaces és az alkalmazások között. Ezt folyamatosan használom kutatások, képek írása, szerkesztése vagy e-mailjeim ellenőrzése során.

Azok számára, akik nem szeretik a teljes képernyős módot, a Mission Control segítségével egyetlen pillantással megtekintheti az összes nyitott ablakot. Koppintson duplán a Magic Mouse egérre két ujjal az összes megnyitott alkalmazás megtekintéséhez. Ezután kattintson arra, amire összpontosítani szeretne.

Ha egyáltalán csalódott az Apple beépített Magic Mouse gesztusai miatt, nézze meg az alábbi harmadik féltől származó szoftver opciókat.

A gesztusok használata az Apple MacBook vagy Magic Trackpad segítségével

Még több gesztus érhető el a trackpad felhasználói számára.

Ha az Apple Magic Trackpad-ot választotta az iMac készülékével, akkor szerencséje van, mert sokkal több gesztus áll rendelkezésre. Ugyanez vonatkozik a MacBook tulajdonosokra is, akik a beépített trackpadon mozoghatnak.

A Mac menüsorából lépjen a következőre: > Rendszerbeállítások ...> Trackpad. Három lehetőséget kap: Mutasson és kattintson, Görgetés és nagyítás, és További gesztusok.

Mutasson és kattintson meglehetősen magától értetődő. Válassza ki, hogyan kell kattintani, vagy másodlagos kattintással az érintőpaddal. Van egy remek funkció itt is, hogy meghatározást keressen, vagy három ujjas koppintással megtekintse a weboldalakat. Állandóan használom!

Görgetés és nagyítás szintén nem kínál semmi váratlant. Bár a nagyításhoz vagy elforgatáshoz csipeszelhet a trackpad segítségével, amit nem lehet megtenni egy Magic Mouse-val.

További gesztusok itt kezdődik a móka. Kapcsoljon be akár hét beépített gesztust a Mac trackpadjához, amelyek közül négy segítségével testre szabhatja használatukat. Ezek a gesztusok a következők:

 • Húzza az ujját az oldalak között
 • Húzza az ujját a teljes képernyős alkalmazások között
 • Küldetésirányítás
 • Értesítési központ
 • App Exposé
 • Indítóállás
 • és Asztal megjelenítése.
Az Apple sokkal több beépített gesztust kínál a trackpad számára, mint a Magic Mouse.

Vigye az egérmutatót az egyes lehetőségek fölé, hogy videót láthasson működés közben. Azt javaslom, hogy egyszerre csak egy mozdulatot adjon a munkafolyamathoz. Bár ezek a dolgok annyira intuitívak, nem tart sokáig, hogy mindet fejből megtanulják.

Ismételten, ha cserbenhagyja a kínálat, akkor érdekelheti az alábbiakban részletezett harmadik féltől származó szoftver. További mozdulatokat és szinte végtelen testreszabhatóságot kaphat.

Miért nem működnek a gesztusok a Mac gépemen?

Rengeteg dolog akadályozhatja a gesztusokat az Apple Mac trackpadján vagy a Magic Mouse-on. Ha bármilyen problémát tapasztal, próbálkozzon az alábbi tippekkel, hátha segítenek.

És az alsó megjegyzésekben tudassa velünk, melyik tipp működik az Ön számára!

Kapcsolja be és csatlakoztassa a Magic egeret vagy az érintőpadot a Bluetooth-hoz

Győződjön meg róla, hogy a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad fel van töltve és be van kapcsolva. Kép az Apple-től.

A MacBook tulajdonosok kihagyhatják ezt a lépést, mivel a beépített trackpad mindig be van kapcsolva és csatlakoztatva van. De ha mágikus egeret vagy mágikus trackpadot használ, ellenőriznie kell néhány alapvető dolgot.

Töltse fel a Magic egeret vagy a Trackpadot a mellékelt kábellel, és biztosítson elegendő időt a feltöltésre. Régebbi termékek esetén tegyen egy új elemet az aljára.

Győződjön meg arról, hogy a főkapcsoló be van kapcsolva, a kapcsoló mögött zöld hátteret kell látnia. Most menj a > Rendszerbeállítások ...> Bluetooth. Győződjön meg róla, hogy a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad látható és csatlakoztatva van a Mac-hez.

Ha nem, kérjen további támogatást az Apple-től.

A Magic Mouse vagy a Magic Trackpad Bluetooth-kapcsolattal csatlakozik.

