Az indítólemez majdnem megtelt a Mac gépemen, de semmit sem tudok törölni!

Hidd el, hogy a Maced biztosan tudatja Önnel, ha az indítólemez majdnem megtelt. Ha figyelmen kívül hagyja a tartós figyelmeztető üzeneteket, akkor is észre fogja venni a sebesség csökkenését. Amint az indítólemez megtelik, a Mac-en elfogy az értékes folytatásához szükséges szabad hely, és ennek következtében a teljesítménye romlik.

Néha olyan rosszra fordul, hogy már nem lehet fájlokat törölni, ami megnehezíti a probléma megoldását. Máskor még rosszabb lesz, és előfordulhat, hogy a Mac nem is kapcsol be.

Bármilyen problémával is szembesül, megmutathatjuk, hogyan lehet megoldani.

Nehéz tudni, hogy hol kezdjünk, amikor már nem is tudsz fájlokat törölni, de áttekintettük ezeket a gyors tippeket, amelyeket az alábbiakban részletesen kifejtünk:

 1. Indítsuk csökkentett módba a váltás gombot az indítás során.
 2. Ha a fájlokat törli a következővel: opció + parancs + törlés.
 3. Nyissa meg a Lemez segédprogramot, és futtassa az Elsősegélyt az indító lemezen.
 4. Tart T hogy elinduljon a Target Diskre, és elérje adatait egy második Mac-ről.
 5. Ha nemrégiben készült biztonsági másolata, törölje az indítólemezt, és telepítse újra a macOS-t.

Néhány gyors kérdés

Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, miről beszélünk. Az indító lemezekkel kapcsolatos néhány gyakori kérdésre az alábbiakban talál választ. Ilyen kérdések:

 • Mi az indítólemezem?
 • Miért van szükségem szabad helyre?
 • és mennyi szabad helyre van szükségem?

Hasznos tudni ezekre a kérdésekre a válaszokat, mielőtt elkezdené a lemezterület tisztítását. De ha inkább kihagyná őket, kattintson ide, hogy közvetlenül a fájlok törlésére vonatkozó utasításokhoz ugorjon, amikor a Mac indítólemeze megtelt.

Mi az indítólemezem?

Azok számára, akik nem tudják, az indítólemez a számítógép merevlemez-meghajtója, amely tárolja az operációs szoftvert. Normális esetben csak egy meghajtó van a számítógépen, így az összes dokumentumot és adatot is tárolja - valószínűleg így is lett feltöltve.

Ha több meghajtó van csatlakoztatva a Mac számítógépéhez - vagy ha a meghajtót több partícióra osztja, amint azt a béta szoftver futtatásához ajánljuk -, csak az egyik az indítólemez.

Az indítólemez az a meghajtó, amelyből a Mac alapértelmezés szerint elindul. A Rendszerbeállításokban kiválaszthatja, hogy melyik meghajtót használja indítólemezként.

Ha több lemezzel vagy partícióval rendelkezik, válassza a rendszerbeállítások közül az indító lemezt.

Miért van szükségem szabad helyre a Mac indítólemezén?

Mivel a Mac programot futtat és különböző folyamatokat hajt végre, további munkára van szüksége. Ez a hely fájlok másolására, mappák kicsomagolására és egyéb azonnali feladatok elvégzésére szolgál a színfalak mögött.

Ha nincs elég hely az indító lemezen, a Mac nem tudja végrehajtani ezeket a feladatokat, és megszűnik a megfelelő működése. Amikor ez megtörténik, általában egy strandlabda kurzorral, lassú betöltési idővel és nem reagáló géppel végez.

Mennyi szabad helyre van szükségem az indító lemezemen?

Általános szabályként meg kell tartani legalább 10 GB szabad a Mac indítólemezén. A legjobb teljesítmény érdekében arra kell törekednie, hogy az indítólemez körülbelül 10–15% -át szabadon tudja tartani.

Próbáljon meg rengeteg szabad helyet tartani az indítólemezen.

Ennek ellenére nehéz pontos számokat megadni anélkül, hogy tudnánk az indítólemez méretét, a Mac-en lévő RAM-ot és milyen folyamatokat használsz általában a számítógépedhez.

Ha a Mac lassulni kezd, nézze meg a tárhelyét, és fontolja meg további szabad hely létrehozását.

Hogyan tudom megtudni, hogy mennyi szabad helyem van az indítólemezen?

