Miért ne kalibrálná az akkumulátort iPhone, iPad vagy iPod készülékén?

Az akkumulátor kalibrálása mítosz. Legalább is lehet manapság. Ez egy régebbi, nikkel alapú akkumulátorokra vonatkozó ajánlások emléke. De az iPhone vagy iPad akkumulátora lítium-iont használ, és kalibrálása nem jó ötlet.

Amikor egy akkumulátor kalibrálásáról beszélünk, azt értjük, hogy 100% -ig töltjük, majd nullára lemerítjük. Az ötlet az, hogy ezzel megtanulja iPhone-jára, iPadjére vagy iPodjára, hogy az akkumulátor mennyi energiát tud elviselni, lehetővé téve eszközének, hogy a legtöbbet hozza ki belőle.

Volt idő, amikor az Apple az eszköz akkumulátorának kalibrálását javasolta havonta. Már nem.

Manapság nem csak felesleges kalibrálni az akkumulátort iPhone, iPad vagy iPod készülékén, hanem egyenesen káros.

Ebben a bejegyzésben elmagyaráztuk, miért van ez így. És ami még fontosabb: tippeket adtunk Önnek tud használja az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorának élettartamának meghosszabbítására.

Mi a baj az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorának kalibrálásával?

Ahhoz, hogy megértse, miért rossz ötlet iPhone, iPad vagy iPod kalibrálása, ismernie kell egy kicsit a benne lévő lítium-ion akkumulátorról.

Az iPhone, iPad és iPod touch eszközök lítium-ion akkumulátorokat használnak.

Az akkumulátor élettartama

Minden elemnek élettartama van. Ennek az életnek az elején egy teljes töltést tárol, amelyet maximális kapacitásának nevezünk. Az akkumulátor öregedésével a maximális kapacitása egyre kisebb és kisebb lesz, mint amikor új volt. Végül az akkumulátor lemerül.

Az iPhone, iPad és iPod készülékek lítium-ion akkumulátora gyorsabban töltődik, hosszabb ideig tart és kevesebb helyet foglal el, mint az előző generációs akkumulátorok. De még mindig öregszik a használattal. Amikor készüléke kétéves, az akkumulátor nem fog annyi ideig élni, mint akkor, amikor vadonatúj volt.

Valójában az Apple arra számít, hogy egy iPhone-akkumulátor 500 töltési ciklus után a maximális kapacitás 80% -ára csökken. Ez valójában nagyon jó. Egy iPad esetében pedig 1000 töltési ciklus után is várható a maximális kapacitás 80% -a.

De végül ezek az elemek lemerülnek. Mindannyian.

Néhány év használat után az iPhone 6S akkumulátorom maximális kapacitása 74% -ra csökkent.

Mi az a töltési ciklus?

Az egyik töltési ciklus az akkumulátor kapacitásának 100% -át jelenti, de nem szükséges egyszerre használni. Ha az akkumulátort teljes töltöttségről 50% -ra lemeríti, az egyenlő a töltési ciklus felével. Kétszer kell megtennie, hogy egy teljes töltési ciklust felhasználjon.

Nincs szükség az iPhone, iPad vagy iPod teljes feltöltésére. És nem kell teljesen leereszteni a nullára, mielőtt újra csatlakoztatná. Az Apple tanácsa: „Töltse fel Apple lítium-ion akkumulátorát, amikor csak akarja.” Hagyja, hogy a töltési ciklusok maguk működjenek.

Az akkumulátor nem szereti a szélsőségeket

Tehát az iPhone vagy iPad eszköz lítium-ion akkumulátora öregedni fog, miközben használja. Ezt lehetetlen elkerülni. Amit nem lehetetlen elkerülni, azok a szélsőséges helyzetek, amelyekbe készülékeinket behelyezhetjük, amelyek gyorsan felgyorsítják az öregedési folyamatot.

Szélsőséges töltöttségi szintekre és extrém hőmérsékletekre utalok. Az akkumulátorod egyiküket sem kedveli.