Tisztítsa meg az érintési felületet a szennyeződéstől és a törmeléktől

Az egér vagy az érintőpad érintőfelületén felhalmozódott szennyeződés, por és ujjlenyomatok megzavarhatják a Mac-et, amikor megpróbál inteni. Győződjön meg róla, hogy tiszta és tiszta, enyhén nedvesített puha ruhával törölje le.

Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön folyadék a Mac-be, a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad belsejébe!

Tisztítsa meg a Magic egeret vagy az érintőpadot puha ruhával.

Frissítse Mac számítógépét a macOS legújabb verziójára

A szoftverhibák vagy az elavult szoftverek megakadályozhatják készülékeink megfelelő működését. Ha a gesztusok nem működnek a Magic Mouse vagy az érintőpadon, győződjön meg arról, hogy a Mac a MacOS legújabb verzióját futtatja.

A menüsorból lépjen a következőre: > Rendszerbeállítások ...> Szoftverfrissítés. Töltse le és telepítse az elérhető frissítéseket, majd próbálkozzon újra a kézmozdulatokkal.

Ugyanez vonatkozik a harmadik féltől származó szoftverekre is. Ellenőrizze a fejlesztő webhelyét, hogy a legújabb verziót használja-e, és töltse le, ha még nem.

A szoftver frissítése Mac számítógépén az egyik legjobb módja annak, hogy zavartalanul működjön.

Kapcsolja be a gesztusokat a Rendszerbeállításokban

Néha a beállítások megváltoznak anélkül, hogy valaha is észrevennénk. Győződjön meg róla, hogy a gesztusai továbbra is be vannak-e kapcsolva, és állítsa be a tetszés szerinti módot a Mac Rendszerbeállításaiban.

Kövesse a fenti utasításokat a gesztusok bekapcsolásához a Magic Mouse vagy az érintőpadon.

Állítsa vissza a PRAM-ot Mac gépén

A Parameter RAM (PRAM) sok kis információt elment a Mac beállításairól. Olyan dolgok, mint a képernyő fényereje, hangereje és a Wi-Fi hálózat. A PRAM sérülése problémákat okozhat a gesztusaiban is.

Könnyű alaphelyzetbe állítani a PRAM-ot anélkül, hogy bármilyen pótolható adatot veszítene a Mac-en:

 1. Menj > Állj le és erősítse meg, hogy szeretné Leállitás a Mac.
 2. Hagyjon sok időt a Mac teljes kikapcsolására.
 3. Nyomja meg a bekapcsológombot, majd azonnal tartsa lenyomva a következő gombokat:

  opció + parancs + P + R.

 4. Engedje el a gombokat 20 másodperc múlva, vagy ha indítási csengést hall.
Tartsa lenyomva ezeket a gombokat, amikor bekapcsolja a Mac-et a PRAM alaphelyzetbe állításához.

Törölje a többérintéses beállításokat a Könyvtárból

A Mac mindenféle szoftver-beállítást tárol plist fájlokat a könyvtárban. Törölheti ezeket a beállításokat, és a Mac automatikusan létrehozza őket.

Néhány plist Előfordulhat, hogy a multitouch fájlok sérültek. Ha ez megtörténik, a Mac gesztusai nem működnek, és ezeket el kell távolítania plist fájlokat a javításhoz.

Keresse meg és távolítsa el plist fájlok a Finder segítségével:

 1. Nyisd ki Kereső és válassza ki Megy a menüsorból.
 2. Tart választási lehetőség a billentyűzeten, és válassza a lehetőséget Könyvtár a listáról.
 3. Találd meg preferenciák mappát, és távolítsa el a következőket plist fájlok:
  1. com.apple.AppleMultitouchMouse.plist
  2. com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.mouse.plist
Tartsa lenyomva az opció gombot, hogy hozzáférjen a Könyvtárhoz a Finderben. A preferencia fájlok ott találhatók.

Testreszabhatja a gesztusokat Mac számítógépén harmadik féltől származó szoftverrel

Rengetegünket elárasztanak a macOS által kínált trackpad és Magic Mouse gesztusok. Ilyen nagy multitouch felület mellett biztosan több lehetséges. Nos, pontosan ebben hisznek a külső fejlesztők is.

Rengeteg alkalmazás lehetővé teszi a Mac-en a Magic Mouse vagy az trackpad gesztusainak szerkesztését, testreszabását és hozzáadását. Ehhez a bejegyzéshez kettőre fogunk koncentrálni: a MagicPrefs-re és a BetterTouchTool-ra.