A Mac-en tárolás használatának legegyszerűbb - bár nem mindig a legpontosabb - módja a About About Mac ablakban található. A menüsorban lépjen a > About This Mac elemre, majd kattintson a Tárolás fülre.

Az OmniDiskSweeper részletesebb képet nyújt a tárhelyéről.

Ez az ablak a Mac lemezén található tárhelyhasználat grafikonját mutatja, különféle kategóriákra osztva a tárhelyet. Győződjön meg róla, hogy legalább két percig nyitva hagyja ezt az ablakot, mivel gyakran egy pillanatra van szükség, hogy frissítsen a legfrissebb tárhelyre. De akkor is ismert, hogy homályos és pontatlan.

Ehelyett, ha van hely a letöltésre, érdemes átvizsgálni a Mac indítólemezét a harmadik féltől származó OmniDiskSweeper alkalmazás segítségével. Ez az ingyenes alkalmazás gyorsan átvizsgálja a lemezeket, és megmutatja, hogy merre tart a tárhely.

Fájlok törlése a Mac-en, amikor az indítólemez megtelt

Bármennyire ellentmondásos is, a Mac-nek akkor is szabad helyre van szüksége a működéshez, ha fájlokat töröl. És ez nem csak akkor történik, amikor a cuccokat a kukába helyezi. Ha a Mac indítólemeze túl tele van, a kukát sem tudja kiüríteni.

Ha semmit sem tud törölni, akkor lehetetlennek tűnik több szabad helyet létrehozni a túlcsorduló indítólemezen. De még mindig van néhány dolog, amit megtehet.

Ezek a tippek akkor is működnek, ha a Mac nem kapcsol be, mert az indítólemez megtelt.

1. lépés: Indítsa el Mac-jét csökkentett módban

A Csökkentett mód egy hibaelhárító eszköz, amelynek célja a Mac-vel kapcsolatos problémák elkülönítése. Megállítja az egyes folyamatok és alkalmazások futtatását az indítási folyamat során, és automatikusan ellenőrzi a lemezt, hogy nincs-e rajta probléma, javítva a találtakat.

Ennél is fontosabb, hogy a Csökkentett mód automatikusan törli a gyorsítótárban tárolt adatok bizonyos csoportjait a Mac-en. Ez azt jelenti, hogy csak indítással kis mennyiségű extra szabad helyet hoz létre az indítólemezen.

Remélhetőleg elegendő szabad hely van ahhoz, hogy újra üríthesse a szemetet!

Hogyan tudom indítani a Mac-et csökkentett módba?

 1. Állítsa le a Mac számítógépét a > Leállítás menüpont kiválasztásával. Ha a Mac számítógépe lefagy, nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot, amíg a képernyő elsötétül.
 2. Várjon 30 másodpercet, amíg a Mac teljesen kikapcsol.
 3. Röviden nyomja meg a bekapcsológombot, majd azonnal nyomja meg és tartsa lenyomva váltás.

  Bármelyik shift gombbal lépjen be csökkentett módba.

 4. Tartsd váltás amíg egy bejelentkezési képernyő nem jelenik meg, a képernyő jobb felső sarkában a „Biztonságos indítás” felirattal kell rendelkeznie.
 5. Jelentkezzen be, és kezdje el szabadítani a helyet az indítólemezen.

  Csak a bejelentkezési képernyőről a menüsorba írja a „Safe Boot” kifejezést.

2. lépés: A fájlok törlésekor kerülje meg a kukát

Ha töröl egy fájlt vagy mappát a Mac gépén, az valójában nem törlődik azonnal. Ehelyett a macOS áthelyezi az elemet a kukába őrzésre, hátha tévedésből törölte. Amíg kiüríti a Kukát, nem kap több szabad helyet az indítólemezen.

De egy elemnek a kukába történő áthelyezése valójában több szabad helyet igényel az indítólemezen, mint amennyit azonnal törölni kellene. Szerencsére van néhány módja annak, hogy megkerülje a kukát a fájlok vagy mappák azonnali törléséhez a Mac-en. Próbálja ki mindegyiket alább.

Természetesen ezekkel a módszerekkel nincsenek átadások. Amikor a törlés gombra kattint, az elem örökre eltűnik, és nem tudja visszakapni. Tehát ügyeljen arra, hogy véletlenül ne törölje a rossz fájlokat vagy mappákat!

Hogyan tudom megkerülni a Kukát billentyűparancs segítségével?

 1. Óvatosan válassza ki a törölni kívánt fájlt vagy mappát.
 2. Nyomja meg a következő billentyűt: opció + parancs + törlés.
 3. A felugró ablakban erősítse meg az elem törlését.

