Vízbe ejtette az iPhone készülékét? Itt kell tenned! AppleToolBox

Tehát vízbe ejtette iPhone készülékét. Sajnos ez a legjobbakkal történik. Amikor egy Apple Store-ban dolgoztam, naponta ugyanazokat a problémákat láttuk, a sós és a toalett vizek között. Soha nem jó, de lehet, hogy nem késő elkerülni az iPhone vízkárosodását.

Az első tennivaló gondosan távolítsa el iPhone készülékét a vízből, és kapcsold ki.

Most hagyja kikapcsolva!

Ez a legnehezebb, amit kérni fogok tőled. Ellenálljon a kísértésnek, hogy ellenőrizze, működik-e még az iPhone, és hagyja kikapcsolva. Amikor másodszor megérinti az egyik gombot, valószínűleg több kárt okoz, ezért ne tegye.

Ezzel az útból térjünk ki arra, hogy mit kell tenned ezután.

Mi a teendő, ha az iPhone-t vízbe ejti

Túl könnyű az iPhone nedvesítése. De nem számít, ha erős zápor érte el, vagy a tó fenekére ejtette készülékét ... a mi tanácsunk ugyanaz. Még vízálló iPhone-okhoz is.

1. Azonnal kapcsolja ki

A lehető leghamarabb kapcsolja ki iPhone készülékét.

Ezt már mondtuk, de érdemes megismételni. Kapcsolja ki iPhone készülékét, amint kihúzza a vízből. Tartsa nyomva az Oldalsó gombot a Hangerő növelése gombbal, majd csúsztassa a kikapcsoláshoz.

És miután kikapcsolta, ne kapcsolja vissza.

2. Vegye ki iPhone készülékét a tokból

Vegye ki iPhone készülékét a tokjából, hogy megbizonyosodjon róla, hogy teljesen száraz.

Ha az iPhone készüléke tokban van, akkor a víz csapdába eshet, amikor leejtette. Távolítsa el a tokot és minden egyéb tartozékot iPhone készülékéről, beleértve a képernyővédőt is.

Szárítsa meg csupasz iPhone-ját úgy, hogy szöszmentes ruhával törölje le. A készülék külsején lévő folyadékot el kell szívnia anélkül, hogy anyagi szálakkal takarná. Ha nincs kéznél szöszmentes ruha, akkor általában egy póló teszi a dolgot.

3. Távolítsa el a folyadékot a portokból

Víz lehet az iPhone portjain belül.

Ne dugjon semmit a villám- vagy fejhallgató-portokba. Döntse meg iPhone készülékét úgy, hogy a port lefelé nézzen, és finoman koppintson rá, hogy ösztönözze a folyadék csöpögését. Tegye ezt a hangszórók számára is. Az iPhone készülékének kívülről teljesen száraznak kell lennie, ha végzett.

4. Vegye ki a SIM-kártyát

Távolítsa el a SIM-kártyát az iPhone készülékről, amint a külseje megszárad.

Lehet, hogy az iPhone száraznak tűnik, de valószínűleg még mindig van benne folyadék. Használjon SIM-eszközt, kiegyenesített gemkapcsot vagy tűt a készülék oldalán lévő SIM-tálca kiadásához.

Vegye ki a SIM-kártyát, és óvatosan szárítsa meg. Most tárolja biztonságos helyen. Hagyja a SIM-tálcát az iPhone készülékén, hogy szellőzőnyílás jöjjön létre, amely elősegíti a benne lévő folyadék elpárolgását.

5. Várja meg, amíg az iPhone megszárad

Keressen egy nyitott, hűvös, szellős helyet az iPhone elhagyásához, amíg az kiszárad.

Várjon 24–48 órát, amíg az iPhone megszárad. És ne ragaszkodjon egy zacskó rizsbe. Találjon egy lapos, nyitott helyet, ahol inkább otthagyhatja iPhone készülékét.

A helyiségnek jól szellőzőnek és száraznak kell lennie, például egy ablakpárkányhoz vagy egy könyvespolchoz.

Ne tegye iPhone, iPad vagy iPod készülékét közvetlen napfénybe! Ehelyett válasszon egy helyet, amelyet árnyék borít.

Ha akarja, megpróbálhatja felgyorsítani a folyamatot, ha szilikagél csomagokat helyez az iPhone köré, vagy hűvös ventilátor alá helyezi. Ne használjon hajszárítót vagy radiátort.

Várjon, amíg csak lehetséges, iPhone használata nélkül. Ez idő alatt ne kapcsolja be iPhone készülékét. Ha a készüléket akkor is használja, ha az alkatrészek még nedvesek, helyrehozhatatlan károkat okozhat.

Csak akkor kapcsolja be újra, ha biztos benne, hogy iPhone-ja száraz.

Honnan tudhatom, amikor az iPhone-m száraz?