Mi a szélsőséges töltöttségi szint?

A „rendkívüli töltöttségi szint” 100% vagy 0% töltöttséget jelent. Ha egy lítium-ion akkumulátor túl sokáig tölt 100% -os feltöltéssel, akkor ez csökkenti az adott akkumulátor maximális kapacitását. És amikor egy lítium-ion akkumulátor eléri az abszolút nullát, akkor újra töltést tart.

Az akkumulátor állapotának rossz, ha készülékét áram nélkül hagyja.

Az Apple úgy tervezi meg a szoftvert, hogy puffert tartalmazzon az akkumulátor körül. Tehát, amikor a készülék azt mondja, hogy az akkumulátor 100% -os töltöttséggel rendelkezik, akkor nem az. Mielőtt ilyen messzire jutna, leáll a töltés.

Hasonlóképpen, amikor iPhone, iPad vagy iPod kikapcsol, mert az akkumulátor lemerült, valójában még mindig marad egy kis töltés. Így jeleníti meg az alacsony fogyasztású ikont, amikor megpróbálja újra bekapcsolni.

Mivel a töltöttség szintje még jobban lemerül, az alacsony energiafogyasztású ikon nem jelenik meg, de az Apple továbbra is puffert hagyott ott. Ha iPhone készülékét vagy iPadjét elég sokáig áram nélkül hagyja, a töltés végül eléri az abszolút nullát. És akkor készen áll az akkumulátorod.

Mi a szélsőséges hőmérséklet?

Az iPhone vagy iPad készülék lítium-ion akkumulátora 0–35 ° C (32–95 ° F) között a legboldogabb. Amikor a készülék környezeti hőmérséklete 95 ° F-nál magasabb vagy 32 ° F-nál hidegebb lesz, akkor extrém hőmérsékletnek minősítjük.

Minél tovább jut ezen a tartományon kívülre, annál rosszabb az akkumulátor számára. Ezek a hőmérsékletek helyrehozhatatlanul csökkenthetik az akkumulátor maximális kapacitását, lerövidítve annak élettartamát.

A készülék extrém hőmérsékleten történő kikapcsolással próbálja megvédeni magát. Egyszer -20 ° F-ban találtam magam, és az iPhone-om 20 másodpercenként kikapcsolta magát, csak annyi idő maradt, hogy képet készítsen. De akkor sem sikerült helyreállni az akkumulátorom élettartamát.

Az Apple szerint készüléke kibírja a szélsőségesebb hőmérsékleteket, ha a tárolóban kikapcsolja.

Hogyan kapcsolódik ez az iPhone vagy iPad akkumulátorom kalibrálásához?

Általánosságban elmondható, hogy amikor az emberek megpróbálják kalibrálni az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorukat, sok mindent megtesznek a lítium-ion akkumulátorok ellen.

Először is sokáig töltve hagyják, miután elérte a 100% -ot, és igyekeztek minél több energiát kinyomni az akkumulátorba. Az akkumulátor nemcsak, hogy hosszú ideig nem szereti az ilyen magas töltést, hanem fennáll annak a veszélye, hogy túlmelegíti készülékét.

Néhány ember úgy dönt, hogy a lehető leggyorsabban égeti át készüléke akkumulátorát.

Az emberek ezt úgy teszik, hogy megvilágítják a képernyőt, bekapcsolják a zseblámpát, és videókat játszanak hurkon. Ez az egyik korlátozott töltési ciklus fájdalmas pazarlása.

Amikor az iPhone, az iPad vagy az iPod véglegesen lemerül, a felhasználó akár energiát is hagyhat a lehető leghosszabb ideig. Az a gondolat, hogy minél jobban lemerítse a készüléket, mielőtt újra csatlakoztatná.

Sajnos ennek a kalibrálási folyamatnak minden lépése megfelel rövidíteni az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátor élettartama ne hosszabbítsa meg.

