Az Apple File System (APFS), a BIG iOS 10.3 szolgáltatás, amelyet soha nem hallottál

Olyan gyakran ad ki az Apple valamit, ami igazán megragadja a figyelmemet. Tavaly a Taptic Engine és a Haptics felkeltette a kíváncsiságot és az izgalmat. Idén az iOS 10.3 bevezetésével határozottan az új Apple fájlrendszerre figyelek.

kapcsolódó cikkek

  • Hiba az iOS 10.3 telepítése során
  • Mac lassú frissítés után?
  • iOS 10.3 Az AirPods keresése funkció

Új fájlrendszer? Miért most?

Az Apple File System, közismertebb nevén APFS, az Apple következő generációs fájlrendszere. Ez modern, funkciókban gazdag, és teljes mértékben optimalizált mobil hardveres igényeinkhez (és a Mac-hez is!) Az idén megjelenő APFS először frissíti az iDevices készülékét az iOS 10.3-mal. Az év végén frissül a macOS-ban és az összes többi Apple-termék operációs rendszerében.

Akár hiszed, akár nem, az az új iPhone 7+ harmincéves technikát használ

Ami meglepő lehet az átlagos Apple-felhasználó számára, az a tény, hogy az Apple innovatív hardverei és kifinomult operációs rendszerei még mindig egy közel három évtizede (egészen pontosan 1985-ig) kifejlesztett fájlrendszeren futnak. Igen, ez 30 év - a technológiában ősi kifejezések és régebbi, mint sok Apple-felhasználó!

Gondolkozz el róla. Az Apple a floppy lemezek korában fejlesztette ki a jelenlegi HFS + (Hierarchical File System Plus) fájlrendszert, amikor 32 MB RAM volt a legkorszerűbb technológia.

Szerencsére 2017 nagyon sok friss levegőt juttat fájlrendszereinkhez az Apple eddigi legfontosabb és legátfogóbb fájlrendszer-kiadásával: az Apple File System (APFS) segítségével. És ez a frissítés végre nyilvános az iOS 10.3-on.

Tudjunk meg többet erről a jelentős frissítésről, mi változik és miért olyan fontos.

Mi különleges az Apple fájlrendszerben?

Röviden: az Apple fájlrendszer forradalmi. Ez a frissítés valóban „mindent megváltoztat”. Csak ezúttal a forradalom van a kulisszák mögött (és nem televízióban). Az APFS az Apple termékeink működésének anyáiban található.

Mint említettük, az APFS felváltja a jelenlegi HFS és HFS + fájlrendszereket, amelyeket az Apple 1985 és 1998 óta használ. Ez sok közbeeső év. A HFS és a HFS + bevezetésekor a szilárdtest-meghajtók (SSD) és a flash meghajtók még csak most indultak el a kutatás és fejlesztés területén. És akkor még senki sem képzelte el, hogy mivé válhatnak vagy válhatnak (hordozható médiaeszközök és okostelefonok gerince, mint az úttörő iPod és iPhone).

Gyors előrejutás a mai napig, és az emberek a világ minden tájáról 24–7 között hordozzák adataikat és személyes adataikat telefonjaikon, óráikon és más eszközökön. És ezeket az adatokat GB-ban, sőt TB-ben mérik. Tehát amire az Apple-nek és egymilliárd és növekvő ügyfelének szüksége van, az egy intelligensebb és alkalmazkodóbb fájlrendszer. És az APFS pontosan ez.

Az Apple File System (APFS) az Apple következő generációs fájlrendszere, amely az összes iDevice, MacBook és a legtöbb új Mac számítógépen használt flash és solid-state meghajtó tárolására optimalizált. Javítja a teljesítményt. És skálázza az Apple összes termékkínálatát és operációs rendszerét, az Apple Watch-tól és az Apple TV-től egészen a Mac Pro vonal tetejéig.

2017-től az APFS az alapértelmezett fájlrendszer az iOS, a Mac OS, a tvOS és a WatchOS számára. És mind az 1 milliárd iDevice és Mac felhasználó kezd áttérni erre a vadonatúj Apple fájlrendszerre az iOS 10.3 bevezetésével.