MagicPrefs

A MagicPrefs a legnépszerűbb gesztusszerkesztő szoftver Mac-hez. Ez valószínűleg azért van, mert ingyenes. De manapság ez elég nagy fogással jár: a MagicPrefs már nem támogatott.

Ez azt jelenti, hogy nincs több frissítés, nincs hibajavítás és nincsenek új funkciók. Mivel az Apple továbbra is kiadja a macOS új verzióit, csak idő kérdése, amíg a MagicPrefs leáll. De még nem tartunk ott.

Annak ellenére, hogy sok felhasználó gondolkodni látszik, a MagicPrefs még mindig működik a macOS Mojave-on. Csak kicsit módosítania kell az Adatvédelem és a Kisegítő lehetőségeket.

Annak ellenére, hogy esetleg hallotta, a MagicPrefs még mindig működik a macOS Mojave-on.

A MagicPrefs telepítése a macOS Mojave-ra:

 1. Nyissa meg a MagicPrefs fájlt a Letöltések mappából.
 2. Ha a MagicPrefs nem nyílik meg:
  1. Menj Rendszerbeállítások> Biztonság és adatvédelem.
  2. Oldja fel a lakatot rendszergazdai jelszavával.
  3. Kattintson a Tábornok fület, és nyissa meg a MagicPrefs alkalmazást.
 3. Most kapcsolja be a Kisegítő lehetőségek elérését a MagicPrefs számára:
  1. Menj Rendszerbeállítások> Biztonság és adatvédelem.
  2. Oldja fel a lakatot rendszergazdai jelszavával.
  3. Kattintson a Magánélet fülre és keresse meg Megközelíthetőség az oldalsávon.
  4. Jelölje be a jelölőnégyzetet a bekapcsoláshoz MagicPrefs.
A MagicPrefs csak akkor működik, ha engedélyezi a Kisegítő lehetőségek elérését a Biztonság és adatvédelem beállításain keresztül.

Hogyan hozhat létre egyedi gesztusokat a MagicPrefs segítségével:

 1. A menüsorból lépjen a következőre: > Rendszerbeállítások ...> MagicPrefs.
 2. Válassza a Magic Mouse, a Magic Trackpad vagy a MacBook Trackpad lehetőséget.
 3. Jelölje be a négyzetet az egyes gesztusok bekapcsolásához.
 4. A legördülő mezők segítségével módosíthatja az egyes gesztusok működését.
 5. Vigye az egérmutatót egy mozdulat fölé, hogy animáltan lássa a jobb oldali grafikában.
Sok olyan gesztus testreszabható a MagicPref-ekkel, amelyek kihasználják a Magic Mouse vagy az érintőpad teljes potenciálját.

A MagicPrefs eltávolítása a macOS Mojave-ból:

 1. Nyisson meg egy újat Kereső ablakot a Mac-en.
 2. Navigáljon a Alkalmazások mappába, és húzza a MagicPrefs-t a Kukába.
 3. Tart választási lehetőség és válassza ki Ugrás> Könyvtár a menüsorból.
 4. Keressen rá a „magicprefs” kifejezésre, és korlátozza a keresést a Könyvtárra.
 5. Törölje az összes talált fájlt.

BetterTouchTool

A MagicPrefs-sel ellentétben a BetterTouchTool prémium szolgáltatás. Bár 45 napos ingyenes próbaverziót kaphat. A prémium alkalmazás előnye, hogy folyamatosan támogatják és frissítik. Tehát belátható időn belül tovább kell működnie a macOS-szal.

A BetterTouchTool nem csak a Magic Mouse és a trackpad gesztusainak testreszabását teszi lehetővé, hanem az új MacBook Pro érintősáv gombjait is szerkesztheti.

Mivel a BetterTouchTool továbbra is támogatott, rendkívül könnyű letölteni és telepíteni. Csak kövesse a weboldalon található utasításokat, vagy további segítségért forduljon a fejlesztőhöz.

A BetterTouchTool rengeteg testreszabási lehetőséget kínál a gesztusok számára!

Mondja el, hogy milyen gesztusokat használ a legtöbbet a Mac számítógépén. A szokásos opciók közül vannak, vagy ez egy harmadik féltől származó egyedi gesztus?

Legutóbbi hozzászólások