Nem szükséges, sőt kívánatos az iPhone akkumulátorának havi egyszeri kalibrálása!

Régebben az volt, hogy az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorának 0% -ig történő lemerítése, majd akár 100% -os töltése jó és az Apple által ajánlott gyakorlat volt. De nem többet! Az Apple már évek óta nem javasolja a felhasználóknak az akkumulátorok kalibrálását.

Valójában a legjobb megoldás az iDevice teljes feltöltése, naponta egyszer.

Akkor miért javasolják mégis az emberek az iPhone vagy iPad akkumulátorom kalibrálását?

Az emberek egyszerű félreértések miatt javasolják iPhone vagy iPad akkumulátoruk kalibrálását. Tíz évvel ezelőtt az Apple ugyanazokat az ajánlásokat adta.

Azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy legalább havonta egyszer töltsék fel és töltsék le teljesen az akkumulátorukat. Ésszerű volt elgondolkodni rajta: Aktív állapotban szeretné tartani az akkumulátort, ezért használja vagy veszítse el!

Ráadásul sokan az akkumulátor kalibrálását használják szoftveres problémák megoldásaként: váratlan leállások, helytelen leolvasások vagy megbízhatatlan töltési ciklusok. Ezeket mind helyre lehet hozni a készülék helyreállításával, az akkumulátor egészségének károsítása nélkül.

Ennek oka, hogy az Apple már nem javasolja az akkumulátor kalibrálását iPhone, iPad vagy iPod készülékén. Ez káros az akkumulátor állapotára. Még egy új funkciót is bevezetnek, hogy az akkumulátor ne töltse 100% -ra, amikor nincs rá szükség.

A tények egyszerűek: a technológia továbblépett, nekünk is így kellene lennünk.

Mi a helyzet az összes személyes anekdotával

Míg az emberek még mindig reklámozzák az akkumulátor kalibrálásának előnyeit, a személyes anekdoták nem megbízható mérőszámok.

Futtatott ezek közül az emberek közül egy tudományosan pontos tesztet? Vásároltak-e egy második vezérlő eszközt, amelyet használni lehet nélkül elem kalibrálás összehasonlítás céljából? Biztosították-e, hogy más külső tényezők ne járuljanak hozzá az akkumulátor hosszabb élettartamához?

Biztos lehet benne, hogy az Apple futtatta ezeket a teszteket. És biztos lehet benne, hogy ha felfedezték, akkor jó ötlet volt kalibrálni az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorát, ami még mindig az ő javaslatuk lenne. De nem az.

És az Apple nincs ezzel egyedül. A Google, a Samsung és más okostelefon-gyártók is tanácsot adnak ellen az akkumulátor rendszeres feltöltése és lemerítése!

A Samsung számos egyéb energiatakarékos tippet kínál a weboldalán is.

Hogyan tudom fenntartani iPhone vagy iPad akkumulátorom egészségét?

Az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorának kalibrálása nélkül még sok minden más elvégezhető az akkumulátor egészséges élettartamának fenntartása érdekében. Valószínűleg már elvégzi ezeket a dolgokat, anélkül, hogy észrevenné, hogy ez jót tesz az akkumulátorának.

1. Tartsa naprakészen a szoftverét

Az Apple folyamatosan dolgozik az akkumulátor élettartamának javításán az iOS és az iPadOS révén, az iPhone, iPad és iPod touch operációs szoftverén keresztül. Rengeteg korábbi kiadás arra törekedett, hogy kevesebb energiát használjon, vagy hogy a megszerzett hatalom még tovább tartson.

Mint már említettük, az iPadOS és az iOS 13 még egy olyan funkciót is tartalmaz, amely túl gyorsan 100% -osan leállítja az akkumulátor töltését. Ez csodákat tehet eszközeik élettartamának javításával.

Amikor folyamatosan frissíti készülékét, mindig élvezheti a legújabb fejlemények előnyeit. Az iPhone, iPad vagy iPod frissítéséhez csatlakozzon az internethez, és válassza az Általános beállítások közül a Szoftverfrissítés lehetőséget.

