Az iPhone, iPad vagy iPod készülékem kaphat vírust?

Az internetes korral a számítógépes vírusok fenyegetése jelent meg. Parazita szoftverek, amelyek pusztítást okoznak a rendszerén. Gyakran előfordul, hogy a számítógépek antivírus szoftvereket használnak, de mi a helyzet az iPhone, iPad vagy iPod vírusokkal?

Manapság többen használják az iPhone-t, mint a számítógépet, ami biztosan kibertámadások célpontjává teszi őket. De bár a hackerek álmodhatnak egy vírusról az iPhone, iPad és iPod készülékeknél, szinte egyik sem ismert, és nem érdemes fáradozni annak létrehozásáért.

A vírusok és más rosszindulatú programok nem képesek ugyanúgy boldogulni az Apple mobileszközökön, mint más platformokon. Az Apple úgy tervezte meg az iOS és az iPadOS alapjait, hogy biztonságban legyenek a számítógépes fenyegetésekkel szemben, és nagyszerű munkát végeztek!

Miért nincsenek vírusok iPhone, iPad és iPod készülékekhez?

Az Apple a „fallal körülvett kert” megközelítés alapján tervez szoftvereket. Ez azt jelenti, hogy eszközén minden alkalmazás el van választva az operációs szoftvertől és más alkalmazásoktól. Csak keskeny ablakokon keresztül kommunikálhatnak egymással, amelyeket az Apple szorosan szabályoz.

Ennek eredményeként az Apple készülékein lévő szoftverek korlátozottabbak, mint Windows vagy Android esetén. Az Apple gyakran kevésbé testreszabható, és kevesebb az elérhető alkalmazás.

Gyakori panasz, de ezek a korlátozások védik az Apple készülékeit a vírusokkal és a rosszindulatú programokkal szemben is. A bizonytalan szoftverek sem tudnak átjutni a kerti falakon, ezért nem képesek megismételni önmagukat, és nem okozhatnak kárt a rendszerben.

Az Apple kertfalai magasak és áthatolhatatlanok a számítógépes vírusoktól. Kép: Kis Visuals a Pexelsnél.

Tényleg lehetetlen vírust szerezni iPhone-on, iPad-en vagy iPod-on?

Kivéve, ha eszköze börtönben van, amelyet egy pillanat alatt megvitatunk, hihetetlen valószínűtlen, hogy vírust vagy rosszindulatú programot fog kapni iPhone-ján, iPad-jén vagy iPod-ján. Lehetetlen is.

Marc Rogers szerint az Apple Touch ID rendszerének első feltörője és a műsor technikai tanácsadója Robot úr, "Olyan kicsi a kockázat, hogy vírust szerez az iPhone-jára, mivel nincs."

A vírusok és rosszindulatú programok megmaradt csekély lehetősége a nagy értékű nemzeti célpontok számára van fenntartva, mivel a létrehozásukhoz szükséges erőfeszítések és költségek csak a kormányok számára állnak rendelkezésre.

Miért mondja az iPhone, iPad vagy iPod vírus?

Az ilyen figyelmeztetések adathalász csalások, zárja be a lapot, és hagyja figyelmen kívül őket.

Mivel nagyon valószínűtlen, hogy az Apple készüléke vírust fog kapni, az Apple soha nem programozott riasztást, hogy tájékoztasson róluk. Bármi, ami úgy néz ki, mint az Apple riasztása, de figyelmeztet az iPhone, iPad vagy iPod vírusaira, átverés.

A dühös fejlesztők internetes előugró ablakokat és alkalmazáson belüli hirdetéseket terveznek, hogy utánozzák az iPhone, iPad vagy iPod rendszerre vonatkozó figyelmeztetéseket. Ez adathalászat. Teszik ezt azért, hogy rávegyék, hogy kövesse a linket vagy töltsön le egy alkalmazást; azt tervezik, hogy pénzt keresnek, vagy adatokat szereznek tőled.

Az Apple figyelmeztet ezekre a hamis riasztásokra és egyéb adathalász csalásokra a támogatási webhelyükön.

Mi a különbség a vírus és a rosszindulatú program között?

