Használt MacBook vásárlása? Fontos megfontolandó tippek

Használt Macbook vásárlása nagyon különbözik egy használt Windows PC vásárlásától. Míg sokan rendszeresen frissítik számítógépeiket és Windows-alapú laptopjaikat, a Mac-rajongók általában lassúak a frissítéssel. A Mac-ek és különösen a MacBookok szilárdabb felépítésűek, és ezeknek a gépeknek a magas minősége aligha olyan kérdés, amely vitát igényelne.

Amikor az Apple kiadja az új Macbookot és MacBook Pro-t, gyakran elég jó akciókat tud biztosítani, ha használt MacBookot vásárol. Tekintettel arra, hogy az új Macbookot nemrég jelentették be, és a júniusi konferencia idejére érkezett pletykák szerint a MacBook Pro lehetséges frissítése megtörtént, ez kiváló alkalom a használt MacBook vásárlására.

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni egy használt Macbook beszerzése során. A tippeket két külön kategóriába sorolják: Hardver és Szoftver.

Futtassa ezeket a teszteket bármely használt Mac-en vásárlás előtt

  1. Futtassa kihúzva, hogy lássa, hogyan bírja az akkumulátor
  2. Ellenőrizze, hogy a WiFi és a Bluetooth megfelelően működik-e
  3. Ellenőrizze az akkumulátor fizikai állapotát, ha van ilyen
  4. Ellenőrizze a merevlemez állapotát a Lemez segédprogrammal vagy hasonlóval
  5. Tesztelje az összes USB-portot az USB flash hüvelykujj-meghajtó és a Thunderbolt vagy a FireWire segítségével, hogy ellenőrizze ezeket a portokat
  6. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e halott pixelek a kijelzőn
  7. Futtassa a hardver tesztet
  8. Ha a Mac rendelkezik DVD / CD kombinált meghajtóval, teszteljen DVD-vel vagy CD-vel
  9. Győződjön meg arról, hogy a ház sorozatszáma megegyezik a rendszerben szereplő sorszámmal

Használt Macbook vásárlása: Hardver

Bár sokan próbálunk megállapodást kötni a szokásos gyanúsítottak, például a helyi craigslist vagy az eBay segítségével, fontos, hogy megvizsgálhassuk a Macbook fizikai állapotát. Bizonyos szempontok nem teljesen látszanak a képeken vagy videókon. Ha alaposan megvizsgálja az eszközt, próbálja meg bezárni a Macbookot, majd nyissa ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a csuklópántok nem lazák-e a Macbookon. Ez egy fillérbe kerülhet, ha javítóközpontba kell vinnie a hibás zsanérok cseréjéhez.

A másik fontos szempont hardver szempontjából a MacBook összes külső portjának vizsgálata. Győződjön meg arról, hogy ezek a portok működőképesek és tiszták. Ezenkívül keresse meg a gép felületén található esetleges nagy horpadásokat. A rutinszerű elhasználódás miatti apró horpadás rendben van, de ha nagyobb horpadással találkozik a testen, az komoly belső problémákra utalhat.

Sorozatszám

Ez a szám a gép másik fontos szempontja, amelyet a vevő gyakran figyelmen kívül hagy. Fontos, hogy megvizsgálja a Macbook sorozatszámát. Ez a szám a Macbook alján található a zsanér felé. Hasonlítsa össze a gép felületén látható sorozatszámot a szoftverben szereplővel. Kattintson a > About this Mac elemre. Az utolsó mező a sorozatszámot mutatja. Kérjük, ellenőrizze, hogy az itt látható sorozatszám megegyezik-e a gép felületére nyomtatott sorszámmal.

A sorozatszám szintén kritikus fontosságú tényező a megvásárolni kívánt Macbook szolgáltatással és garanciával kapcsolatos információk nyomon követésében. Ha a laptop néhány éves, akkor valószínű, hogy garancia vagy Apple gondozási szerződés vonatkozik rá. Ezen információk megkereséséhez kattintson a lefedettség ellenőrzésére az Apple webhelyén. Írja be a sorozatszámot a beviteli mezőbe, és ellenőrizze, hogy a jelenlegi tulajdonos az Apple-n keresztül vásárolta-e a Mac-et. Ha van még garancia a gépre, akkor itt megjeleníti ezeket az információkat.

Ha a Mac rendelkezik AppleCare lefedettséggel, kérje meg a tulajdonost, hogy adja át neked ezt a lefedettséget.