Készítsen biztonsági másolatot, amint az iPhone bekapcsol!

Ez a millió dolláros kérdés. Sajnos anélkül, hogy kíváncsiskodnánk iPhone-jával, lehetetlen megtudni, hogy a benne lévő folyadék elpárolgott-e vagy sem. Csak annyit tehet, hogy a lehető leghosszabb ideig vár, majd megtesz egy ugrást a hitben, és újra kezdi használni.

Ha bekapcsol, akkor első lépésként készítsen biztonsági másolatot. Soha nem lehet tudni, hogy egy vízzel sérült iPhone két hét múlva leáll-e. A nagyobb biztonság érdekében meg kell vizsgálnia a javítást vagy a cserét.

Rizst használjak az iPhone szárításához?

"Ha vízbe ejti iPhone készülékét, ragasszon bele egy nyers rizst, hogy kiszáradjon." Mindannyian hallottuk már ezt a tanácsot, de nem igaz.

Nem nehéz megérteni a logikát: a rizs elnyeli a vizet, ezért ki kell szívnia és el kell szívnia a vizet az iPhone készülékéből. Valójában a tanács már jóval az iPhone-ok feltalálása előtt megjelent, mivel a rizst javasolták a filmállomány nedves környezettől való megvédésére.

De ettől nem lesz kevésbé mítosz.

Ne higgyen a pletykáknak, nem jó ötlet, ha a vízben megrongálódott iPhone-t rizzsel töltjük!

A rizs kevésbé hatékonyan szárítja a készüléket, mint csak nyitott, jól szellőző helyen hagyni. Nem csak ez, de fennáll annak a veszélye is, hogy a szemek elakadnak az iPhone portjain. Higgye el, ez megtörténik, és megtörheti az iPhone készülékét.

Valószínű, hogy valahányszor sikeres rizstörténetet hall, az illető eszköze rendben lett volna, ha úgyis magára hagyja. Valójában gyorsabban kiszáradt volna, ha kerülik a rizst.

Hagyja figyelmen kívül a történeteket, és tartsa nyitva az iPhone készülékét.

Mi történik, ha egy iPhone vízbe esik?

Ha hasonlítasz hozzám, akkor nem értesz kiválóan az elektromossághoz. De lényegében három fő dolog miatt kell aggódnia, ha vízbe ejti iPhone készülékét.

Először az akkumulátor rövidzárlatot okozhat. Ez potenciálisan meglehetősen veszélyes, mivel az akkumulátor felmelegedhet, megduzzadhat vagy felrobbanhat. De még ha nem is történik olyan drámai (és valószínűtlen) dolog, mint ez történik, az akkumulátor-élettartama valószínűleg eléri a sikert.

A második dolog, ami miatt nedves iPhone-on kell aggódni, az a belső alkatrészek korróziója. Ez valójában számos ásványi anyagból és vegyi anyagból származik, amelyek a legtöbb vízforrásban reagálnak az elektromos áramra. A reakciók addig csökkentik az alkatrészek vezetőképességét, amíg le nem állnak.

És végül aggódnia kell, hogy mi történik ezekkel az ásványi anyagokkal, amikor a víz elpárolog. Ez az oka annak, hogy a sós víz annyira rossz az iPhone készülékén, mert a víz só lerakódásokat hagy a belső alkatrészein. Ennek a sónak rendkívül nagy a vezetőképessége és rövidzárlata az alkatrészeknek.

Vízálló az iPhone-om?

Nincs vízbizonyíték iPhone-ok. De van víz ellenálló azok.

Az iPhone 7 óta minden új iPhone vízállósági osztálya legalább IP67. Ez azt jelenti, hogy egy méter mélységben legfeljebb 30 percig kell túlélniük. Az iPhone XS és az iPhone XS Max IP68-as besorolással is rendelkezik, két méterrel lejjebb.

Az, hogy iPhone-ja vízálló, még nem jelenti azt, hogy a tengerbe kell tennie! Fotó: Julian Dufort az Unsplash-on

Azonban iPhone vízálló elemei idővel lebomlanak. Ez azt jelenti, hogy egy hároméves iPhone 7 nem olyan vízálló, mint korábban.

Nem csak ez, de a vízforrásokban található vegyi anyagok és ásványi anyagok is károsíthatják vagy rozsdásíthatják iPhone készülékének külső részét.

Mindig próbálja elkerülni, hogy folyadék kerüljön az elektronikájába.

Mi a különbség a vízálló és a vízálló?

A vízálló készüléket víz alatti működésre tervezték. Teljesen lezárva kell tartani a vizet. A vízálló készüléket úgy tervezték, hogy megvédje a véletlen kiömlést és a fröccsenést. Továbbra is kerülje a folyadékot, amikor csak lehetséges.