  Nem lehet visszavonni, ha ezzel a parancsikonval töröl valamit.

Hogyan kerülhetem meg a kukát a Finder Fájl menüjével?

 1. Nyissa meg a Finder ablakot, és válassza ki a törölni kívánt fájlt vagy mappát.
 2. Tart választási lehetőség és lépjen a Fájl> Azonnali törlés elemre.
 3. A felugró ablakban erősítse meg az elem törlését.

  Sok Fájl menüopció megváltozik, ha különböző gombokat tartasz.

Hogyan kerülhetem meg a szemetet a Terminal parancsokkal?

 1. Nyissa meg a Terminal alkalmazást az Utilities mappából.
 2. típus rm a terminálba, beleértve a végén lévő szóközt.
 3. Húzza a törölni kívánt fájlt a Terminál ablakba. Ez a parancs csak egyes fájlokon működik, mappákon nem.
 4. Találat belép hogy azonnal és véglegesen törölje a fájlt.

  Ha az eltávolítás paranccsal belép a fájl elérési útjába, a fájl a Terminálba kerül, hogy törölje.

3. lépés: Javítsa meg az indító lemezt a Lemez segédprogram segítségével

Lehetséges, hogy sérülések vannak az indítólemezen, amelyek megakadályozzák a fájlok törlését, függetlenül attól, hogy tele vannak-e. Bár a Biztonságos módba történő indítás megpróbálja kijavítani ezeket a sérüléseket, a Lemez segédprogram segítségével részletesebb vizsgálatot végezhet.

A Lemez segédprogram Elsősegély funkciója az egész lemezt átvizsgálja engedélyek és rendszerhibák után. Javítania kell az indítólemezen található hibákat, javítva a Mac teljesítményét és lehetővé téve a fájlok törlését.

Hogyan futtathatom az Elsősegélynyújtást a Mac indítólemezén?

 1. Nyissa meg a Lemez segédprogramot az Alkalmazások Utilities mappájában.
 2. Válassza ki a Mac indítólemezét az oldalsávon. Ha több lemez van, válassza a legmagasabb szintű lemezt.
 3. Az ablak tetején kattintson az Elsősegély gombra, és erősítse meg, hogy futtatni szeretné.
 4. A beolvasás körülbelül öt percet vesz igénybe, attól függően, hogy hány hibát fedez fel az indítólemezen.
 5. Ha nem tudja futtatni a Lemez segédprogramot, akkor tartsa lenyomva indítsa újra Mac-jét Helyreállítási módba parancs + R az indítás során.

  Az elsősegélynyújtás a merevlemezen található hibák számától függően hosszabb időt vehet igénybe.

4. lépés: Hozzáférés az adatokhoz a Céllemez mód használatával

A céllemez mód lehetővé teszi, hogy hozzáférjen a Mac adataihoz, mintha külső merevlemezről lenne szó. Ez azt jelenti, hogy egy második Mac segítségével másolhatja vagy törölheti az indító lemezen lévő fájlokat és mappákat.

Javasoljuk, hogy használja a céllemez módot a következő két dolog elvégzéséhez:

 1. Próbáljon meg nagyobb helyet szabadítani az indítólemezen.
 2. Készítsen másolatot azokról a fontos elemekről, amelyekről még nem készített biztonsági másolatot.

Ha a Target Disk Mode használatával nem tud több helyet szabadítani az indítólemezről, akkor az utolsó lehetőség az, hogy teljesen törli az indítólemezt. Tehát valóban meg akar győződni arról, hogy előbb megkapta-e a pótolhatatlan dokumentumok másolatát.

A céllemez-mód használatához a következő portok egyikével kell csatlakoztatnia Mac számítógépét egy második Mac-hez:

 • Thunderbolt 2
 • Thunderbolt 3
 • USB-C
 • Firewire

Ha az egyik vagy mindkét Mac nem rendelkezik megfelelő porttal, akkor adaptert kell használnia.

Hogyan használhatom a céllemez módot az indítólemezem eléréséhez?

