Nagyszerűek a Safari új adatvédelmi funkciói - De mi van, ha tetszik a Chrome vagy a Firefox?

Néha úgy tűnhet, hogy az egész internet nyomon akar követni téged. Természetesen nagyon sok olyan cég és szervezet van, amelyik. De nem az Apple - valójában a cég éppen az ellenkezőjét követi.

Az Apple a felhasználói adatvédelem iránti hosszú távú elkötelezettségéhez híven nemrégiben bemutatta az iOS 12 és a macOS Mojave olyan funkcióit, amelyek véget vetnek több követési módszernek.

De mi van, ha még nem rendelkezik egyik operációs rendszerrel sem? Hasonlóképpen, ha Ön Google Chrome vagy Mozilla Firefox felhasználó, akkor többnyire nincs szerencséje, ha a Safari ezen adatvédelmi funkcióiról van szó.

Szerencsére rengeteg jól áttekintett és elismert adatvédelmi plugin áll rendelkezésre a Chrome és a Firefox számára egyaránt. Ezek letöltésével és használatával utánozhatja az iOS 12-ben és a Mojave-ban bevezetett új funkciók egy részét vagy egészét.

Tracker blokkolók

Harmadik féltől származó nyomkövetők mindenhol online elérhetők. Nem mondható el, hogy a legtöbb webhely valamilyen nyomkövető rendszert tartalmaz.

Ezeket a nyomkövetőket gyakran használják olyan technikai titánok, mint a Google vagy a Facebook a hirdetések célzásához. Észrevett már egy hirdetést, amely „követi” az interneten? Ez köszönhető a nyomkövetőknek.

A nyomkövetők gyakran láthatatlanok is. Amint az Apple a WWDC ’18 során rámutatott, a közösségi média lájkoló és megjegyzés ikonjai az adatgyűjtő eszköz egyik formája.

ÖSSZEFÜGGŐ:

  • Új adatvédelmi és biztonsági funkciók a macOS Mojave és az iOS 12 rendszerekre
  • Az adatvédelem védelme az iPhone keresési lábnyomainak törlésével
  • A MacBook téged nyomon követ? Fedezze fel ezt a beállítást a macOS-on

Míg a macOS Mojave és az iOS 12 Safari tartalmaz intézkedéseket a harmadik fél általi nyomon követés leállítására, ezeket a harmadik féltől származó beépülő modulokat használhatja a Chrome vagy a Firefox adatvédelmének elősegítésére.

Adatvédelmi borz

Kezdésként észreveheti, hogy a Privacy Badger nem sok mindent tesz. De ez pusztán azért van, mert a tanuláshoz van beállítva.

Alapvetően, amikor internetet használ, a Privacy Badger figyelemmel kíséri a webhelyekbe ágyazott összes nyomkövetőt és adatgyűjtőt. Blokkolja azokat, amelyek rosszul viselkednek, miközben korlátozásokat szabnak másokra.

A végeredmény az, hogy harmadik féltől származó nyomkövetők és hirdetők már nem tudnak adatokat gyűjteni rólad, és nem is célozhatnak hirdetéseket.

Mindez testreszabható is. A beépülő menüben feloldhatja a Privacy Badger által megcélzott nyomkövetőket - vagy letilthatja azokat, amelyeket nem.

Ezt az Electronic Frontier Foundation is kifejlesztette, egy nonprofit csoport, amely az internetezők digitális jogainak védelmére összpontosít. Ez önmagában plusz.

Disconnect.me

A bontás egy másik nagyszerű választás, amikor blokkolni kell a láthatatlan és harmadik féltől származó nyomkövetőket az interneten.

A plugin blokkol egy sor harmadik féltől származó nyomkövetőt és cookie-t, és egy egyszerű menü segítségével bizonyos mértékű ellenőrzést biztosít a webhely szkriptjei felett.

A Privacy Badger-től eltérően a Disconnect azonban a feketelistára tett webhelyek meglévő tárházára támaszkodik. Hogy ez egy plusz vagy egy hátrány, csak rajtad múlik.

Ami a hátrányokat illeti, a Disconnect egyes webhelyeket „megszakíthat”. Hamis pozitív eredményeket is felhozni szokott. Ennek ellenére szilárd lehetőség.

További pluszként a böngészési sebességet akár 44 százalékkal is megdöntheti fejlesztői szerint.

Anti-Fingerprinting

A WWDC ’18 -as főbeszélgetése során az Apple a felhasználók követésének egy másik formáját is érintette. Az ujjlenyomat-nevű technika.

Az ujjlenyomatok laikusok szerint az egyedi eszközök egyedi metrikák alapján történő azonosításának módja. Ez magában foglalja a telepített betűtípusokat, bizonyos beállításokat és rendszerspecifikációkat, sőt az Ön által használt böngészőbővítményeket is.

A macOS Mojave és az iOS 12 intézkedéseket vezet be az ujjlenyomat leállításának megakadályozására. De más böngészők számára trükkös dolog megvédeni.

