Az Apple megszünteti az iPod Shuffle és a Nano használatát. Így történt.

16 év után Az Apple ma megszünteti az iPod Shuffle és iPod-vonalának nagy részét. Az iPod Shuffle, amely korábban az Apple legolcsóbb terméke volt, először 2005-ben jelent meg, azonban 2010 óta nem frissítették. Az iPod Nano, amelynek jelentős tervezési változásai voltak, korábban a valaha volt legjobban eladott iPod. Az Apple 2005-ben adta ki a Nane-t, de 2012 óta nem frissítette.

Az iPod Nano, amely régóta az Apple legkeresettebb iPod-ja, továbbra is a sorban áll. Míg a belső részek a jelek szerint változatlanok maradnak a 2015-ös modelltől, ma az Apple módosította az árképzést, hogy 32 GB-os modellt 199 dollárért és 128 GB-ot 299 dollárért tartalmazzon.

Ezek a változások az Apple zenei stratégiájának jelentős elmozdulásait jelentik, az Apple Music 2015-től kezdődően. Az olyan új termékek, mint a HomePod és az AirPod, nem voltak kompatibilisek az iPod felsorolásának nagy részével, és a Touch modellen kívüli iPod-ok még az Apple Music-ot sem tudták használni. Ezek a változások újabb jelentős lépést jelentenek az Apple történetében a Music alkalmazással.

iPod Era

Steve Jobs először egy 2001-es rendezvényen mutatta be az iPod-ot. Kilenc hónappal korábban a vállalat bemutatta az iTunes-ot, az iTunes új zenekezelő termékét. Az eszköz lehetővé tette a felhasználó számára, hogy ezer zeneszámot tegyen a zsebébe azáltal, hogy szinkronizálta készülékét a Mac számítógépével.

2003-ban a Napster és más kalózszolgáltatások nemeskedést okoztak az iparban. A művészek dollármilliókat vesztettek, ezért Steve Jobs megoldást hozott létre. Meggyőzte a legtöbb nagylemezcéget, hogy jelentkezzen be az iTunes Music Store-ba, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy dalokat vásároljanak 0,99 dollárért, az Apple pedig a profit 30% -át kapja. Remekül működik.

A helyzet az volt, hogy az iTunes csak Mac-hez készült, ezért az üzletek elérhetősége korlátozott volt. Ezenkívül az iPod továbbra is magas áron volt, és csak a Mac-re korlátozódott. 2004-ben Jobs végül megadta magát, és kiadta az iTunes programot a Windows számára, lehetővé téve a Windows felhasználók számára, hogy a Zeneáruházat használják és iPod-okat vásároljanak.

Az iPod Mini – A játékváltó

Ezekkel a változásokkal együtt jött az iPod mini, egy kisebb, több színben kapható modell, olcsóbb, és bemutatta a Click Wheel-t. A Minit nem sokkal később követte az iPod Nano, amely kisebb és támogatott videó volt, valamint a shuffle, amely olcsó és kijelző nélküli volt.

Az Apple 2005-ben kezdte rájönni, hogy az iPod nem fog örökké tartani. A csapat megpróbálta megtalálni a következő lépéseket, amelyek az iPhone létrehozásához vezettek.

Röviddel az iPhone megjelenése után, amely szerződés alapján 599 dollárba került, az Apple bemutatta az iPod Touch készüléket. Az eszköz iOS-t, alacsonyabb árcédulát és mobil rádiót nem tartalmazott.

iPhone Era

Az iPhone magas árcímkéje miatt az iPodok mindenütt 2010-ig vagy 2011-ig maradtak mindenütt jelen. Az iPod Touch, amely megfizethető áron tartalmazta az iPhone számos forradalmi tulajdonságát, gyorsan a legjobban eladott iPod lett, ésszéles körben jóváírta az App Store korai sikerét.

A fiatalabb iPod demográfia miatt a fejlesztők elkezdtek olyan játékokat létrehozni, amelyek mind az iPhone-on, mind az iPod-on működtek, de sokkal nagyobb tapadást tapasztaltak az iPod-okon. Rövid ideig az iPod Touch volt a világon legjobban eladott játékeszköz.