A számítógépes vírus egy olyan szoftver, amely a készülék kódjába replikálja magát. Az emberek mindenféle okból számítógépes vírusokat hoznak létre, egyik sem jó. És miután a számítógépe vírussal fertőzött, nehéz eltávolítani.

A rosszindulatú program mindenre vonatkozik maljeges puhaáru. Ez egy olyan esernyő, amely sok rossz szoftverre kiterjed, beleértve a vírusokat is. A rosszindulatú programok is hivatkozhatnak erre

 • trójaiak, amelyek normál szoftverként álcázzák a készülékedet
 • férgek, amelyek különböző feladatok elvégzése céljából beásódnak a számítógépbe vagy a hálózatba
 • reklámprogram, amely automatikusan továbbítja a hirdetéseket az eszközére
 • kémprogram, amely nyomon követi a viselkedését és tevékenységeit
 • és több.

Tehát minden vírus kártevő, de nem minden vírus.

Tud-e iPhone, iPad vagy iPod készülékem kártékony programot szerezni rajta?

Az App Store minden alkalmazásának meg kell felelnie az Apple szigorú követelményeinek.

Az eszköz börtönbontása nélkül csak szoftvereket telepíthet az App Store-ból. Tehát ez az egyetlen hely, ahonnan az iPhone, iPad vagy iPod letölthet rosszindulatú programokat.

De az Apple alaposan megvizsgálja az összes alkalmazást, még mielőtt az App Store-ba kerülne. Az Apple egyik oka ennek a rosszindulatú programok keresése. Minden távolról gyanús dolog eltávolításra kerül az App Store-ból, és letölthetővé nem válik.

Természetesen időnként átcsúszik valami a hálón. Előfordult, hogy a rosszindulatú programok az App Store-ba kerültek, akár új alkalmazásként, akár a már elérhető és jól áttekintett alkalmazások eltérítésével.

Különös esetben, amikor ez megtörténik, az Apple általában napok alatt megtalálja, és eltávolítja az alkalmazást a forgalomból. Csak annyit kell tennie, hogy naprakészen tartja az alkalmazásokat és az operációs szoftvert, és nincs miért aggódnia.

Mi van, ha kibontom az iPhone-t, iPad-et vagy iPod-ot?

Az iPhone, iPad vagy iPod börtönbe kerülésekor eltávolítja azokat a korlátozásokat, amelyek megvédik a vírusok és a rosszindulatú programok ellen. A fallal körülvett kert összeomlik, lehetővé téve az alkalmazások számára, hogy szabadon kommunikáljanak egymással és az operációs szoftverrel.

Az emberek ezt azért teszik, hogy az Apple által nem engedélyezett izgalmas módon testre szabhassák készüléküket. De eszközeiket támadásra is hajlamossá teszi. Az egyetlen ismert kártevő az iPhone, iPad vagy iPod készülékek számára a börtönben lévő eszközök megcélozására szolgál.

Börtönből tört eszközzel bárhonnan letölthet alkalmazásokat - nemcsak az App Store-ból. Ez megkönnyíti a rosszindulatú programok eligazodását iPhone, iPad vagy iPod készülékén. És miután odaért, a rosszindulatú program bárhol megteheti!

Mondanom sem kell, hogy nem javasoljuk a készülék börtönbontását. Ha már megtette, a biztonság érdekében a legjobb, ha visszaállítja a gyári beállításokat.

Az emberek börtönbe döntötték iPhone-jukat, iPadjeiket és iPod-jukat, hogy kinyissák a szórakoztató funkciókat, például egy összekevert kezdőképernyőt. Kép a BGR-től.

Hogyan kerülhetem el, hogy vírus vagy rosszindulatú program ne kerüljön iPhone-ra, iPad-re vagy iPod-ra?

Ha nem börtönbe engedi készülékét, akkor csak annyit kell tennie, hogy megvédje magát a rosszindulatú programokkal szemben, hogy naprakészen tartja készülékét és az összes alkalmazást.

Az Apple rendszeresen kiadja az iOS és az iPadOS frissítéseit, amelyek blokkolják a legújabb rosszindulatú programokat. Az alkalmazásfejlesztők rendszeresen frissítéseket is kiadnak alkalmazásaik biztonságának javítása érdekében. A készülék naprakészen tartásával valószínűleg soha nem fog vírust vagy rosszindulatú programot kapni.