  1. Állítsa le a Mac számítógépét a > Leállítás menüpont kiválasztásával. Ha a Mac számítógépe lefagy, nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot, amíg a képernyő elsötétül.
  2. Csatlakoztassa Mac számítógépét egy második Mac számítógéphez a Thunderbolt 2, Thunderbolt 3, USB-C vagy Firewire portok segítségével.
  3. Röviden nyomja meg a Mac bekapcsológombját, majd azonnal nyomja meg és tartsa lenyomva a gombot T kulcs.
  4. Mac számítógépének egy nagy Thunderbolt, USB vagy Firewire szimbólumot kell megjelenítenie a képernyőn.
  5. A második Mac-en nyissa meg a Finder ablakot, és férjen hozzá a Mac adataihoz. Külső merevlemezként kell megjelennie.
A Mac-nek meg kell jelenítenie a kapcsolat ikont a képernyőn, amikor céllemez módban van. Kép a 9to5Mac-ból.

5. lépés: Törölje az indítólemezt, és telepítse újra a macOS-t

Ha továbbra sem tud semmit törölni a Mac gépén, mert az indítólemez túl tele van, akkor az utolsó lehetőség az, hogy teljesen törölje és újratelepítse a macOS-t. Természetesen ez azt jelenti, hogy elveszít minden olyan adatot, amelyre még nincs biztonsági másolat.

Tehát, ha még nem tette meg, akkor kövesse az utolsó lépéseket, hogy megpróbálja másolni a dokumentumokat a Mac számítógépéről a Target Disk Mode használatával. Ellenkező esetben továbbra is megpróbálhat új biztonsági másolatot készíteni a Time Machine segítségével.

Hogyan törölhetem az indítólemezt és újratelepíthetem a macOS-t?

 1. Állítsa le a Mac számítógépét a > Leállítás menüpont kiválasztásával. Ha a Mac számítógépe lefagy, nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot, amíg a képernyő elsötétül.
 2. Röviden nyomja meg a Mac bekapcsológombját, majd azonnal nyomja meg és tartsa lenyomva parancs + R.
 3. Addig tartsa lenyomva a gombokat, amíg meg nem jelenik a macOS segédprogramok ablak.
 4. Nyissa meg a Lemez segédprogramot, válassza ki a Mac indítólemezét, és kattintson a Törlés gombra.
 5. Válasszon új nevet és formátumot a lemezéhez. Javasoljuk az alapértelmezett formátum használatát, amely a Mac OS Extended (Journaled).
 6. Kattintson a Törlés elemre, várja meg a folyamat befejezését, majd nyomja meg az gombot parancs + Q hogy bezárja a Lemez segédprogramot.

 7. A macOS segédprogramok ablakban válassza a „MacOS újratelepítése” lehetőséget, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a telepítés befejezéséhez.
 8. A telepítés befejezése után állítsa be Mac-jét újként, majd manuálisan importáljon kisebb mennyiségű tartalmat a biztonsági másolatokból.

  Nyissa meg a Lemez segédprogramot, majd telepítse újra a macOS-t a Helyreállítási mód segédprogramok ablakból.

Hogyan lehet helyet létrehozni a Mac-en, ha az indítólemez megtelt

Remélhetőleg mostanra újra törölheti a fájlokat az indítólemezről. Tehát most valószínűleg tudni szeretné, melyiket kell először törölnie, hogy több helyet teremtsen.

Ezeket a tippeket állítottuk össze, hogy végigvigyük Önt, de mindig olvashatja a témával kapcsolatos többi bejegyzésünket.

Tipp 1. Ürítse ki a kukát

Ha még nem tette meg, ürítse ki a kukát a Mac gépén. Egyébként mindaz, amit eddig törölt, még mindig helyet foglal az indítólemezen.

Ha teheti, ürítse ki a kukát, hogy helyet szabadítson fel a Mac-en.

A kuka ürítéséhez kattintson a vezérlőgombbal a Dock dokkolójának Kuka ikonjára, és válassza az „Ürítés kiürítése” lehetőséget.

Ki kell ürítenie az alkalmazásspecifikus kukákat a különböző alkalmazásokból is. Ezt általában úgy teheti meg, hogy megnyitja az alkalmazást, és megtalálja a törölt fájlok részt. A következő alkalmazások továbbra is tartalmazhatnak néhány törölt fájlt:

 • Levél
 • Fotók
 • iMovie.

2. tipp: Törölje azokat a fájlokat, amelyeket nem szeretne

Áttekintést kaphat a tárhelyhasználatról a About About Mac oldalsávon.

Keresse meg a Mac legnagyobb fájljait vagy mappáit, és törölje azokat, amelyeket már nem szeretne. Egy jó kezdő lépés az About This Mac ablak, amely áttekintést nyújt a legnagyobb dokumentumokról.