A legtöbb esetben az eredeti tulajdonos átruházhatja a Mac AppleCare-tervének tulajdonjogát. Ha azonban az eredeti tulajdonos havonta fizet az AppleCare csomagért, akkor a havi csomag nem vihető át új Apple ID-re.

Az Apple Care-csomagok átvitelével kapcsolatos további információkért lásd ezt a cikket: Az AppleCare + -csomag átvitele új eszközre

Apple diagnosztika és hardver teszt

A következő lépés a hardver teszt elvégzése a számítógépen. Az Apple Hardware Test (AHT) diagnosztikai csomagot tartalmaz, amely ellenőrzi a számítógép hardverét. Ez nagyszerű módja annak, hogy kizárja a hardveres problémát a számítógép hibaelhárításakor. Az Apple Diagnostics (más néven Apple Hardware Test) futtatásakor Mac notebookon győződjön meg arról, hogy csatlakozik-e az áramforráshoz.

A hardver teszt elvégzése előtt távolítson el minden olyan külső eszközt, például USB-meghajtókat stb., Amelyek a MacBook-hoz vannak csatlakoztatva. Ha teheti, kérjük, győződjön meg arról, hogy az AHT kipróbálása során kiterjesztett tesztelést hajt végre, nem pedig a Szükséges tesztelést.

Az akkumulátor állapota

Ez egy másik fontos szempont, amelyet az embernek be kell ásnia egy kicsit, mielőtt vállalja ezt az édes megállapodást. Az elemek cseréje drága dolog lehet. A készülék akkumulátorának állapotának felméréséhez kattintson az Alkalmazások> Segédprogramok> Rendszerinformációk elemre. A Rendszerinformációk képernyőn kattintson a „Táp” elemre, és keresse meg az állapotot és a ciklusszámot az Egészségügyi információk alatt. Kérjük, győződjön meg róla, hogy ez az állapot mondja Normál, és bőven maradt még szám az eszközön. Például ebben az esetben az akkumulátor élettartama felénél jár. Kattintson a következő Apple hivatkozásra, amely megmutatja az akkumulátor maximális ciklusszámát a különböző Macbook modellek alapján. Ebben a 2010-es Macbook Pro modellben a maximális szám 1000 ciklus, és mi 429 ciklust használunk.

Egy jó csereakkumulátor könnyedén 50 dollárt futtatna, plusz a cseréjének költségei, ha nem vigyáz. Mivel hardverről beszélünk, célszerű megbizonyosodni arról is, hogy a számítógép legalább 8 GB RAM-mal rendelkezik a tisztességes felhasználói élmény érdekében.

MacBook kamera

A Macbook fényképezőgépének működésének ellenőrzésére a legjobb módja a Photobooth megnyitása a számítógépen. A Facetime alkalmazással megnézheti, hogy a kamera üzemképes-e. Ha a „Nincs csatlakoztatva kamera” üzenetet látja, az a kamera egység problémáit jelezheti, és szükség lehet némi felfedezésre.

Hang / hang 

A Mac hangja az eszköz hardverének egy másik aspektusa, amelyet feltétlenül ellenőriznie kell. Győződjön meg arról, hogy nemcsak a készülék belső hangszórói működnek, hanem a fejhallgató-port is működik. Csatlakoztassa a fejhallgató készletet, és próbálja ki a portot.

Most, hogy megvizsgáljuk az alapvető hardverjellemzőket, beleértve a megjelenést, a látást, a szívet és a hangot, a következő lépések a készülék néhány szoftveres aspektusára összpontosítanak.

Használt Macbook vásárlása: szoftver

Fontos, hogy ellenőrizze, hogy az eladó eltávolította-e iCloud-fiókját a Macbookból. Különös figyelmet fordítson a Keresse meg a Mac-et funkciót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy le van tiltva.

Sok felhasználó a firmware jelszavával extra biztonsággal védi Macbookját. Győződjön meg arról, hogy az eladó eltávolította a firmware jelszavát. Próbálja meg elindítani a gépet az r helyreállítási parancsra, hogy meghívja a firmware jelszavát, ha van ilyen társítva a számítógéphez. Az Apple webhelyén további információkat talál a firmware jelszaváról.

A PRAM és az NVRAM visszaállítása mindig jó lépés egy régebbi gép tesztelésénél. Előfordulhat, hogy az SMC visszaállítását kell elvégeznie, ha furcsa problémák merülnek fel a kijelzővel vagy a billentyűzet háttérvilágításával kapcsolatban.

