Látja a "Művelet nem engedélyezett" hibát a macOS Catalina vagy a Mojave programban?

A Mac terminál segédprogramjával dolgozik, de megjelenik a „Művelet nem engedélyezett?” Hibaüzenet A Terminal parancsok, amelyek korábban a macOS High Sierra és Sierra programokban működtek, nem működnek?

Ha igen, nem vagy egyedül, jó néhány fejlett Mac-olvasónk azt mondja nekünk, hogy munkájukat akadályozza ez a „művelet nem engedélyezett” hibaüzenet. Ezt a hibát olyan speciális parancsoknál látják, mint a super-user sudo és a tulajdonosi chown parancsok megváltoztatása, de olyan egyszerű parancsoknál is, mint az ls könyvtár könyvtár ls és mások. Micsoda rendetlenség!

A MacOS Catalina-Mojave frissítése óta sok felhasználó szembesül ezzel az irritáló hibaüzenettel.

Harmadik féltől származó alkalmazások futtatásakor vagy a parancssorok Terminálba történő bevitele után következik be - bármilyen egyszerű is a kérés!

A „Művelet nem engedélyezett” hibaüzenet akkor is megjelenik, amikor megpróbál bizonyos könyvtárakat olvasni a helyi felhasználóban!

A macOS megbízható és jól védett, de néha ezek a védelmek túlmutatnak. Tudja meg, mi okozza a „Művelet nem engedélyezett” hibaüzenetet, és megtanulhatja, hogyan javíthatja azt.

Tehát mi okozza pontosan ezt a frusztrációt, és hogyan orvosolhatja?

A jó hír az, hogy elég rohadtul javítható - csak frissítenünk kell a Mac egyes biztonsági és védelmi beállításait!

Az Apple rendszerintegritás-védelmével kezdődik

A macOS Mojave programmal kezdve az Apple a SIP-n (System Integrity Protection) keresztül további biztonsági intézkedéseket tett az operációs rendszer zavartalan működése érdekében. Valójában ezeknek az új „funkcióknak” sok része hasonlít arra, hogy az iOS hogyan működik alkalmazásengedélyekkel az iPhone-okon és iPadeken!

A rendszerintegritás-védelem (SIP) az Apple módja, hogy megvédje Mac-jét a rosszindulatú szoftverektől. A SIP úgy működik, hogy lezárja az operációs rendszer érzékeny területeit, így csak az Apple férhet hozzá.

Ezt a folyamatot általában hivatalos frissítések vagy az Apple telepítői végzik. Ennek az az eredménye, hogy a felhasználók és a harmadik féltől származó alkalmazások alkalmanként nem tudnak írni-olvasni azokon a helyeken, ahol dolgozniuk kell.

Ez a korlátozás okozza a legtöbb „Művelet nem engedélyezett” hibaüzenetet

Míg a SIP El Capitan óta jelen volt, az Apple kibővítette védettségét Mojave-ban és azon felül. Ennek eredményeként sok ember hibákat kap, ahol korábban nem volt. A SIP továbbra is hozzáférést biztosít egyes könyvtárakhoz, például a ~ / Applications-hez, de teljesen bezár másokat, például a ~ / System vagy a ~ / usr.

A SIP (System Integrity Protection) feladata a megtartás MINDEN FELHASZNÁLÓ TÍPUSA, beleértve az adminisztrátorokat is, hogy megváltoztassák az Apple által kritikusnak ítélt operációs fájlokat.

És ez jó és rossz.

Jó azoknak, akik rendetlenkednek a rendszereikkel anélkül, hogy tudnák, mit csinálnak, és rosszak azok számára, akik valóban tudják, mit csinálnak.

De mint az Apple világban és az életben a legtöbb dolog, itt is van egy megoldás.

A weboldalukon elolvashatja az Apple véleményét a SIP-ről. De hogy megtudja, mit tehet ez ellen, olvassa el alább.

Térjünk rá!

Az alkalmazás- vagy terminálhiba-műveletek kijavítása nem engedélyezett Terminál vagy egy alkalmazás teljes lemezelérés biztosítása

Kétféle megoldás lehetséges, ha a „Művelet nem engedélyezett” hibaüzenettel találkozik. Figyelmeztetni kell azonban, hogy minden megoldás bizonyos mértékben gyengíti a gép biztonságát.

Javasoljuk, hogy tartson nemrégiben biztonsági másolatot, és csak akkor folytassa, ha bízik a számítógépekben.

Mielőtt kipróbálná a megoldásainkat, ellenőrizze a többi alternatívát is. Találhat egy másik utat, amiben próbálkozik, ami könnyebb és biztonságosabb. Akár közvetlenül is felveheti a kapcsolatot az Apple-lel, hátha tudnak segíteni.