Ez különösen igaz, mert a legtöbb plugin - még állítólag ujjlenyomat-ellenes is - valóban megtörténik Segítség adatkövetők azonosítják a rendszerét.

Véletlenszerű felhasználói ügynök

A Random User Agent egy böngészőbővítmény, amely fejlesztői szerint megállítja az „adatszivárgást”.

Ezt úgy csinálja, hogy automatikusan megváltoztatja a „felhasználói ügynököt”, amely egy kódsor, amelyet elküld a meglátogatott webhelyeknek.

Ez a kód különféle adatokat tartalmaz, amelyek felhasználhatók ujjlenyomatának kiállítására, például az operációs rendszer, a böngésző, a beépülő modulok stb.

Ennek megakadályozásához a beépülő modul véletlenszerűen meghamisítottra módosítja a felhasználói ügynököt. Alapvetően a böngészője és az eszköze teljesen másnak tűnhet. A Chrome Mac-en úgy nézhet ki, mint a Firefox a Windows-on.

Itt is van egy bizonyos mértékű testreszabás. Kiválaszthatja például, hogy mely böngészőket vagy operációs rendszereket kívánja meghamisítani a saját helyett.

Canvas Defender

Míg a legtöbb böngészőalapú bővítmény valójában könnyebben azonosíthatóvá teszi, a Canvas Defender az egyik lehetőség, amely nem.

A vászon ujjlenyomat-technikáinak közvetlen blokkolása helyett a Canvas Defender kissé megnehezíti a folyamatot.

A beépülő modul „egyedi és tartós” zajt hoz létre, amely elrejti az eszköz tényleges ujjlenyomatát. Értesít arról is, ha a webhelyek megpróbálják ujjlenyomatot adni az eszközről.

Ha van hátránya az alkalmazásnak, akkor valószínűleg a következetes és meglehetősen bosszantó értesítésekről van szó, amikor egy webhely megpróbálja ujjlenyomatát venni.

Remélhetőleg a fejlesztők hozzáadnak egy módot az értesítések elnémítására a továbbiakban. Időközben még mindig szilárd lehetőség a vászon ujjlenyomatának leküzdésére.

További biztonsági funkciók

Az ujjlenyomat-elhárító és a nyomkövető beépülő modulok mellett valószínűleg még néhány egyéb biztonsági és adatvédelmi vonatkozású eszköz is használható. Itt vannak ajánlásaink

HTTPS mindenhol

Ha meglehetősen figyelmes vagy, észreveheted, hogy egyes webhelyek a https-t használják URL-jük előtt, míg mások a http-et.

Bár látszólag jelentéktelennek tűnik, valójában nagy különbség van a kettő között. A lehető legegyszerűbben kifejezve a HTTPS sokkal biztonságosabb, mivel titkosítja az összes kommunikációt a böngészője és egy webhely között.

Írja be a HTTPS-t mindenhová. Az Electronic Frontier Foundation és a Tor Projekt által kifejlesztett alkalmazás automatikusan több ezer webhelyen kapcsolja a „http” -et „https” -re.

Ez megvédheti a fiókeltérítéstől és a felügyelet különféle formáitól. A legjobb az egészben, hogy hihetetlenül könnyű plugin - észre sem veszi, hogy fut.

uBlock Origin

Lehet, hogy már használja az adblocking plugint. Ezek meglehetősen hasznosak ahhoz, hogy felszámolják a bosszantó és ismétlődő hirdetési tartalmat a webhelyeken.

De fontolja meg az uBlock Originre való váltást. A többi hirdetést blokkoló beépülő modultól eltérően az uBlock Origin nyílt forráskódú. Hihetetlenül könnyű, vagyis nem meríti le a rendszer erőforrásait.

Könnyen használható, de lenyűgöző kiegészítő funkciókkal rendelkezik - beleértve a különféle egyéb tartalomszűrőket, amelyek túlmutatnak a webes hirdetések blokkolásán.

Ha egy jó hirdetésblokkoló piacán van, akkor ezzel nem tévedhet. Csak feltétlenül tegye közzé az olvasott és élvezett weboldalakat, hogy ne vonja el őket jövedelemforrásaiktól!

Egy jó jelszókezelő

Végül, de nem utolsósorban, jó jelszókezelőt szeretne. Az iOS 12-nek és a macOS Mojave-nak saját beépített rendszere lesz, de addig rengeteg bevált opció létezik.

Erős és egyedi jelszavak használata minden eszközén, szolgáltatásán és fiókján az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a magánélet és a biztonság védelmére.

Tudunk ajánlani 1Password, LastPass és Keeper. Válassza ki azt, amelyik tetszik Önnek - de csak feltétlenül használja. Vagy egyszerűen megvárhatja, amíg az Apple elindítja saját jelszókezelőjét a macOS Mojave alkalmazásban.

Legutóbbi hozzászólások