Mit mond az Apple az APFS-ről

„Az Apple fájlrendszer Flash / SSD tárolásra van optimalizálva, és erőteljes titkosítást, másolásról írásra metaadatokat, térmegosztást, fájlok és könyvtárak klónozását, pillanatképeket, gyors könyvtárméretezést, atomi biztonságos mentés primitíveket és továbbfejlesztett fájlrendszeri alapokat tartalmaz. ”

Most bontsuk ki ezt

Helytakarékos?

Az APFS mobilra készült. A rendelkezésre álló és használt tárolókapacitást eltérően számítja ki, mint a HFS +, és ez gyakran azt eredményezi, hogy az iOS 10.3-ra és az APFS-re történő frissítést követően több hely áll rendelkezésre az adatok számára. Így például egy tipikus 16 GB-os iPhone, amelynek 2 GB szabad helye van a frissítés előtt, körülbelül 3-4 GB szabad területet mutat a frissítés után, ami jelentős növekedést jelent.

Egyéb iDevice APFS előnyök

A jelenlegi felhasználók rengeteg pluszról számolnak be az APFS-re történő frissítés után, beleértve az alkalmazás sokkal gyorsabb megnyitását és bezárását, a fájlok gyors másolását, a gyors indexelést és az exportálást. Egyes felhasználók felfedezik a megnövekedett alkalmazhatóságot, a teljesítményt és sokkal jobb akkumulátor-hatékonyságot.

Klónozás?

Először is, a klónok létrehozásának képessége hatékonyan fogja menteni a fájlokat. A klónok lehetővé teszik az operációs rendszer számára, hogy gyors és energiatakarékos fájlmásolatokat készítsen egy kötetről, anélkül, hogy további tárhelyre lenne szüksége.

A fájlrendszer egységessége

Az APFS igazi szépsége, hogy az EXACT SAME fájlrendszert alkalmazza az összes platformon, a HFS + több változata nincs a különböző eszközök befogadására. Az APFS a jövővel együtt növekszik. Tehát a HFS-től vagy a HFS + -tól eltérően az APFS dinamikusan épül fel, felismerve az időbeli váltás szükségességét a technológia, a szoftver és a hardver fejlődésével.

A következő hónapokban, amint az Apple kiadja az összes operációs rendszerének frissítését, az APFS lecseréli a meglévő fájlrendszereket azzal a céllal, hogy a fájlrendszer egysége legyen az iDevices, az Apple Watch és a Mac (és a jövőbeli új Apple termékek) között.

Másolás, áthelyezés és írás

Mindannyian szenvedtük az iDevice és a Mac lassú másolási és mozgatási funkcióit! Hosszú időre volt szükségünk a Copy and Move fejlesztésére, és az Apple radarján már régóta megtalálható. Most, az APFS-n keresztül, a felhasználók valószínűleg jelentős lendületet fognak tapasztalni a másolás és az áthelyezés során. A WWDC-n tavaly bemutatott bemutatóban Eric Tamura lemásolta az iTunes legújabb verzióját egy APFS formátumú flash meghajtón. Az eredmény gyors - közel 20 másodperces javulás volt a HFS + formázott meghajtóhoz képest.

Az APFS-ben, ha a felhasználó pontos másolatot készít egy fájlból, az Apple File System megállapítja, hogy nincs szükség két másolat létrehozására. Amit az APFS létrehoz, az az egyetlen fájlhoz tartozó helylink. Következésképpen csak egy valódi másolat van a merevlemezen, és a Mac kevesebb időt tölt az adatok írásával. Az APFS Copy-On-Write megtakarítja a lemezterületet és felgyorsítja a teljesítményt a fájlok másolásakor, ha ugyanarra a fájlra mutat a merevlemez-szektorban. A felhasználó számára a másolt fájlok továbbra is két egyedi és különálló fájlként jelennek meg.

