A MacOS Catalina telepítésének tisztítása (indítható USB nélkül)

Kijött az Apple macOS Catalina. És ha végzett bármilyen kutatást az operációs rendszer frissítésével kapcsolatban, akkor valószínűleg sokat hallott a „tiszta telepítésekről”.

Van néhány határozott tévhit a „tiszta” telepítésekről a szokásos Mac frissítésekkel szemben. Ebben a cikkben megpróbáljuk tisztázni ezeket a tévhiteket, valamint végigvezetjük Önt a tiszta telepítés folyamatán, ha úgy dönt.

Mi a tiszta telepítés?

Ha tisztán telepíti az operációs rendszer frissítését, akkor ezt a „vadonatúj” számítógépes érzést kapja. Ezenkívül elveszíti az összes adatot (és újra be kell írnia).

A tiszta telepítés dióhéjban az operációs rendszer frissítésének telepítési módja, amely felülírja a meglévő rendszert és annak adatait is.

Ennek lebontása azt jelenti, hogy tiszta telepítéskor megszabadul minden fájltól, dokumentumtól, fényképtől, alkalmazástól és egyéb rendszeradattól. A folyamat során általában telepíti az adott számítógéphez elérhető legújabb operációs rendszer verzióját is.

Más szavakkal: a számítógép törlése és a következő frissítés telepítése egy tiszta rendszer tetejére.

Végeredményként egy "friss" számítógép marad, amely alapvetően újnak érzi magát. De újra be kell írnia az összes adatot, fájlt, alkalmazást és beállítást - csakúgy, mint amikor először megszerezte a számítógépet.

Egyes felhasználók szerint kézzelfogható előnyökkel jár a tiszta telepítés bármely operációs rendszeren.

Hogy valóban így van-e az egész területen, arról vita folyik. Ami a macOS Catalina-t illeti, annak néhány oka lehet.

Miért tiszta a macOS Catalina telepítése?

A tiszta telepítés általában személyes preferencia. De ami a macOS Catalina-t illeti, jó ötlet lehet.

Néhány felhasználó tiszta telepítést javasol minden alkalommal, amikor frissít egy nagyobb operációs rendszer-frissítést (macOS Mojave, macOS Catalina stb.).

Hogy ez valóban szükséges-e Mac-en, az valóban a személyes véleményen múlik (annak ellenére, hogy egyesek mondanák). Javasoljuk, hogy végezzen néhány kutatást a tényről.

De ha Ön egy „tiszta érzésű” rendszer rajongója, és nem bánja, hogy egy kis időt szán a beállítások és adatok visszaszerzésére, akkor a tiszta telepítésnek valójában nincsenek jelentős hátrányai.

Természetesen a legtöbbünk számára az idő és az erőfeszítés kevés forrás. Csak nem éri meg a bosszúságot és a további munkát, hogy egy vadonatúj rendszert vissza lehessen állítani eredeti működésünk módjára.

Ezt szem előtt tartva sok más oka lehet a macOS Catalina telepítésének tisztításának.

Egyrészt a macOS Catalina meglehetősen hibás szoftver lehet. Ha elolvassa a felhasználók jelentéseit a béta tesztelési ciklus során, rengeteg olyan anekdotát fog látni, amelyek arról számolnak be, hogy hiba volt az operációs rendszerben - és hogy sok ilyen hiba még mindig jelen van a végleges verzióban.

Ezenkívül a macOS Catalina hajtja a koporsó utolsó szegét a 32 bites alkalmazásokhoz. Catalinán egyáltalán nem fognak futni. Ha tiszta telepítést hajt végre, akkor nem kell aggódnia a Mac-en lógó régi szoftverek miatt. Egyszerűen kezdheti a frisset.

Dióhéjban a következő érvre jut. Néhány felhasználó tiszta telepítésvédő, mondván, hogy kevesebb hibás szoftvert eredményeznek. Maga a macOS Catalina állítólag meglehetősen hibás, az alkalmazások kompatibilitásával és a 32 bites szoftverek végével kapcsolatos problémák mellett.

Másképpen fogalmazva, egyes felhasználók megtisztíthatják a macOS Catalina telepítését, amikor általában csak egy App Store telepítést hajtanak végre. Lehet, hogy jobban jársz miatta.

A MacOS Catalina telepítésének tisztítása

Nincs szüksége indítható USB-meghajtóra. Mindössze annyit kell tennie, hogy készítsen biztonsági másolatot a Mac-ről, és használja a macOS helyreállítást.

Ha a „tiszta telepítés macOS Catalina” kifejezésre keres a Google-on, rengeteg cikket talál a felhasználók számára, amelyek elindítják a bootolható USB-meghajtót a telepítő képforrásával a Mac App Store-ból.

A múltban erre szükség lehetett. De a macOS Recovery legújabb verziói lehetővé teszik a macOS legújabb verziójának újratelepítését az internetről - nincs szükség flash meghajtóra vagy terminálparancsokra.

Természetesen egyes puristák nem értenek egyet abban, hogy ez ugyanahhoz a végeredményhez vezet. De ha realistákra hallgat, akkor a végeredmény alapvetően ugyanaz lesz.

Javasoljuk, hogy használja ezt a módszert, ha egyszerűen a telepítés megtisztítása mellett dönt, mert ez könnyebb (és nem kell, hogy kéznél legyen egy USB flash meghajtó).

Jegyzet: Ne felejtsen el biztonsági másolatot készíteni az összes fontos adatról. Ez a módszer törölni fogja az összeset a számítógép lemezéről.

  • Először is, győződjön meg arról, hogy a Mac rendelkezik internetkapcsolattal - erre a folyamatra szükség lesz.
  • Miután megtudta, hogy mindenről van biztonsági másolat, kapcsolja ki a Mac-et.
  • Ezután kapcsolja be a Mac-et, és azonnal tartsa lenyomva az Option + Command és R gombot.
  • Ekkor látnia kell egy forgó földgömb ikont. Miután megtette, engedje fel a kulcsokat.
  • Lehetséges, hogy meg kell adnia a rendszergazda vagy a firmware jelszavát is.
  • Most látnia kell a macOS Utilities menüt. Válassza a macOS újratelepítése lehetőséget.

Helyes végrehajtás esetén ez a módszer újratelepíti a macOS legújabb verzióját az Apple szervereiről.

A cikk írásakor ez azt jelenti, hogy megkapja a macOS Catalina szoftvert.

Legutóbbi hozzászólások