Mi az iPhone Haptic visszajelzés? Engedélyezi vagy letiltja?

Az iPhone egyik legfinomabb jellemzője, hogy megérinti vagy rezeg, ha bizonyos műveleteket hajt végre, például zseblámpát használ, vagy megváltoztatja a beállításokat. Ezeket a csapokat haptikus visszacsatolásnak nevezzük, és a Taptic Engine generálja.

Az iPhone 7 volt az első olyan modell, amely haptikus visszacsatolást tartalmazott, és amelynek segítségével szimulálták a nem mechanikus Home gomb fizikai kattintását. Az újabb iPhone és iOS kiadások a Haptic Touch segítségével bővültek a haptikus visszacsatoláson. Ezzel a funkcióval megtekintheti a dokumentumokat, vagy hozzáférhet a gyors cselekvési menükhöz is.

 • A haptikus visszacsatolás helyettesíti a gombok és a kattintások fizikai érzékelését.
 • Nem kapcsolhatja ki a haptikus visszajelzést anélkül, hogy letiltaná iPhone egyéb funkcióit, például a hívások és szöveges üzenetek rezgését.

Egyszerűen fogalmazva, a haptikus visszajelzés az az érintés vagy gyors rezgés, amelyet akkor érez, amikor interakcióba lép az iPhone különböző elemeivel. Ezeket a koppanásokat és kattintásokat érezheti a beállítások megváltoztatásakor, az Apple Pay használatakor, vagy a Haptic Touch vagy a 3D touch gyorsmenüinek megnyitásakor.

A haptikus visszajelzést a Taptic Engine hajtja, egy apró motoros működtető eszköz az iPhone készülékén belül. Az iPhone készülékek hagyományos rezgésétől abban különbözik, hogy hihetetlenül pontos és rövid koppintásokat nyújt, nem pedig kiterjesztett rezgésekkel.

Melyik iPhone és eszköz használja a haptikus visszacsatolást?

A Taptic Engine haptikus visszajelzést küld a következő Apple termékekről:

 • iPhone 7 és újabb, beleértve az iPhone SE-t (2. generáció)
 • Az Apple Watch összes modellje
 • Force Touch trackpados MacBookok
 • Magic Trackpad

Mi a különbség a haptikus érintés és a haptikus visszajelzés között?

A tapintásos visszajelzés az az érzés, amelyet akkor érez, amikor a beállítások váltogatásakor, az Apple Pay használatakor vagy más feladatokat hajt végre az iPhone készülékén. A Haptic Touch egy különálló szolgáltatás, amely lehetővé teszi a gyors műveletekhez való hozzáférést az iPhone különböző elemeinek megérintésével és megtartásával.

Például, ha megérinti és lenyomva tartja az alkalmazás ikonját a kezdőképernyőn, megjelenik egy előugró menü, gyors műveletekkel. Most használta a Haptic Touch funkciót. A menü megjelenésekor érzett koppanásérzet a haptikus visszacsatolás példája.

Mi a különbség a Haptic Touch és a 3D Touch között?

Lényegében a 3D Touch érzékeli, hogy mennyire nyomja meg a képernyőt, miközben a Haptic Touch azt méri, hogy mennyi ideig nyomja meg. Az Apple az iPhone XS után abbahagyta a nyomásérzékeny képernyők gyártását, így a legtöbb újabb iPhone egyedül a Haptic Touch technológiára támaszkodik.

Akárhogy is, a 3D Touch és a Haptic Touch egyaránt ugyanazokat a lehetőségeket kínálja. Gyorsan megjelenő menü megjelenítéséhez határozottan nyomja meg - vagy érintse meg és tartsa lenyomva - az iPhone képernyő egyik elemét. Ezekkel a funkciókkal dokumentumokat, üzeneteket és e-maileket is megtekinthet.

A 3D Touch és a Haptic Touch közötti fő különbség az, hogy a 3D Touch segítségével egyetlen érintéssel pillanthat és bukkanhat fel. Ez azt jelenti, hogy könnyedén megnyomhatja valaminek az előnézetét, majd erősebben megnyomhatja a teljes alkalmazást. A Haptic Touch használatával koppintani kell és tartani kell a bekukucskáláshoz, majd ismét be kell koppintania a felbukkanáshoz.