Tökéletes meccs Mac gépekhez

Az Apple APFS-t épített mobil eszközökhöz, mint például iPhone, iPad és Apple Watch. De ne tévesszen meg, az APFS tökéletesen illeszkedik Mac gépeihez. Mindannyiuk számára készült, a MacBook-októl a Mac Pro-kig. Mac számítógépén az Apple fájlrendszer olyan dolgokat támogat, mint a gyorsabb indítás és az alkalmazások betöltési ideje.

Ütközésvédelem

Az APFS kiváló összeomlási védelmet nyújt a Mac számítógépén is egy új másolási és írási metaadat-séma alkalmazásával, ahol a Mac metaadatai új helyre írnak a stabil tárhelyen. Azok számára, akik megtapasztalták a halál fehér képernyőjét vagy a forgó strandlabdát (a halál is), ez az ütközésvédelem örvendetes hír!

Tehát az APFS-sel, ha a Mac pánikba esik, elveszíti az energiát, vagy hasonló indítási és teljesítményproblémákat tapasztal, az APFS védi és biztonságban tartja adatait. Többé nem kell aggódnia, hogy áramkimaradás vagy kernelpánik után mindent elveszít.

Gyors könyvtárméretezés

A Mac-ek másik mesés APFS-szolgáltatása a gyors index méretezés. Mindig tudnia kell, hogy egy adott mappa vagy alkalmazás mennyi tárhelyet foglal el? Kiválaszt egy mappát (vagy alkalmazást), és megnyomja a Command ⌘ + I (vagy a Fájl> Információ kérése) gombot, és megjelenik egy információs panel. Csak annyit látsz, hogy „méretet számolsz”, és úgy tűnik, hogy örökké lógni fog, míg végül feltölti a tényleges fájlméretet!

Nos, a Mac-felhasználók elég sokat panaszkodtak arra, hogy az Apple észrevette, és egy apró, de szép változtatást hajtott végre az APFS-sel. Ezt a méretinformációt most máshol tárolja, külön az eredeti könyvtártól. Az úgynevezett atomi műveletek használata lehetővé teszi a Mac számára, hogy frissítse a méretet a fájlrendszer által fenntartott külön rekordban. Mit jelent ez számunkra, az egy élénk válasz, amikor méretinformációkat akarunk a mappákról, fájlokról, alkalmazásokról stb.

Vigyázz a teredre

A HD-t particionáló Mac-felhasználók számára (és azok számára, akiknek nem, de kellene) a térmegosztási funkció elég rohadt. Lényegében dinamikusan egyetlen lemezt több kötetre bont.

Pontosabban, egyetlen APFS „Container” lehetővé teszi több kötet létrehozását benne, a rendelkezésre álló szabad terület megosztását a kötetek között, valamint a kötetek méretének és elrendezésének adaptálását. Tehát, ha egy kötetnek nagyobb helyre van szüksége, akkor keresse fel a Tárolót, hogy több helyet biztosítson az aktuális készletből. Az APFS-tároló rugalmas köteteket hoz létre, és az Ön igényeinek megfelelően állíthatja be tárhelyüket.

Az Apple jelentése szerint a legtöbb felhasználó jelenleg nem osztja fel merevlemezét. A felhasználók nem particionálnak a HFS + -on, mert ez nehéz, és megtervezést és előrejelzést igényel. Az APFS-sel és a térmegosztás egyszerűségével remélhetőleg több iFolks ugrik a partíció sávjára. Nagyszerű módja annak, hogy külön köteteket hozzon létre a rendszerfájlokhoz az adatokhoz képest, futtassa a MacOS vagy az OSX több változatát, a Boot Campet futtató vagy a Time Machine partícióra biztonsági másolatot készíteni kívánó emberek számára.

Bármelyik nap 64 bitet veszek el!

Az APFS valódi 64 bites natív mezőket alkalmaz, és mind az inode száma, mind az időbélyegek 64 bitesek. A fájl- és könyvtárrekordok, amelyek arra mutatnak, hogy a blokkok a lemezeken élnek, szintén 64 bitesek.

