Akkumulátor-visszahívási program: A 15 hüvelykes MacBook Pro tűzveszélyt jelenthet

A múlt héten az Apple meghirdette az akkumulátor visszahívási programját néhány 15 hüvelykes MacBook Pro egységükhöz. Az Apple sajtóközleménye szerint ezekben az egységekben az akkumulátor „túlmelegedhet és tűzbiztonsági kockázatot jelenthet”.

Az Apple ingyenes akkumulátorcserét kínál minden visszahívással érintett MacBook Pro egységhez. Arra is ösztönzik az ügyfeleket, hogy haladéktalanul hagyják abba az érintett egységek használatát.

Tudjon meg mindent, amit tudni kell alább.

Alkalmas-e a MacBook Pro akkumulátor visszahívására és cseréjére?

Amint az Apple honlapján elhangzott, csak korlátozott számú MacBook Pro egységet érint ez az akkumulátor-visszahívás. Pontosabban a harmadik generációs MacBook Pro egységek (érintõsáv nélkül), amelyeket elsõsorban 2015. szeptembere és 2017 februárja között adtak el.

Annak megállapításához, hogy az akkumulátor visszahívása befolyásolja-e a MacBook Pro-t, meg kell adnia a modell nevét és a sorozatszámot.

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megtudja, a MacBook Pro alkalmas-e az akkumulátor visszahívására és cseréjére:

  1. Lépjen a > About This Mac oldalra.
  2. Nézze meg a megjelenő modell nevét, az érintett modellek a következőket olvassák:

    MacBook Pro (retina, 15 hüvelykes, 2015 közepe)

  3. Ha érintett a modellje, kattintson duplán és másolja a sorozatszámot.
  4. Kövesse ezt a linket, hogy beírja sorozatszámát az Apple jogosultság-ellenőrzőjébe.
  5. Ha a MacBook Pro alkalmas az akkumulátor visszahívására, azonnal hagyja abba a használatát.
A About This Mac ablakban keresse meg MacBook Pro modelljét és sorozatszámát.

Különböző MacBook modellek vagy nem megfelelő sorozatszámúak nem kaphatják meg az akkumulátor ingyenes cseréjét. Mégis érdemes más javítási és csereprogramokat megnéznie az Apple weboldalán.

Hogyan kaphatok elemet?

Ha 15 hüvelykes MacBook Pro-jára alkalmas az akkumulátor visszahívása, három lehetősége van az ingyenes cserére:

  1. Keresse fel az Apple hivatalos szervizét
  2. Keresse fel az Apple kiskereskedelmi üzletét
  3. A postai szolgáltatásért forduljon az Apple ügyfélszolgálatához

Bármelyik útvonalat is választja, az Apple elküldi a MacBook Pro-t szervizelésre, amely 1-2 hétig tart. Állítólag ez a késés részben annak köszönhető, hogy az akkumulátor tűzveszélye miatt az Apple-nek földi szállítást kell használnia.

Az Egyesült Államokon kívüli ügyfelek valószínűleg hosszabb várakozási időt tapasztalnak. Az Apple például 2-3 hetet idéz az Egyesült Királyságban.

Keresse meg a legközelebbi Apple kiskereskedelmi üzletet vagy hivatalos szolgáltatót az Apple webhelyén.

Az akkumulátor visszahívása nem érinti a MacBook Pro szavatosságát vagy törvényes jogait. Ha MacBook Pro-jának egyéb javításokra van szüksége, gondoskodjon arról, hogy az Apple is elvégezze azokat.

Mielőtt javításra küldené, feltétlenül készítsen biztonsági másolatot a MacBook Pro-ról.

Hogyan készíthetek biztonsági másolatot a MacBook Pro-ról, ha nem tudom használni?

Az Apple ellentmondásos tanácsokat sorol fel az akkumulátor visszahívási oldalán. Ha az elem cseréjére alkalmas, hagyja abba az egység használatát, de mielőtt elküldené, készítsen biztonsági másolatot is.

Nem lehet biztonsági másolatot készíteni a MacBookról anélkül, hogy használná, akkor mit kell tennie?

Ezért érdemes rendszeresen biztonsági másolatot készíteni, de még mindig nem csinálom.

Az Apple azt akarja, hogy hagyja abba a MacBook Pro használatát, mert az akkumulátor túlmelegedhet és tüzet okozhat. Ez érthető. De előfordulhat, hogy a javítás során a MacBook Pro törlődik, és ha nincs biztonsági másolata, elveszítheti az összes adatot.

Javasoljuk, hogy a legjobb megítélését használja itt. Ha van elég friss biztonsági másolata, vagy nincs semmi fontos a MacBook Pro-n, ne használja, amíg az Apple nem cseréli le az akkumulátort.

Alternatív megoldásként, ha pótolhatatlan dokumentumok és fotók vannak a gépen, érdemes megvenni a bekapcsolást és a biztonsági másolatot. Javasoljuk, hogy a MacBook Pro készüléket jól szellőztesse, és ne hagyja felügyelet nélkül.

Milyen más MacBook visszahívási programok vannak?

Minden visszahívási, javítási és csereprogramot megtekinthet az Apple weboldalán.

Nem ez az első eset, hogy az Apple visszahívja egyes termékeit. Nem is ez az első eset, hogy a MacBook Pro problémákat tapasztal.

Tavaly áprilisban az Apple duzzanat miatt meghirdette a 13 hüvelykes MacBook Pro egységek akkumulátorcsereprogramját. A 15 hüvelykes MacBook Pro akkumulátor visszahívásával ellentétben az Apple ezt nem tartotta biztonsági kérdésnek.

Azóta a kijelző háttérvilágításának, az SSD-knek és a billentyűzeteknek is vannak javítóprogramjai.

Vessen egy pillantást az Apple weboldalának minden cseréjére és javítására szolgáló bővítőprogramra. Lehet, hogy jogosult lesz egy ingyenes javításra is a gépén, amiről még nem volt tudomása!

Mondja meg nekünk a megjegyzésekben, ha a MacBook Pro akkumulátorát ki kell cserélni. Vagy ha van tapasztalata az Apple egyéb javítási programjaival kapcsolatban, mondja el nekünk erről is!

Legutóbbi hozzászólások