Tudjon meg többet a 3D Touch-ról cikkünkben, amikor a 3D Touch használata értelmes!

Haptikus visszajelzés az iPhone Home gombról

A megjelenés és érzés ellenére az iPhone 7, iPhone 8 és iPhone SE (2. generáció) Home gombja egyáltalán nem mechanikus gomb. Ehelyett egy érintésérzékeny padról van szó, amely haptikus visszacsatolással érzi magát kattintó gombnak érezni.

Teszteld ki magad azzal, hogy megpróbálsz rákattintani a Kezdőlap gombra, miközben az iPhone ki van kapcsolva. Meg fogja találni, hogy a kattintás érzése eltűnt, és a gomb egyáltalán nem mozog.

Az Apple azért hajtotta végre ezt a változtatást, mert a mechanikus gombok hajlamosak az idő múlásával elhasználódni. Egy szoftveres gombbal kevesebb kopás következhet be, ami ellenállóbbá teszi iPhone-ját.

Ha nem tetszik ez a Kezdőlap gomb érzése, megváltoztathatja a haptikus visszacsatolás erősségét az iPhone beállításaiban:

 1. Menj Beállítások> Általános> Kezdőlap gomb.
 2. Válassza ki a kívánt haptikus visszacsatolási erőt 1 hogy a leggyengébb és 3 hogy a legerősebb.

Kényszerítse az iPhone újraindítását egy szoftveres Home gombbal

Ha iPhone-ján a Kezdőlap gomb mechanikus kattintás helyett haptikus visszacsatolást használ, akkor különböző lépéseket kell követnie az eszköz újraindításához. Ez egy hasznos eljárás, ha az iPhone lefagy vagy nem reagál.

Indíthatja újra a régebbi iPhone-okat, ha a Home gombot lenyomva tartja az Alvás / Ébresztés gombbal. De mivel a Kezdőlap gomb nem működik, ha a szoftver lefagy, helyette a Hangerő gombokat kell használnia.

IPhone 8 vagy újabb rendszeren: Gyorsan nyomja meg és engedje fel Hangerő fel, azután Lehalkít, majd nyomja meg és tartsa lenyomva a gombot Oldal gombot, amíg az iPhone újra nem indul.

IPhone 7-en: Tartsa nyomva a Lehalkít gomb és a Oldal gombot, amíg az iPhone újra nem indul.

A Haptic Touch nem működik az iPhone SE értesítéseinél

Az Apple hozzáadta a Haptic Touch funkciót a második generációs iPhone SE-hez, amelynek mintája egy iPhone 8. Azonban nem tartalmazza az összes Haptic Touch funkciót, amely más eszközökön elérhető.

A legszembetűnőbb, hogy a Haptic Touch nem működik az iPhone SE (2. generáció) zárolási képernyőjén megjelenő értesítéseknél.

Más iPhone készülékek segítségével megtekintheti az értesítés előnézetét, ha megérinti és lenyomva tartja a Haptic Touch használatával a zárolási képernyőn. De semmi sem történik, amikor ugyanazt a trükköt megpróbálja iPhone SE-n (2. generáció).

Az Apple ezt várható magatartásnak minősítette, jelezve, hogy az Apple a jövőben nem tervezi ennek a funkciónak az iPhone SE-hez való hozzáadását. Annak ellenére, hogy a Haptic Touch a készülék más helyein is működik.

Ha rendelkezik iPhone SE-vel, akkor is megnézheti a Lock Screen értesítéseit jobbra csúsztatva és koppintva Kilátás helyette.

A haptikus visszacsatolás lemeríti az iPhone akkumulátorát?

Nem indokolatlan aggódni a haptikus visszacsatolás miatt, amely lemeríti az iPhone akkumulátorát. Végül is a Taptic Engine egy extra kis motor, amelyet iPhone-jának minden más mellett kell futtatnia.