A menüsoron lépjen a > About This Mac> Storage lehetőséghez. Kattintson a „Kezelés” elemre, és válassza az oldalsávon a „Dokumentumok” lehetőséget. Ez megjeleníti a törölni kívánt dokumentumok listáját, a legnagyobbtól a legkisebbig rendezve.

Érdemes az OmniDiskSweeper használatával megtudni, hogy hol használják a tárhelyet. Bár nagyon óvatosnak kell lennie bármi törlésével a Rendszer vagy Könyvtár mappákból, mivel ez problémákat okozhat a Mac operációs szoftverében.

Fontolja meg az alábbi elemek törlését, hogy több helyet szabadítson fel:

 • fotók és videók a könyvtáradban
 • iPadOS és iOS biztonsági mentések az iTunes vagy a Finder alkalmazásban
 • az internetről vagy a Mac App Store-ból letöltött alkalmazások
 • az Asztal, a Letöltések vagy a Dokumentumok mappákba mentett fájlok.

Ne felejtse el üríteni a szemetet, ha végzett!

3. tipp: Vigye más fájlokat az indítólemezről

Bármely fájlt vagy mappát, amelyet nem szeretne törölni, továbbra is áthelyezheti az indítólemezről, ha külső merevlemezre helyezi, vagy felhőalapú tárhelyre tölti fel őket. Ez különösen hasznos olyan cikkeknél, amelyeket nem kell gyakran használni.

Archiváljon néhány dokumentumot úgy, hogy külső merevlemezre menti őket. Ezután szabadítson fel helyet az indítólemezen, törölve őket a Mac-ről. Javasoljuk, hogy félig rendszeres biztonsági másolatokat készítsen a külső meghajtókról.

Alternatív megoldásként használja a felhőtárhelyet, hogy a dokumentumok hozzáférhetőek legyenek anélkül, hogy hagynák elfoglalni a helyet az indítólemezen. Ezt a legegyszerűbb az iCloud Drive-nál használni, ha bekapcsolja az iCloud rendszerbeállításaiban található tárhely optimalizálási funkciót.

Kapcsolja be a Tárolás optimalizálása elemet az Apple ID oldalon a Rendszerbeállításokban.

4. tipp: A Time Machine segítségével készítsen biztonsági másolatot a Mac-ről

A Time Machine biztonsági másolatok között a Mac „Helyi pillanatképeket” tárol a dokumentumokról, hogy a következő biztonsági másolat készítésekor a Time Machine meghajtóra töltse le. A macOS ezeket a pillanatképeket a rendszerfájljaiba menti, néha elég sok helyet foglal el.

A helyi pillanatképek törléséhez ideiglenesen kapcsolja ki az automatikus biztonsági mentést.

Bár az Apple úgy tervezte a macOS-ot, hogy törölje a pillanatképeket, amikor az indítólemez megtelt, ez nem mindig történik meg. De eltávolíthatja őket egy új biztonsági másolat készítésével vagy az automatikus biztonsági mentés kikapcsolásával a Time Machine beállításaiból.

Csatlakoztassa a biztonsági mentési meghajtót, és várja meg, amíg az új biztonsági másolat befejeződik. Vagy válassza a > Rendszerbeállítások> Időgép lehetőséget, és kapcsolja ki a „Automatikus biztonsági mentés” lehetőséget.

5. tipp: Frissítse a macOS-t a legújabb kiadásra

Végül frissítse a Mac-et a macOS legújabb verziójára. Ezeket a frissítéseket gyakran a tárhely hatékonyabb kihasználására tervezték. De amellett, hogy a Mac máris letöltötte a frissítést.

Ha be van kapcsolva az automatikus frissítések a macOS számára, akkor a Mac letölti a frissítéseket, amint elérhetővé válnak. De lehet, hogy még nem telepítette ezeket a frissítéseket, ha erre nem volt jó lehetőség. Amikor ez megtörténik, a frissítés még mindig sok helyet foglal el.

Lépjen a > Rendszerbeállítások> Szoftverfrissítés lehetőségre, és ellenőrizze, hogy a macOS legújabb verzióját futtatja-e. Ne felejtse el megvárni a frissítés telepítésének befejezését, mielőtt újra ellenőrzi a tárhely használatát.

Törölje a jelölőnégyzet bejelölését, ha nem szeretné a későbbi frissítéseket automatikusan letölteni.

Mostanra képesnek kell lennie a fájlok törlésére a Mac indítólemezéről, függetlenül attól, hogy mekkora volt. Ha van további helytakarékos tippje, szívesen megnéznénk őket a megjegyzésekben!

Legutóbbi hozzászólások