A mindennapi felhasználók számára ez két jelentős előnnyel jár. Az egyik: az adatokat nagyobb darabokban dolgozzák fel, ami fokozott pontosságot eredményez. Másodszor: a rendszer a fizikai memóriában lévő nagyobb számú helyre mutat, ami megegyezik a gyorsabb teljesítménnyel.

Erősebb titkosítás

Az APFS másik vonzó tulajdonsága a titkosítási paradigma. Az Apple File Systems segítségével robusztus adatvédelmi funkciókat és teljes lemezes titkosítást kap. Az APFS külön-külön titkosítja az iDevice minden fájlját.

A további biztonsági fejlesztések magukban foglalják a fájlrendszer többszintű titkosításának támogatását. Az APFS többkulcsos titkosítási módszere három különféle módot támogat: metaadatok titkosítását, fájlonkénti titkosítást és kiterjedéses titkosítást.

Tehát amikor az APFS megjelenik a macOS-on, három titkosítási lehetőség közül választhat: nincs titkosítás, egykulcsos és többkulcsos titkosítás.

Az erősebb titkosítás jelentős előrelépés annak bizonyításában, hogy az Apple elkötelezett a felhasználók biztonsága és a magánélet iránt.

Kecsesen öregszik

Az egyik legnagyobb ok, ami szerintünk ez a frissítés forradalmi, az, hogy hosszú távon itt van. A technológiai óriás azt tervezi, hogy ezt a fájlrendszert még évekig használja, és beépített élettartamot és fejlődési teret kínál az APFS-hez. Képes az új fejlesztések kezelésére, és állítólag akár kilencmilliárd fájlt is képes kezelni egyetlen kötetben. A matematikával küzdő emberek számára ez egy csomó adat, alapvetően szuper méretű szimultán számítások.

Ezenkívül, míg a HFS + 1 másodperces időbélyeget kínál, az APFS villámgyors, 1 nanomásodperces időbélyeggel büszkélkedhet! Az APFS pedig a ritka fájlokat támogatja (a HFS + nem.) A ritka fájloknak nem kell üres bájtokat menteniük. Ehelyett a ritka fájlokban az üres bájtokat metaadatok képviselik, ami a tárhely hatékonyabb felhasználását eredményezi.

Minden, ami csillog, nem arany: az APFS hátrányai

Oké, a technikában semmi sem hülye. Az APFS-sel mindenképpen vannak bizonyos korlátozások

  • Az APFS jelenleg nem támogatja az induló lemezeket vagy a hibrid Fusion Drive-okat. A Time Machine biztonsági mentése nem támogatott. Az APFS-formátumú köteteket pedig nem lehet titkosítani a FileVault segítségével. (Ez megváltozik a macOS-on történő nyilvános megjelenés előtt)
  • A fájlnevek megkülönböztetik a kis- és nagybetűket (oké, ez nagy a különösen a mindennapi felhasználók számára, akik nem szoktak odafigyelni a kis- és nagybetűkre)
  • Az OS X 10.11 Yosemite vagy korábbi verziói nem ismerik fel az APFS-formátumú meghajtókat. Tehát ha APFS meghajtóval rendelkező Mac rendszert használ, akkor nem vihet át fájlokat egy régebbi Mac számítógépre, amely Yosemite vagy annál alacsonyabb rendszert használ.
  • Az APFS csak 64 bites eszközökön működik. Tehát nincs frissített APFS frissítés a régebbi iDevice készülékekkel rendelkező felhasználók számára, mint például az iPhone 5, 5C és iPad 4. generációs modellek

Készülj fel az APFS-re

Az Apple szereti, ha frissítéseink „csak működnek”. De mindannyian ismerjük a fájdalmat és a csalódást, amikor a dolgok rosszra fordulnak. Tehát az iOS vagy az operációs rendszer bármely más frissítéséhez hasonlóan, a frissítés előtt készítsen biztonsági másolatot eszközéről! Mondjuk újra, készítsen biztonsági másolatot a frissítés előtt - igen, ez valóban ilyen egyszerű.