Ennek ellenére az Apple a Taptic Engine-t a lehető leghatékonyabbra tervezte. Az akkumulátor élettartamának enyhe növekedését tapasztalhatja a haptikus visszacsatolás letiltásával, de valószínűtlen, hogy ez valami jelentős lenne.

Kövesse az alábbi utasításokat a haptikus visszacsatolás kikapcsolásához.

A haptikus visszacsatolás kikapcsolása iPhone-on

Míg sokan élvezik a haptikus visszajelzéseket, mások zavarónak és idegesítőnek tartják. A haptikus visszacsatolás letiltása kissé javíthatja az iPhone akkumulátorának élettartamát is.

Sajnos nincs mód a haptikus visszacsatolás kikapcsolására iPhone-ján anélkül, hogy elveszítené más funkciókat is. De ha mégis ki akarja kapcsolni, az alábbiakban talál erre pár módot.

Kapcsolja ki a System Haptics alkalmazást a Beállításokban

 1. Menj Beállítások> Hangok és haptikák menüpontot.
 2. Görgessen lefelé és kapcsolja ki System Haptics.

Ez letiltja az iPhone néhány haptikus visszajelzését, de nem mindet. A legszembetűnőbb, hogy nem fogsz visszajelzést kapni, ha módosítod a beállításokat, vagy rosszul tedd a jelszavadat.

Ha többet szeretne megtudni az iPhone System Hapticsról és arról, hogy hol találjuk meg őket, tekintse meg az iPhone System Haptics áttekintésünket.

Kapcsolja ki az iPhone összes rezgését

A System Haptics fenti kikapcsolása nem állítja le a haptikus visszajelzést, ha 3D Touch, Haptic Touch vagy egyéb funkciókat használ iPhone készülékén. Ha meg akar szabadulni az összes haptikus visszajelzéstől, akkor ki kell kapcsolnia az iPhone összes rezgését.

Ez azt jelenti, hogy telefonja már nem rezeg, ha telefonhívást vagy SMS-t kap. Még a vészjelzéseknél sem rezeg, ezért gondosan fontolja meg, mielőtt letiltaná.

Ha biztos abban, hogy ki akarja kapcsolni az iPhone összes rezgését és haptikus visszajelzését, lépjen a következő beállításokra:

 1. Menj Beállítások> Kisegítő lehetőségek> Érintse meg.
 2. Görgessen lefelé és tiltsa le Rezgés.

A haptikus visszacsatolás jövője

A világ kevesebb mechanikus gombbal rendelkező okostelefonok és táblagépek felé halad - lényegében érzékeny üveglapokká válnak. A tapintható visszajelzés döntő fontosságú ezen eszközök tapintható elemének fenntartásában, amely lehetővé teszi számunkra, hogy érezzük a képernyőn, és láthassuk azt is.

A technológia még mindig viszonylag fiatal, így megbocsátható, ha idegesítőnek találja, és ki akarja kapcsolni a haptikus visszajelzéseket iPhone-ján. De úgy gondoljuk, hogy izgalmas potenciállal rendelkezik a jövő technológiájában.

Képzelje el, hogy rajzol az iPad-jén, és úgy érzi, mintha papírra, fémre vagy fából rajzolna, a haptikus visszacsatolási beállításoktól függően.

Ahogy az Apple és más technológiai vállalatok jelenleg is dicsekednek a képernyőfelbontásukkal, egy napon a haptikus visszajelzés képességeikkel is büszkélkedhetnek. Olyan eszközök bemutatása, amelyek célja más érzékszervek bevonása a teljes és természetes élmény megteremtése érdekében.

A haptikus visszajelzések minden bizonnyal izgalmas jövő előtt állnak. De még nem egészen van. Még akkor is, ha önmagában nem találja idegesítőnek a haptikus visszajelzéseket, bosszankodhat, ha nem működik megfelelően. A gyakori problémák kijavításához olvassa el a haptikus visszajelzéssel kapcsolatos hibaelhárítási útmutatónkat.

Legutóbbi hozzászólások