Az operációs szoftver frissítése iPhone, iPad vagy iPod készüléken:

 1. Győződjön meg arról, hogy készüléke csatlakozik az internethez.
 2. Válassza a Beállítások> Általános> Szoftverfrissítés menüpontot.
 3. Várja meg, amíg készüléke ellenőrzi az új frissítéseket.
 4. Töltse le és telepítse az iOS vagy iPadOS elérhető frissítéseit.

Az alkalmazások frissítése iPhone, iPad vagy iPod készüléken:

 1. Győződjön meg arról, hogy készüléke csatlakozik az internethez.
 2. Nyissa meg az App Store-ot, és érintse meg a Today gombot a képernyő alján.
 3. Koppintson a jobb felső sarokban található ikonra a Fiókjához való ugráshoz.
 4. Görgessen le a Függőben lévő frissítések elemig, és koppintson az Összes frissítése elemre.

  Szokás, hogy rendszeresen ellenőrizze az új frissítéseket a készüléken.

Honnan tudom, hogy van-e rosszindulatú program az iPhone-on, iPad-en vagy iPod-on?

Nem valószínű, de lehetséges. Ha egy vírus vagy egy rosszindulatú program egy része az iPhone-jára, iPad-jére vagy iPod-jára kerül, akkor a következő módokon észlelheti:

 • furcsa és kiszámíthatatlan viselkedés egy alkalmazásban vagy az összes alkalmazásban
 • lassú teljesítmény, esetleg túlzott adatfelhasználással vagy rövidített akkumulátor-élettartammal együtt.

Ezek a tünetek nem mindig jelentkeznek rosszindulatú programokban és vírusokban, és valójában egy teljesen független probléma tünetei lehetnek. Például a folyékony károsodás gyakran azonos problémákat eredményez, és semmi köze a rosszindulatú programokhoz.

Arra is van lehetőség, hogy az eszköz új viselkedése valójában a funkció frissített szoftver. Az Apple éves frissítésekkel gyakran megváltoztatja az iOS és az iPadOS megjelenését, működését és működését. Könnyű téveszteni ezeket a változásokat vírusnak.

Máskor a vírusnak tűnhet, valójában agresszív marketingnek bizonyul különböző webhelyekről vagy alkalmazásokból. Alapvetően nehéz biztosan megmondani, hogy az eszköz fertőzött-e. Mint már említettük, a legjobb dolog, amit tehet, ha naprakészen tartja.

Néha úgy tűnik, hogy a hirdetők sikítanak rajtunk, hogy felhívják a figyelmünket. Fotó: Moose Fotók a Pexels-től.

Hogyan tudok különbséget tenni a rosszindulatú programok és a marketing között?

Könnyű tévedni az agresszív marketing taktikákkal a rosszindulatú programok ellen. Amikor elárasztja magát az előugró ablakokban, bombázza spam e-mailekkel, vagy szüntelenül átirányítja az alkalmazásokat és webhelyeket, akkor úgy tűnik, hogy vírus van, de lehet, hogy nem ez a helyzet.

Mindezek a dolgok általában marketing taktikák eredményei. A hirdetők hatalmas tömegeket vonzanak termékeikhez, abban a reményben, hogy kis részük vásárolhat valamit. Csak annyit kell tennie, hogy figyelmen kívül hagyja az üzeneteiket.

Hogyan hagyhatom abba a piacra kerülést?

Gyakori, hogy az ingyenes alkalmazások hirdetéseket tartalmaznak, megtérítik a fejlesztési költségeket. Előfordul, hogy a hirdetések teljes képernyősek és rákényszerítik a megtekintésre, néha más webhelyekre vagy az App Store más alkalmazásaiba is átirányítanak. Ennek elkerülése érdekében fizethet az alkalmazás prémium változatáért, vagy teljesen felhagyhat a használatával.

Ha sok spam e-mailt vagy telefonhívást kap, valószínűleg valaki eladta elérhetőségeit egy marketingcégnek. Legyen körültekintő a személyes adatainak megadásakor, és nem sokat tehet azért, hogy ne kapja meg ezeket az üzeneteket, kivéve, ha letiltja a feladót.