Az első, és mindenképpen előnyben részesített megoldás az, hogy teljes lemez hozzáférést engedélyez a használni kívánt alkalmazáshoz.

Leggyakrabban a felhasználók a hibaüzenettel találkoznak, amikor parancssorokat futtatnak a terminálban.

De előfordulhat, hogy egy harmadik féltől származó alkalmazás használata közben találkozott vele. Akárhogy is, az első dolog, amit meg kell próbálni, hogy a megfelelő alkalmazásnak vagy segédprogramnak teljes lemezelérést biztosít.

Ez hasonló ahhoz, hogy az Apple SIP-je fehér listára kerüljön, és lehetővé teszi az összes könyvtár olvasási vagy írási hozzáférését.

Hogyan adhat teljes hozzáférést egy alkalmazáshoz vagy terminálhoz

A teljes lemez hozzáférés biztosítása bármilyen alkalmazáshoz vagy segédprogramhoz (beleértve az Apple natív programjait, például a Terminált is) potenciálisan problémás, különösen, ha nem ismeri a macOS-ot.

A „művelet nem engedélyezett” javításának lépései a teljes lemezelérés biztosításával

 1. Zárja be az alkalmazást először a teljes lemez hozzáférést kell megadnia
  1. Jó ötlet az összes többi alkalmazás bezárása és a Mac újraindítása (* nem szükséges, de ajánlott)
 2. Nyisd ki Rendszerbeállítások> Biztonság és adatvédelem> Adatvédelem fül
 3. Válassza a lehetőséget Teljes lemezelérés a bal oldalsávról
  1. Ha nem tudja végrehajtani a módosításokat, oldja fel a lemez zárolását a bal alsó sarokban található lakat ikon megnyomásával, és adja meg rendszergazdai jelszavát
 4. Koppintson a + szimbólum
 5. Hozzáadás az App vagy Terminál a teljes hozzáféréssel rendelkező jóváhagyott alkalmazásokhoz. Ha korábban nem zárta be az alkalmazást, zárja be az alkalmazást, ha már fut, majd adja hozzá a listához a teljes lemezeléréshez
 6. Indítsa újra az alkalmazást vagy a terminált és nézze meg, hogy most elfogadja-e a parancsokat
  1. Alkalmazások esetén az újbóli megnyitáskor adjon hozzáférést a számítógép módosításához, ha szükséges
 7. Ezt csak egyszer kell elvégeznie minden alkalmazáshoz vagy terminálhoz
 8. Nem látja a Teljes lemez hozzáférést a Biztonsági és adatvédelmi beállítások között?

Ha nem látja a Teljes lemez hozzáférést a Biztonsági és adatvédelmi rendszerbeállítások Adatvédelem lapján, akkor először ellenőrizze, hogy a Mac fut-e a macOS 10.14 vagy újabb verzióval. Ez az opció nem érhető el a korábbi macOS verzióknál.

Ha megerősíti, hogy Mac-en fut a macOS Mojave vagy újabb, próbálja meg újraindítani egy másik felhasználói fiókkal, és nézze meg, hogy megjelenik-e az opció.

Hibaüzenet-művelet nem engedélyezett a macOS High Sierra, Sierra vagy El Capitan programokban?

Ha a macOS vagy a Mac OS X El Capitan korábbi verzióit használja, és megkapja ezt az üzenetet, akkor a legjobb megoldás az alább felsorolt ​​második megoldás követése: a Mac rendszerintegritás-védelemének ideiglenes letiltása, általában SIP néven.

Szeretne egy másik utat? Vigyázz!

Ez a második és drasztikusabb megoldás az Apple System Integrity Protection (SIP) teljes kikapcsolása.

Ez potenciálisan megnyitja a gépet a sérülékenységek egész világa előtt, és rendkívül körültekintően kell eljárni. Csak akkor vegye fontolóra ezt a lehetőséget, ha kimerítette az összes alternatívát, és kényelmesen futtatja a parancssorokat a Terminálban.

Ez a szélsőséges megoldás megint nem ajánlott a legtöbb felhasználó számára.

Ideiglenesen kapcsolja ki a Mac rendszerintegritásának védelmét (csak haladó felhasználók számára ajánlott!)

 1. Indítsa újra újra helyreállítási módban (nyomja meg és tartsa lenyomva a Command + R indításkor)
 2. Nyissa meg a Terminal Utility alkalmazást
 3. Írja be a parancsotcsrutil letiltása
  1. Ez teljes, korlátlan hozzáférést biztosít a Mac teljes operációs rendszeréhez és minden fájljához - tehát ismét csak a haladó felhasználók számára
 4. Terminál felhasználók számára;
  1. Indítsa újra a Mac-et, és nyissa meg újra a Terminált
  2. Használja a Terminál parancsokat, amelyek nem engedélyezett műveleteket eredményeztek
  3. Ha elkészült, kövesse az 1-2. Lépéseket, és a parancs használatával kapcsolja be újra a SIP-t csrutil engedélyezése
  4. Indítsa újra a Mac-et, és a SIP-nek vissza kell állnia az üzleti életbe

Ne hagyja, hogy e parancsok egyszerűsége becsapjon, a SIP kikapcsolásának választása nem szabad félvállról venni.