2. Tartsa a készüléket kényelmes hőmérsékleten

Természetesen nem tudjuk megváltoztatni az időjárást, de jó, ha tisztában vagyunk azzal, amit mi tud tegye meg, hogy készülékeink ne legyenek túl melegek vagy rendkívül hidegek. Még annak tudatában is, hogy fennáll a veszélye, második találgatásra késztetheti telefonját a napsütésben.

A felhasználók egyik gyakori problémája, hogy készülékük túlmelegszik töltés közben. Ennek oka lehet a nem hivatalos hálózati adapterek és töltőkábelek használata. Próbálja meg használni a készülékéhez kapottakat, vagy legalább ellenőrizze, hogy MFi tanúsítvánnyal rendelkeznek-e.

Fontolja meg az iPhone vagy iPad eltávolítását a tokjából töltés közben is. A rengeteg rosszul megtervezett eset nem teszi lehetővé az elegendő légáramlást, hogy a készülék hűvös maradjon.

Végül, ha vezeték nélküli töltést használ, győződjön meg arról, hogy iPhone-ját a töltőpad közepére helyezi. Ha nincs központban, akkor a technológiának sokkal keményebben kell dolgoznia, ami gyakran túlmelegedést és hosszú távú károsodást eredményez az akkumulátorában.

3. Ne töltse vagy töltse ki teljesen az akkumulátort

Ha segíthet, ne hagyja, hogy az akkumulátor lemerüljön. Hasonlóképpen, csak akkor töltsön 100% -ot, ha valóban szüksége van az akkumulátor további üzemidejére aznap. Mindkét rendkívüli töltöttség megterheli az akkumulátort, és lerövidíti annak élettartamát.

Pontosan ezért rossz ötlet kalibrálni iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorát.

A Tesla hasonló tanácsokat kínál elektromos járművek tulajdonosainak. Javasoljuk, hogy a felhasználók normál használat esetén csak 80% -kal töltsék fel az autókat. Ez az Apple új optimalizált akkumulátortöltési funkciójának gondolkodása is.

4. Tárolja készülékét 50% -os töltéssel

IPhone, iPad vagy iPod készüléke a legboldogabb körülbelül 50% -os töltéssel, nem túl sok és nem túl kevés. Ha hosszú ideig nem tervezi a készülék használatát, akkor az akkumulátor tárolása előtt töltse fel vagy merítse le az akkumulátort 50% -ra.

Ne hagyja az akkumulátort hosszú ideig 100% -os töltöttség mellett, mert annak nyomása csökkenti a maximális kapacitást. Ha pedig alacsony töltéssel tárolja készülékét, fennáll annak a veszélye, hogy abszolút nullára merül, szintén nem jó ötlet.

Az Apple azt tanácsolja, hogy félévente töltse fel a készüléket 50% -ra.

5. Kerülje a készülék nedvesedését

Azt hiszem, sokan álmodunk egy olyan korról, amikor minden eszközünk vízálló, és bár közeledünk ehhez a fantáziához, még nem tartunk ott. Az iPhone 8 óta az Apple minden új iPhone vízálló. De ez nem azonos a vízzelbizonyíték.

A vízálló eszköz folyadékkárosodást szenvedhet. Ha tudsz rajta segíteni, tartsd távol az eszközödet az esőtől, és biztosan ne menj el úszni velük. A folyadékkárosodás nagyon rossz a készülék szinte minden alkatrészénél, különösen az akkumulátornál.

6. Próbáljon általában kevesebb energiát használni

Az Akkumulátor beállításaiból megtudhatja, hogy mi fogyasztja a legtöbb energiát.

Végső javaslatunkat sokkal könnyebb elmondani, mint megtenni: Használjon kevesebb energiát.

Minden töltési ciklus során az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorának élettartama kicsit kevesebb. Az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához abszolút a legjobb, ha megtalálja a kevesebb energia felhasználásának módját. Az alábbiakban néhány javaslatot tettünk erre vonatkozóan.