És a Nano

Az iPod Nano első öt generációja, amelyet 2005-2010 között adtak ki, rendszeresen változtak. Minden évben nagyobb, jobb képernyőt kap, és a készülék vékonyabbá válik. Ennek ellenére megváltozott a hatodik generációs modell 2010-ben, amely egy kicsi, 1,5 hüvelykes kijelzőt mutatott, akkora, mint egy keverés. Nem tudott többé videót lejátszani, iOS megjelenésű operációs rendszert tartalmazott, és senkit sem vonzott. A felhasználók egy kis csoportja azonban rájött, hogy Watch és tevékenység társaként kiválóan működik, és az Apple Watch számos ötlete származhatott ebből az eszközből.

Amint az iPhone készülékek olcsóbbak lettek, az iPod értékesítése csökkent. A vállalat 2010 után ritkán frissítette az eszközöket, azonban sorban tartotta őket. Úgy tűnt, hogy az elsődleges eladási tényezők azok a gyerekek voltak, akiknek a szülei nem akarták, hogy iPhone-ok legyenek, és a szegényebb piacok számára is, akik hozzáférést szeretnének az iOS-hez.

Modern idők

Az iPod értékesítésének csökkenésével és az iPhone értékesítésének csillagászati ​​növekedésével az Apple kezdett túlnézni az iPod mellett. Először is, az Apple Watch segítségével a vállalat lehetővé tette a felhasználók számára, hogy zenét töltsenek fel az eszközre, és telefon nélkül használhassák Bluetooth fejhallgatóval.

Aztán 2015-ben az Apple elindította az Apple Music alkalmazást. A streaming szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy havonta 9,99 dollárt fizessenek, és korlátlan mennyiségű, offline és offline hozzáférést kapnak az iTunes könyvtár nagy részéhez. A szolgáltatást offline iPod-ok egyáltalán nem támogatják, és megköveteli, hogy a Touch felhasználók csatlakozzanak a Wi-Fi-hez, vagy letöltsék a zenéiket.

2016-ban az Apple bemutatta az AirPodokat. Az új eszköz inspirációt merített a korábbi Apple-eszközökkel szállított EarPod-okból, azonban teljesen vezeték nélküliek voltak. Míg normál Bluetooth módot használnak, nem kompatibilisek az iPod Shuffle készülékkel, és ugyanúgy működnek, mint más iPod-ok más fülhallgatói.

Végül 2017-ben az Apple bemutatta a HomePod-ot. Az előadás során a társaság megemlíti mély zenei múltjukat a Music-val olyan termékekkel, mint az iPod. Az új eszköz otthoni hallgatásra szolgál, és szinkronizálni készül bizonyos iOS szabványú iOS 11 eszközökkel. Nem világos, hogy az iPod Touch támogatott-e.

A jövő

Az iPod már nem játszik szerepet az Apple felállásában. Az Apple Watch + AirPods a valaha készült legjobb iPod, amely zökkenőmentes hallgatási élményt nyújt. Maga az iPhone továbbra is nagyszerű iPod marad az Apple Watch nélküli felhasználók számára. Az iPhone-ok most már az 50 dolláros tartományban vásárolhatók meg olyan kártyás szolgáltatókon, mint az iPhone SE. És a HomePod megoldja az otthoni zenei élmények szükségességét.

Mindez azonban nem történt volna meg, ha nem az iPod. Ne feledje, hogy az iPhone három legfontosabb jellemzője az volt, hogy telefon, Internet és iPod volt. Az iPod rész volt a fő eladási pont, és ha nem iPod lenne, akkor nem történt volna meg. Hasonlóképpen, bár az iTunes Music Store hamarosan véget ér a napjaiban, ez utat nyitott az Apple Music és őszintén szólva az összes többi zenei streaming szolgáltatás előtt.

Az iPod nem halt meg. Most alakult ki. Ezt az iPhone-t a kezedben, vagy az Apple Watch-ot a csuklón is iPod-nak nevezhetjük.

Legutóbbi hozzászólások