Hol vásároljon használt MacBook-ot

Az Apple áruház jó hely felújított egységek keresésére kedvező áron. Az Apple szerint minden felújított hardverét szabványos 1 év garanciával tesztelték és tanúsították. A SquareTrade egy másik internetes gyártó, amely garanciákat árusít a Mac termékekre és más elektronikus termékekre. Mindig megnézheti őket.

A másik online kereskedő, akinek jó hírneve van a Mac üzletágban, a Powermax. Nézze meg az oldalukat néhány jó ajánlatért. Elég tisztességes készletet hordoznak, amikor a használt Mac-ekről és a Macbook-ról van szó. Van még Mac Mall és Mac of All Trades. Korábban a Small Dog Electronics-ot is kipróbáltuk, és szeretjük az ügyfélszolgálatukat.

Craiglist vagy hasonló

Ha úgy dönt, hogy folytatja ezt az üzletet a Craigslisten, kérjük, győződjön meg arról, hogy az eladó helyi, hogy ellenőrizze a MacBook állapotát, mielőtt valóban megvásárolná. És amikor az ár túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg átverés. Legalábbis harmadik féltől vásárolva ne vásároljon Mac-et vagy MacBook-ot anélkül, hogy az eladó egyértelmű dokumentációt adna a tulajdonosi láncról az eredeti kereskedőig / vásárlóig.

Ha személyesen találkozik egy eladóval és készpénzt fizet, az tudja, hogy sok pénz van a zsebében. Tehát légy okos, és vigyél egy (vagy két) barátot, és találkozz egy nyilvános helyen. Ne tegyen kivételt. Ha egy eladó nem találkozik nyilvános helyen, ez elég gondot okoz. Sétáljon el, nincs menekülés, és keressen más kereskedőt.

Ezenkívül készen áll a távozásra. És tegyen fel sok kérdést, például - mikor vásárolta meg maga? Miért adod el? Tegyen fel kérdéseket e-mailben, tegye fel ugyanazokat a kérdéseket telefonon, és tegye fel azokat ugyanazokat a kérdéseket személyesen. Miért? Ha az illető hazudik, valószínűleg más lesz a története, ha ugyanazt a kérdést többször felteszik.

Ha az értékesítő nem adja meg telefonszámát, vagy olyan fizetési módot javasol, mint például a Western Union, a Paysafe vagy a Moneybookers, könnyedén tapossa. Arra is kérjük, hogy legyen óvatos, ha az eladó külföldi országban tartózkodik. Gyakran talál olyan e-maileket, amelyek arra utalnak, hogy az eladó harmadik fél szállítási szolgáltatásának használatát javasolja. Például: „Az Interparcel eljuttatja Önnek a Macbookot, megkapja az Ön befizetését, én pedig csak akkor kapom meg a Macbook fizetését, miután erre utasította őket. Kifizetem a szállítást ”. A legjobb ajánlat az, ahol maga vizsgálhatja meg a gépet. Másodszor, ehhez a beszerzését jó nevű online gyártókon keresztül kell biztosítani, amelyek évek óta léteznek.

Bízzon a belében!

Ha minden nem áll rendesen, akkor is, ha az ára félelmetes, sétáljon el. Ha csak nem érzi jól, ne vedd meg. Bízzon a saját ösztöneiben.

Használt MacBook, mi a helyzet az adatvédelemmel?

Ha előrelépett, és sokat talált és eladót talált, és most új MacBook vagy Mac számítógépe van, a következő lépés a saját beállítása. Attól függően, hogy hol vásárolta és kitől, esetleg további lépéseket kell végrehajtania.

Ha aggódsz amiatt, hogy az eladó esetleg megkapja a személyes és privát adatait, hajtsa végre a gyári alaphelyzetbe állítást a Mac gépén, ha az eladó még nem tette meg. Tekintse meg ezt a cikket, ahol részletes lépéseket talál arról, hogyan kell ezt megtenni. Javasoljuk, hogy ezt tegye meg, ha az eladó nem fejezte be. A gyári visszaállítás után frissítsen a kívánt macOS vagy OS X verzióra.

Összegzés

Reméljük, hogy az ebben a cikkben található mutatók jó kiindulópontot jelentenek Önnek, mielőtt felfedezné, mielőtt megszerezné ezt az édes üzletet egy használt Macbookon. És ne feledje, hogy ha az eladó nem tudja megadni Önnek a MacBook eredeti nyugtáját vagy csomagolását, rajta a sorozatszámmal, az sokat elmond a MacBook állapotáról.

Ha úgy gondolja, hogy hiányzik néhány más standard teszt, kérjük, ossza meg bátran az alábbi megjegyzésekben.

Legutóbbi hozzászólások