Javasoljuk az úgynevezett redundáns biztonsági mentéseket, ahol két különböző módszerrel készít biztonsági másolatot eszközéről (eszközeiről), például az iCloud és az iTunes alkalmazásával, vagy még jobb, ha betartja a 2X2 biztonsági mentési szabályunkat 2 helyi és 2 távoli biztonsági másolattal. Ami itt fontos, az a helyi (például az iTunes használatával készített HD vagy a külső merevlemezre történő) biztonsági mentés és a felhő.

Frissítés APFS-re az iDevices alkalmazásban

Tehát, amikor frissít az iOS 10.3-ra, a fájlrendszere APFS-re változik. Ijesztően hangzik, de nem az! Legtöbbünk számára ugyanúgy, mint bármely más iOS-frissítésnél - az átmenet zökkenőmentes. Adatai változatlanok maradnak, alkalmazásai továbbra is ott vannak, és iPhone, iPad vagy más iDevice rendesen működik. Mivel nem lép közvetlenül kapcsolatba az iDevice fájlrendszerével, valószínűleg észre sem vesz egy változást - és ez nagyon jó dolog. És jó hír, hogy nagyon kevesen jelentettek MINDEN problémát az iDevice frissítéséről az APFS-re.

Az iOS 10.3 megváltoztatja az iDevice keretrendszerét APFS-re. Az iDevice formázásához az Apple ideiglenesen áthelyezi az eszköz összes adatait, fényképeit, videóit, zenéit, szövegeit, stb., Tisztára törli, és újra formázza APFS-sel, és visszaadja ezeket az adatokat az iDevice-be.

A Mac és más frissítése

Mivel a Mac rendszeren interakcióba lép a fájlrendszerével, észrevehető változások történnek, amint a Mac-jét APFS-re frissíti. Ezért az APFS-t először az iDevices-en, majd valószínűleg az Apple Watch-okon és a tévékon, végül pedig az utolsó lépésben terjesztik Mac-ekre (az APFS jelenleg elérhető a fejlesztői béta teszteléshez.)

Bátorságot igényel

Igen, hallottuk ezt a hívó szót a fejhallgató-csatlakozó eltávolításáról. Bár megkérdőjelezzük a fejhallgató-csatlakozó eltávolításához szükséges bátorságot (a Samsung és mások már évekkel ezelőtt megtették), úgy gondoljuk, hogy az Apple döntése valóban bátor, hogy a legnagyobb termékfelhasználókat (főleg az iPhone-piacot) az Apple fájlrendszerbe költözteti.

Összegzés

Bár gyakran figyelmen kívül hagyják, az Apple új fájlrendszere, az APFS fordulópontot jelent az Apple termékek fejlesztői, gyártói és fogyasztói számára. A felhasználók számára az APFS számos új és örvendetes előnyt jelent, amelyek gyorsabbá, gazdagabbá és jobbá teszik iLive-jünket. Az Apple az APFS segítségével rakja le a jövő alapjait.

A legtöbb ilyen juttatás a motorháztető alatt történik, ezért mi, mint végfelhasználók, gyakran nincsenek tisztában és nem becsüljük az erejüket. De csak azért, mert nem látjuk, még nem jelenti azt, hogy nem kellene tudomásul venni. Míg az iOS, a watchOS, a tvOS és a macOS minden frissítése harangokkal és sípokkal érkezik, ezek általában célja, hogy lenyűgözzenek és elkápráztassanak minket, ezért frissítjük készülékeinket a legújabbakra és a legnagyobbakra.

Gyakrabban a frissítések inkább látványosak, mintsem látványosak. De a legfrissebb iOS 10.3 frissítés és a közelgő macOS, tvOS és watchOS frissítések belsejében található az Apple csodálatos falvirág APFS-je! És az Apple készülékeink soha többé nem lesznek ugyanazok - és hálásak vagyunk ezért!

Legutóbbi hozzászólások