Természetesen mindez a kompromisszumról szól. Ez azt jelenti, hogy megváltoztatja szokásait, és esetleg kikapcsol néhány olyan eszközt, amely tetszik a készülékén. Nem mindenkinek kell betartania az összes alábbi javaslatot, de bármelyikük hozzájárulhat az akkumulátor élettartamának fenntartásához.

A kevesebb energia felhasználásának legegyszerűbb módja a készülék gyakrabban történő letétele. De ezen kívül próbálkozzon az alábbi javaslatok bármelyikével vagy mindegyikével.

Csökkentse a képernyő fényerejét

A kijelző az eszköz egyik leginkább energiaigényes része. A fényerő csökkentésével sokat tehet energiatakarékosság érdekében. Ez könnyen elvégezhető a Vezérlőközpontból vagy a Képernyő és fényerő beállításokból.

Azt is javasoljuk, hogy kapcsolja be az Auto-Brightness funkciót, ha még nem tette meg. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást, és húzza le a keresősáv megjelenítéséhez, írja be az „Automatikus fényerő” kifejezést, hogy megtalálja azt a beállításokban.

Használja a Wi-Fi-t a mobil adat helyett

A Wi-Fi egyre inkább előtérbe kerül, ami nagyszerű az akkumulátortudatos számára, mert kevesebb energiát fogyaszt, mint a mobil adat. Amikor csak lehetséges, csatlakozzon egy Wi-Fi hálózathoz, ahelyett, hogy mobil adatot használna.

Lehet, hogy kevesebb adat felhasználása miatt válthat olcsóbb cellaszerződésre is.

Csökkentse az értesítések számát

A képernyő minden alkalommal világít, amikor értesítés érkezik, függetlenül attól, hogy megnézi-e vagy sem. Figyelembe véve, hogy sokan kapunk felfelé napi 50 értesítést, ez óriási energiafogyasztást jelenthet!

Vessen egy pillantást az Értesítési beállításokra, és kapcsolja ki a Képernyőzár értesítéseket a lehető legtöbb alkalmazáshoz. Természetesen valószínűleg még mindig szeretné néhány dologhoz, de próbálja meg betartani a legfontosabb dolgokat.

Engedélyezze az alacsony fogyasztású módot

Az alacsony fogyasztású mód módosítja a beállítások egy részét, hogy kevesebb energiát használjon az eszközön. Nem kell megvárnia, amíg csak 20% -os töltöttség marad fenn. Valójában, ha minden nap bekapcsolja az alacsony fogyasztású üzemmódot, soha nem érheti el ezt a 20% -ot.

Kapcsolja be az Alacsony energiafogyasztás módot az Akkumulátor beállításai közül, vagy adjon hozzá egy gombot a Vezérlőközponthoz a könnyebb hozzáférés érdekében. Akár azt is megkérheti Siritől, hogy tegye meg helyetted.

Kapcsolja ki a Háttéralkalmazás-frissítést

A háttéralkalmazás-frissítés olyan funkció, amely lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy a háttérben is fussanak, így a frissített tartalmat megjeleníthetik és gyorsabban megnyithatják. Mint várható volt, ez nagyszerű a kényelem érdekében, de nem annyira az akkumulátor számára.

Ez az egyik olyan beállítás, amelynél az alacsony fogyasztású üzemmód már kikapcsol, de véglegesen ki is kapcsolhatja. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást, és húzza lefelé a Keresősáv megjelenítéséhez. Írja be a „Háttéralkalmazás-frissítés” parancsot a funkció megkereséséhez és kikapcsolásához.

Kapcsolja be a Mozgás csökkentése funkciót

IPhone, iPad vagy iPod sok finom animációt használ, hogy zökkenőmentes és gördülékeny élményt teremtsen az eszköz használatakor. Ide tartozik például a háttérkép parallaxis hatása vagy az alkalmazásmappák kinyílása, amikor megnyitja őket.

