Látja a „Spam” vagy a „Csalás kockázatát” az iPhone hívóazonosítóján? Itt van, mi folyik itt

Ha olyan hívófél-azonosító címkékkel érkezik hívása, mint a „csalás kockázata”, „spam” vagy „átverés valószínű”, ne aggódjon. Ez csak a szolgáltatója módja, hogy megvédje Önt a robocalloktól.

Ennek ellenére még mindig vannak olyan felhasználók, akik zavartak vagy aggódnak az okostelefonokba épített új hívásszűrő rendszerek miatt.

A könnyebb elméd érdekében itt van minden, amit tudnod kell a rendszerekről.

Hívófél-azonosító címkék és iPhone

Példa az AT & T Spam Risk címkéjére egy bejövő hívásról az Apple Watch-on.

Nagyjából az Egyesült Államokban minden nagyobb szolgáltató a híváshamisítás elleni intézkedések végrehajtása közepette van.

Úgy tűnik, hogy ezek az intézkedések meglehetősen lassan folynak az Egyesült Államokban. A hírközlések és a médiavisszhangok ellenére sok fuvarozói ügyfél még mindig nincs tudatában róluk.

Emiatt úgy tűnik, hogy van némi zavartság. Vegyük például ezt a bejegyzést.

Legalább egy felhasználó az AT&T Alert: Fraud Risk címkét vette fel az AT&T jogos hívásaként, amely látszólag csalásra figyelmeztette őket. A felhasználó visszahívta a számot.

De könnyen elkerülheti az esetleges hibákat az azonosított spamhívásokkal. Ha olyan hívást kap, amely „spam kockázat”, „csalás kockázat”, „lehetséges átverés” vagy más variációkat mond a hívó fél azonosítójának címkéjén, akkor nagyon javasoljuk, hogy hagyja, hogy a hangpostára menjen.

A jogos hívók, akiknek érvényes és fontos okuk van arra, hogy kapcsolatba lépjenek Önnel, általában hangpostát hagynak. Tehát ellenőrizze a hangpostaüzeneteit, hogy nem. (Néhány csaló elhagyja a hangpostaüzeneteket, de erre egy kicsit ráérünk.)

Ha a hívó nem hagy hangpostát, akkor valószínűleg a legjobb, ha elhagyja. A hívás valószínűleg robocall, spam, vagy ami még rosszabb, ha valaki megpróbálja adathalászni számhamisítással.

Ne hívja vissza őket, és ne fogadjon további hívásokat ugyanarról a számról.

Megjegyzés az adathalászatról

A szám csak akkor jelenik meg, ha megnézi a hívást a Legutóbbi résznél. De vigyázzon, mielőtt visszahívja őket.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes spam- vagy csaláshívások hangpostát is hagynak. Az, hogy hangposta maradt, még nem jelenti azt, hogy ez jogos hívás.

Hogy egy hívás jogos-e vagy sem, azt valóban Ön döntheti el. De nagyon javasoljuk, hogy tegyen néhány lépést az adathalászat vagy a csalások elkerülése érdekében.

  • Soha ne adjon ki érzékeny vagy személyes információkat valakinek telefonon. Ez magában foglalja a pénzügyi információkat, a nevet, a címet vagy bármi mást, amit nem szeretne rossz kezekbe kerülni.
  • Ne tévesszen meg az ijesztési taktika. Az adathalász kísérletek többsége sürgősségre támaszkodik - például a fiókjának veszélyeztetése vagy a "tartozással járó" nagy összegű fizetés.
  • Ha minden más kudarcot vall, a legjobb megoldás az, ha figyelmen kívül hagyja azokat a hangpostaüzeneteket, amelyek származása nem igazolható. Ha a hívó fél azt mondja, hogy az Apple-től, az IRS-től vagy az Ön bankjától származik, hívja vissza közvetlenül ezeket az intézményeket a webhelyeiken található ellenőrzött szám használatával. Ne csak a telefonján kapott számot hívja.

Hogyan határozzák meg ezt a fuvarozók?

Dióhéjban így működik a SHAKEN / STIR rendszer a hordozó oldalán.

A fuvarozók a spam- és csalásveszélyes hívásokat egy hálózati szintű, szórakoztatóan SHAKEN / STIR nevű védelem segítségével határozzák meg.

Az állítólagos információk aláírás-alapú kezelése a TOKEN (SHAKEN) és a Secure Telephony Identity Revisited (STIR) használatával összekapcsolt protokollok, amelyek hitelesítik, hogy a hívást csalják-e.

A SHAKEN / STIR rendszer nem blokkolja a hívásokat - csak azt azonosítja, hogy valóban abból a számból származnak, aminek állítólag lenni szoktak.

Ez segít mérsékelni a számhamisítás kockázatát, például a körzetszámában lévő számból érkező hívásokat. Ez segíthet a hamisított számok csökkentésében is, hogy úgy nézzen ki, mintha egy törvényes szervezetből származnának, például az Apple-től vagy egy másik technológiai cégtől.

Megjegyzés a pontosságról

Természetesen a SHAKEN / STIR módszer nem tökéletes. Ez pedig pontatlanul címkézett hívásokat eredményezhet eszközén.

Ez azt jelentheti, hogy a jogos hívások megjelölésre kerülnek, de azt is jelentheti, hogy a csaló hívások valóban eljutnak hozzád.

Mindenesetre javasoljuk, hogy értesítse szolgáltatóját a helytelenül azonosított hívásokról. A pontos módszer szolgáltatónként változik, ezért keresse meg a hálózatára vonatkozó konkrét utasításokat.

Milyen további lehetőségek vannak?

A SHAKEN / STIR rendszer alkalmas a hívások ellenőrzésére. De a tényleges blokkoláshoz keressen olyan megoldásokat, mint a Nomorobo vagy a szolgáltató hívásblokkoló alkalmazása.

Az átverés és a spamhívások mérséklésének híváshitelesítési módja rendben van. De korántsem az egyetlen módja az őket bosszantók kezelésének.

A legtöbb szolgáltató tényleges hívásblokkoló alkalmazásokat is kínál, például az AT & T Call Protect, a Verizon Caller Name ID és a T-Mobile beépített Scam ID és Scam Block lehetőségeit. Harmadik féltől származó hívásblokkolási lehetőségek is rendelkezésre állnak, például a Nomorobo vagy a Call Control.

Fontos, hogy ezen opciók többsége valóban kínál valamilyen típusú hívásblokkolási intézkedést. A SHAKEN / STIR protokollon alapuló minden azonosítja a spam jellegű hívásokat, de nem blokkolja őket automatikusan.

Természetesen a legtöbb robusztus hívásblokkoló alkalmazás nem ingyenes. Vagy felárat kell fizetnie a szolgáltatói számlájáról, vagy pedig alkalmazáson belüli előfizetést kell vásárolnia a legtöbb hívásblokkolási funkció eléréséhez.

Engedélyezhet egy speciális funkciót az iOS 13-ban is, amely az összes ismeretlen hívót hangpostára küldi. Engedélyezheti a Beállítások -> Telefon -> Ismeretlen hívók blokkolása menüpontban.

Reméljük, hogy hasznosnak találta ezt az információt. Kérjük, jelezze nekünk, ha bármilyen kérdése vagy észrevétele van.

Legutóbbi hozzászólások