Hogyan állapíthatom meg, hogy az iPhone készülékem nem sérült-e meg?

A SIM-tálca belsejében lévő folyadékérzékelő jelzője pirosra vált, amikor az iPhone nedves lesz. Kép az Apple ügyfélszolgálatától.

A vízkár láthatatlan gyilkos lehet az iPhone-okon. Általánosságban elmondható, hogy számos hibás vagy szokatlan viselkedést okozhat: gyenge akkumulátor-üzemidő, nem reagál érintőképernyő vagy elmosódott fotók, hogy csak néhányat említsünk.

Sőt, ennek a furcsa viselkedésnek akár hetek vagy akár hónapok is eltelhetnek. Az iPhone belső elemeinek korróziója még jóval azután alakul ki, hogy vízbe ejtette. Azt gondolhatja, hogy az iPhone csak azért jó, mert néhány hónapon belül meghal.

Honnan tudja az Apple, hogy vízbe ejtettem-e az iPhone-t?

Az iPhone belseje általában vízkárosodás jeleit mutatja. Fotó: Tyler Lastovich a Pexels-től

Ha javításra viszi iPhone-ját a Genius bárba, megtudhatja, hogy nem sérült-e meg benne a víz. Ezt úgy teszik, hogy számos különböző jelet keresnek.

A készülék SIM-tálcájában vagy a fejhallgató-portjában lévő folyadékérzékelő jelzője (LCI) pirossá válik, amikor nedves lesz. Ezt maga is ellenőrizheti, de van egy másik az iPhone belső részén, amelyet meg kell nyitnia az eszköz megtalálásához.

A készülék kinyitása után általában a folyadék károsodásának egyéb jelei is vannak. Ez az ásványi lerakódásoktól a korrózióig terjedhet, a belső részen még mindig jelen lévő víztócsáig (láttam, hogy ez többször előfordult).

Nyugodjon meg, ha az iPhone vízben sérült, az Apple Geniuses megtudja.

Hogyan lehet kijavítani a vízzel sérült iPhone-t?

Az iPhone szárítása és a legjobb remény nem az egyetlen lépés, amelyet vízbe ejtés után tehet. Megvizsgálhatja azt is, hogy szerezzen-e javítást, vagy az Apple esetében csereeszközt.

De először is, ha elejtette iPhone-ját a WC-ben, kérjük, tisztítsa meg és szóljon valakinek, mielőtt átadná neki!

Vidd el az Apple-hez

Foglaljon időpontot a legközelebbi Apple Store-i Genius bárban.

Az Apple nem javítja a vízben sérült iPhone-okat. Ennek oka, hogy nem tudják garantálni, hogy minden egyes alkatrész cseréje nélkül kijavították. Tehát helyettesítő eszközt kínálnak.

Az Apple jótállása nem fedezi a folyadékkárokat, még a vízálló iPhone-ok esetében sem. Tehát, hacsak nem rendelkezik AppleCare + -val, fizetnie kell a „Garanciavállaláson kívüli” csereeszközért.

Ez általában meglehetősen drága, de nem kerül annyiba, mint egy új iPhone a polcról.

Vigye el egy harmadik fél javítóműhelyébe

Mindannyiunknak van egy helyi mobilszervize! Fotó: Prateek Katyal az Unsplash-on

Alternatív megoldásként kereshet egy külső gyártótól származó iPhone szervizt, amely vízkár-elhárítást kínál. Még mindig nincs garancia arra, hogy kijavíthatják az eszközét, de sok javítóműhely „No Fix, No Dee” elv alapján működik.

Még akkor is, ha a javítóműhely nem tudja kijavítani az iPhone készülékét, lehetőségük van arra, hogy segítsenek az adatok helyreállításában.

Kísérlet egy barkács javításra

Ha elég praktikusnak érzi magát, fontolóra veheti a vízkárosodott iPhone barkácsjavítását. Csak akkor vegye fontolóra ezt, ha nincs más lehetősége - mivel ez nem könnyű, és könnyen több kárt okozhat eszközén.

Kövesse az iFixit átfogó útmutatóját, hogy megkísérelje a barkácsolás javítását a vízzel sérült iPhone-on. Számos speciális eszközt, valamint mintegy 90% izopropil-alkoholt kell vásárolnia a sérült alkatrészek áztatásához.

A barkács javítás magában foglalja az alkatrészek izopropil-alkoholba való áztatását és a korrózió eltávolítását. Kép az iFixit-ből.

Ez csak annyit mondhat a nedves iPhone-okról. Most már tudja, mit kell tennie, ha vízbe ejti iPhone készülékét. Tudassa velünk, mi történt a megjegyzésekben - enyhítheti a fájdalmat, ha megosztja történetét. És mondja el, milyen tippeket használt az eszközén.

Összeszedtük az ujjainkat érted!

Legutóbbi hozzászólások