Bár soha nem veszi észre ezeket a funkciókat, mégis lemerítik az akkumulátort. Nyissa meg a Beállításokat, és keresse meg a Reduce Motion elemet az animációk kikapcsolásához és az energiatakarékossághoz. Lehet, hogy észre sem veszi a különbséget!

Ellenőrizze az akkumulátor használatát

Mindig hasznos megtudni, hogy mely alkalmazások használják a legtöbb energiát az eszközön. Ezt bármikor megteheti az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorbeállításaiból.

Innen megtudhatja, hogyan használták az akkumulátorát az elmúlt 24 órában vagy az elmúlt tíz napban. Vizsgálja meg alaposan a listán szereplő összes alkalmazást, hogy eldöntse, érdemes-e megtartani, figyelembe véve, hogy mennyi akkumulátort fogyaszt.

Mi a legjobb módja az iPhone, iPad vagy iPod töltésének?

Vezeték nélküli töltővel töltheti fel töltését, amikor arra szüksége van. Ez jó alternatíva az akkumulátor kalibrálásához.

Az Apple tanácsa továbbra is az, hogy töltse fel készülékét, amikor csak akarja, ameddig csak akarja. A lítium-ion akkumulátorok rugalmasabbak, mint az előző generációs akkumulátortechnika, ezért nem kell annyira aggódniuk miattuk.

Ez azt jelenti, hogy ha valóban meg akarja tartani az akkumulátor élettartamát, akkor fontolóra veheti a készülék kis töltését és gyakran ahelyett, hogy egyik napról a másikra bedugja. A vezeték nélküli töltőszőnyegek erre különösen jóak, mert annyira kényelmes használni.

Akkumulátoraink közepes töltöttségi szinten, 40–60% körül a legboldogabbak. Minél közelebb tartja ezt a tartományt, annál jobb lesz az akkumulátor élettartama.

A legtöbb ember számára a 40–60% -os zónában élni nem túl praktikus. És ha ezt megteszi, akkor is meg kell győződnie arról, hogy készüléke továbbra is rendszeresen frissíti és biztonsági másolatot készít az iCloudról. Mivel ezeket a műveleteket általában éjszakai töltésre tartják fenn.

Bármelyik utat választja is, ne szokjon kalibrálni iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorát.

Mi a helyzet az optimalizált akkumulátor töltéssel iPadOS és iOS 13 rendszerben?

Ezt a közelgő funkciót úgy tervezték, hogy meghosszabbítsa iPhone vagy iPad akkumulátorának teljes élettartamát. Úgy működik, hogy megtanulja a napi rutinját és optimalizálja a töltési ciklust

Például, ha általában minden este 22: 00–06: 00 között tölti az iPhone készülékét, akkor nem jó, ha az akkumulátor a lehető leggyorsabban eléri a 100% -ot, majd további hat órán át ül.

Az optimalizált akkumulátortöltéssel az iPhone 80% -os töltéssel vár az utolsó óráig, mielőtt normálisan használja. Ez sokkal jobb az akkumulátor élettartama szempontjából, mivel a túl sok 100% -on töltött idő csökkenti a maximális kapacitást.

Ha iPadOS vagy iOS 13 rendszert futtat, kapcsolja be ezt a funkciót az Akkumulátor-beállítások Akkumulátor állapota részben. Értesítés jelenik meg a lezárási képernyőn, amikor az optimalizált akkumulátortöltést használja. A kikapcsoláshoz bármikor megérintheti ezt az értesítést.

Egy értesítés jelzi, ha az eszköz ütemezetten befejezi a töltést.

Továbbra is tervezi az iPhone, iPad vagy iPod akkumulátorának kalibrálását? Ezt a bejegyzést után kutatva biztosan nem! Mondja el nekünk gondolatait a megjegyzésekben, és bátran ossza meg saját tippjeit és trükkjeit az eszközök akkumulátorának fenntartásához.

Legutóbbi hozzászólások