Harmadik fél DNS-kiszolgálójának használata gyorsabb és privátabb iPhone böngészéshez

Mi lenne, ha létezne egy kevéssé ismert iPhone-beállítás, amely valóban felgyorsíthatja készülékét és megvédheti magánéletét? Van és hívják DNS-megoldónak.

Mi ez és hogyan működik, egy kicsit bonyolult, de valójában rendkívül könnyű beállítani. Itt van, amit tudnia kell.

Mi az a DNS-megoldó?

Kép a Б.Өлзий / Wikimedia Commons jóvoltából

Ahhoz, hogy megértsük, mit csinál a DNS-megoldó, és hogyan segíthet Önnek, meg kell magyaráznunk pár dolgot a lehető legjobban.

Domain név rendszer (DNS)

Először is, a DNS a Domain Name System (DNS) rövidítése. És minden róluk szóló vita valóban technikás, gyors lesz.

Alapvetően a DNS az, ahogyan egy domain nevet - például az appletoolbox.com - lefordítanak annak a kiszolgálónak az IP-címére, amelyben tárolják.

A számítógépekhez és szerverekhez egyedi IP-címek vannak hozzárendelve, például cím vagy telefonszám. De szerencsére nem kell emlékeznünk ezekre a címekre, hogy eljussunk a kedvenc webhelyeinkre.

A DNS, amely alapvetően az internet címjegyzéke vagy „telefonkönyve”, mindezt a háttérben teszi. Alapvetően beír egy webcímet, megnyomja az Enter billentyűt, és a DNS automatikusan a megfelelő helyre vezet.

ÖSSZEFÜGGŐ:

 • Hogyan lehet öblíteni a DNS-gyorsítótárat a MacBookon

DNS-megoldó

A DNS-megoldó tehát alapvetően annak a rendszernek a feladata, hogy valóban lekérdezze a lekérdezést - egy domain nevet - és feloldja azt, amit keres.

Más szavakkal, lefordítja a domain nevet kézzelfogható IP-címre. Általában a DNS-feloldó szerver az internetszolgáltatójához (ISP) van kötve.

De nem minden DNS-kiszolgáló jön létre egyformán. Attól függően, hogy melyik egység birtokolja őket, az adatvédelmi gyakorlatuk rendkívül változatos lehet. Ez különösen aggasztó, mert a DNS-megoldó alapvetően lehetővé teheti ezeknek az entitásoknak, hogy minden egyes webhelyet "megnézzenek" és esetleg naplózhassanak, amelyet valaha meglátogattak.

Szerencsére nem ragadt el az alapértelmezett DNS-szolgáltatással. További bónuszként néhány harmadik féltől származó DNS-megoldó valójában nagyobb sebességgel és gyorsabb felbontással büszkélkedhet.

Mik a lehetőségek?

Ma már sokféle ingyenes DNS-megoldó érhető el, és mindegyiknek különböző előnyei vannak. Végül valószínűleg mind felülmúlják az alapértelmezett DNS-t.

Az OpenDNS (208.67.222.222) például egy ingyenes DNS-szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy blokkolják a rosszindulatú domaineket és automatikusan kiszűrjék a felnőtteknek szánt tartalmakat. Az OpenDNS-ről az alábbi linkre kattintva olvashat el.

 • OpenDNS

A Google-nek saját ingyenes DNS-szolgáltatása is van, amelyet megfelelően Google Public DNS-nek neveznek el. Rendkívül népszerű, szűretlen lehetőség, amely jobb adatvédelmi funkciókkal büszkélkedhet, mint más DNS-szolgáltatások. Az opcióról alább tudhat meg többet.

 • Google Nyilvános DNS

E cikk alkalmazásában azonban a Cloudflare új DNS-szolgáltatására összpontosítunk.

Ez egy viszonylag új szolgáltatás, mivel csak néhány napja indult. De lehet, hogy csak a jelenleg elérhető legjobb.

A Cloudflare DNS-kiszolgálója (1.1.1.1) soha nem tárol olyan adatokat, amelyek felhasználhatók a végfelhasználó azonosítására (beleértve az Ön IP-címét is). Hasonlóképpen, 24 órán belül megtisztítja az összes megoldó által gyűjtött naplót. Ez valószínűleg magától értetődik, de adatait soha sem adják el hirdetőknek, sem célzott reklámozásra.

De vitathatatlanul a legjobb tulajdonság a sebesség. Jelenleg a Cloudflare valószínűleg a leggyorsabb elérhető ingyenes DNS-szerver - még a Google nyilvános DNS-ét is felülmúlja.

Ezt a sebességet számos tényező révén éri el, beleértve azt is, amit a cég „innovatív elosztott gyorsítótárnak” nevez. Akárhogy is, ez gyorsabb böngészési élményt jelent az Ön számára.

Az alábbi linkre kattintva többet megtudhat a Cloudflare 1.1.1.1-ről.

 • Cloudflare 1.1.1.1 DNS

Az iOS 11-től kezdve az Apple viszonylag egyszerűvé tette eszközének DNS-beállításainak hozzáadását és szerkesztését. Ha legalább iOS 11 rendszert futtat, használhatja az alábbi lépéseket. Ha nem, akkor ugorjon előre a „jegyzethez”.

Hogyan lehet váltani egy új DNS-kiszolgálóra

 • Nyisd ki Beállítások.
 • Érintse meg Wi-Fi.
 • Érintse meg a kicsi „I” ikonra annak a Wi-Fi-hálózatnak a mellett, amelyhez az eszköz jelenleg csatlakozik.
 • A DNS menü alatt érintse meg a gombot Konfigurálja a DNS-t.
 • Ha még soha nem keveredett ezzel a beállítással, akkor valószínűleg Automatikus lesz. Érintse meg Kézikönyv.
 • Ezután látnia kell egy Szerver hozzáadása opció jelenik meg a képernyőn egy zöld pluszjel mellett. Érintse meg.
 • Begépel 1.1.1.1 és erősítse meg.
 • Érintse meg Szerver hozzáadása újra.
 • Írja be a Cloudflare biztonsági mentési megoldóját: 1.0.0.1
 • Koppintson a Mentés. Opcionálisan törölheti a korábban tárolt DNS-kiszolgálót. Így a Cloudflare DNS-je lesz az egyetlen szerver, amelyet az eszköz használ.

Jegyzet: Az iOS 10 és korábbi verzióiban manuálisan kell hozzáadnia a DNS-címeket. Kövesse az alábbi lépéseket.

 • Nyisd ki Beállítások.
 • Érintse meg Wi-Fi.
 • Érintse meg a kicsi „I” ikonra a jelenlegi Wi-Fi-hálózat mellett.
 • Érintse meg a szövegmező DNS címkével.
 • Törléssel törölje a meglévő DNS-kiszolgálókat Backspace amíg el nem mennek.
 • Belép 1.1.1.1 és 1.0.0.1 a mezőre.
 • Érintse meg Wi-Fi a bal felső sarokban az előző menüre való visszatéréshez. A módosítások automatikusan mentésre kerülnek.

Reméljük, hogy hasznosnak találta ezt a cikket. Mivel a biztonság és az adatvédelem napjainkban aktuális témává vált, úgy gondoljuk, hogy a DNS megértése és a megváltoztatásának elengedhetetlen képessége. Kérjük, ossza meg velünk, ha bármilyen kérdése van az alábbi megjegyzésekben.

Legutóbbi hozzászólások