Miután azonban kikapcsolta, teljesen korlátlan lesz az egész könyvtárban. Ez a bosszantó „Művelet nem engedélyezett” hibaüzenet már nem fogja zavarni.

Az ilyen típusú hozzáférést igénylő feladatok elvégzése után kapcsolja be újra a SIP szolgáltatást.

Hogyan lehet bekapcsolni a SIP-t

 1. Indítsa újra a Mac-et, és tartsa lenyomva a Command + ’R’ billentyűt, amikor újra bekapcsol
 2. Kattintson a Segédprogramok elemre, és nyissa meg Terminál
 3. Írja be a következő parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt: csrutil engedélyezése

Ellenőrizze a macOS SIP (System Integrity Protection) állapotát

Ha nem biztos abban, hogy a Mac-en engedélyezve vagy tiltva van-e a SIP, ellenőrizze egy egyszerű terminálparancs segítségével!

 1. Nyissa meg a terminált innen Alkalmazások> Segédprogramok
 2. Írja be pontosan ezt a parancsot:csrutil státusz
 3. Keresse meg az alábbi üzenetek egyikét:
  1. Rendszerintegritás-védelmi állapot: engedélyezve
  2. A rendszer integritásának védelme: letiltva

Módosítsa az állapotot a fenti utasítások szerint. Ne felejtse el újraindítani, miután BÁRMILYEN módosítást hajtott végre a Mac SIP-jén. Ha ez nem működik, indítsa újra Mac-jét helyreállítási módban (Command + R), és a helyreállítással lépjen be a terminálba. Ezután írja be a SIP parancsot.

Nem lehet olvasni a felhasználói könyvtár fájljait a macOS-ban? Látja a Művelet nem engedélyezett üzenetet?

Néhány olvasó tudatta velünk, hogy a Terminál és más alkalmazások hozzáadásával a teljes lemezes hozzáférést lehetővé tevő programok listájához hozzáférhetnek és elolvashatják a könyvtárakat és fájlokat a felhasználói könyvtárukban.

Az Apple kibővítette a macOS SIP-jét (System Integrity Protection) a macOS 10.14+ rendszerben, hogy bizonyos rendszer- és könyvtármappákat és fájlokat felvegyen a felhasználó saját könyvtárába. Ahol korábban megnyithatta és elérhette ezeket a felhasználói fájlokat és könyvtárakat a korábbi macOS High Sierra / Sierra, a macOS Mojave, Catalina és újabb verziókban (azaz 10.14+), ezek a fájlok stb. Már nem olvashatók a SIP letiltása vagy a Full Disk megadása nélkül. Hozzáférés.

Emlékeztetőül: az alkalmazáshoz való hozzáférés megadásához menjen a Rendszerbeállítások> Biztonság és adatvédelem> Teljes lemezelérés és adja hozzá az alkalmazást, amelyhez hozzáférést kíván adni.

Tájékoztassa a megjegyzéseket a „Művelet nem engedélyezett” hibaüzenettel kapcsolatos tapasztalatairól. Segítettek-e a hibaelhárítási lépéseink, vagy más utat kellett találnia?

Olvasói tippek

 • Az én megoldásom az volt, hogy ehelyett a teljes lemez hozzáférést adtam a / bin / bash fájlnak. Ehhez
  1. Menj Rendszerbeállítások> Biztonság és adatvédelem> Adatvédelem> Teljes lemezelérés
  2. Kattintson a zárra, és adja meg a rendszergazda jelszavát a változtatások engedélyezéséhez
  3. Nyisson meg egy ÚJ kereső ablakot
  4. Lépjen a Mac operációs merevlemezére (alapértelmezés szerint általában Macintosh HD névre hallgat), majd kattintson egyszerre erre a három gombra: Command + Shift +. (periódus szimbólum). Ez lehetővé teszi a Mac rejtett fájljainak megtekintését /kuka. Győződjön meg róla, hogy a Mac gyökérkönyvtárán van, és nem a felhasználói könyvtáránál!
   1. Használhatja a Finderét is Ugrás> Ugrás a mappába… és lépjen be / bin / bash
  5. Húzza / bin / bash a Full Disk Acces listára
  6. Nyomja meg a zár ikont a további változások megakadályozásához

Legutóbbi hozzászólások