És ha sok előugró ablakot kap a Safariban, akkor az valószínűleg az adott webhelyek taktikája. Hagyja el azt a webhelyet, vagy zárja be a lapot a leállításához. Törölje a Safari előzményeit és a webhely adatait is, hogy elkerülje az interneten való követést.

A lapok bezárása és a webhely adatainak törlése a Safari-ban:

 1. Nyissa meg a Safari alkalmazást iPhone, iPad vagy iPod készülékén.
 2. Érintse meg és tartsa lenyomva a Tabs gombot a jobb alsó sarokban, úgy néz ki, mint két átfedő négyzet.
 3. Koppintson a Minden lap bezárása elemre, vagy ha csak egy lap van nyitva, koppintson a Bezárás gombra.
 4. Most csúsztassa ujját felfelé, vagy kattintson duplán a Kezdőlap gombra, majd a bezáráshoz nyomja le a Safari képernyőt.
 5. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást, és görgessen lefelé a Safari kiválasztásához.
 6. Görgessen újra lefelé, és koppintson az Előzmények és webhelyadatok törlése elemre.

  Zárja be az összes lapot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egyik sem okoz több problémát.

Hogyan lehet megszabadulni az iPhone, iPad vagy iPod készülékem rosszindulatú programjaitól?

Ha iPhone, iPad vagy iPod készüléke frissül, de még mindig úgy gondolja, hogy rosszindulatú program fertőzte meg, akkor törölnie kell és vissza kell állítania egy biztonsági másolatból.

Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha már készített biztonsági másolatot. Egyetlen nélkül elveszíti eszközén az összes olyan tartalmat és adatot, amelyet nem szinkronizál az iCloud szolgáltatással.

Hogyan lehet törölni és visszaállítani egy biztonsági másolatból:

 1. Válassza a Beállítások> Általános> Visszaállítás lehetőséget.
 2. Válassza az Összes tartalom és beállítás törlése lehetőséget, és adja meg az Apple ID adatait.
 3. Erősítse meg, hogy törölni kívánja iPhone, iPad vagy iPod készülékét.
 4. Az eszköz újraindítása után kövesse a telepítési utasításokat, és válassza a Visszaállítás biztonsági másolatból lehetőséget.
 5. Válassza az adatok visszaállítását az iCloudból vagy a számítógépről, attól függően, hogy hol készített biztonsági másolatot.

Mi van, ha a rosszindulatú program visszatér a biztonsági másolatommal?

Állítsa vissza eszközét biztonsági másolatból, vagy ha ez nem működik, állítsa be újként.

Van esély arra, hogy más adataival együtt biztonsági másolatot készített a rosszindulatú programról. Ha visszaállít egy biztonsági másolatot, és a rosszindulatú program visszatér vele, akkor ki kell választania egy régebbi biztonsági másolatot, amelyből vissza kíván állítani.

Ha ez nem lehetséges, akkor az egyetlen lehetőség az eszköz újként történő beállítása. Ez nem állítja vissza a tartalmát vagy az adatait. Azonban még mindig helyreállíthatja annak egy részét, amikor újra szinkronizál az iCloud szolgáltatással.

Használhatok egy alkalmazást rosszindulatú programok keresésére és eltávolítására az iPhone-on, iPad-en vagy iPod-on?

Nincsenek víruskereső alkalmazások iPhone, iPad vagy iPod készülékekhez, mert nincsenek vírusok számukra. De vannak rosszindulatú programok elleni alkalmazások, amelyeket letölthet. Néhányuk még jól áttekinthető, például a MalwareBytes.

De nem ajánlom, hogy töltse le egyiket sem, mert nem szükségesek. Az iOS és az iPadOS kialakítása már megvédi iPhone-ját, iPadjét vagy iPodját a vírusoktól és a rosszindulatú programoktól. Nincs szükség további szoftverekre.

A rendelkezésre álló alkalmazások többsége egyszerűen el akarja érni a biztonságra törekvő felhasználókat, miközben kevés védelmet nyújt. Bár néha kínálnak előnyös adatvédelmi funkciókat, például egy VPN-t.

Ha van ellenkező tapasztalata, szívesen elolvassuk őket a megjegyzésekben!

Legutóbbi hozzászólások