Csináld magad útmutató a MacBook Pro ventilátor cseréjéhez

Ha nem Unibody MacBook Pro-ja van, és hirtelen furcsa csiszolási zajt kezd ki, akkor számos lehetséges magyarázat létezik. A legkézenfekvőbb választás, különösen, ha a zaj akkor fordul elő, amikor a számítógép nagyon keményen dolgozik, a merevlemez. A merevlemezek sok okból meghibásodnak, és miután a hiba megkezdődött, cserére van szükség.

Ha azonban a diagnosztika azt mutatja, hogy a merevlemez rendben van, akkor a gép egyik ventilátormotorja hibásodhat meg. Bizonyos szempontból ez ugyanolyan súlyos lehet, mint a merevlemez meghibásodása, mivel a túlzott hő a számítógép belső alkatrészeinek maradandó károsodásához vezethet.

Az első lépés annak megerősítése, hogy a zaj valóban ventilátor motor. Az iStat Pro (ingyenes) egy olyan widget, amely segít a probléma diagnosztizálásában. A telepítés után az iStat Pro lehetővé teszi, hogy lássa, milyen gyorsan forognak a ventilátor motorjai. Ha a zaj folyamatosan bekövetkezik, amikor a ventilátorok 2000 fordulat / percnél gyorsabban forognak, különösen akkor, amikor megközelítik a 3000 fordulat / perc értéket, rendkívül valószínű, hogy a ventilátor motorja a bűnös. Mivel az iStat Pro lehetővé teszi, hogy lássa, milyen gyorsan működik az egyes ventilátorok motorja, keresse meg, hogy egyikük elmarad-e a másiktól az RPM-ekben. Teljesen normális, hogy a két motor néhány, sőt néhány tucat fordulatszámmal változik. Ha azonban az egyik több száz fordulat / perc lassabb, mint a másik, akkor biztosan megállapíthatjuk, hogy a motor a meghibásodott.

A következő lépés a www.PowerBookMedic.com webhely megnyitása. Ha odaért, keressen rá a „rajongó” kifejezésre, és számos lehetőséget kínál. Kövesse az útmutatót, hogy megállapítsa, melyik a gépének megfelelő modell. A legtöbb lehetőség általában 50 dollár körül lesz.

Amikor új rajongója megérkezik, szüksége lesz:

  • # 0 Phillips csavarhúzó
  • T6 Torx csavarhúzó
  • Sűrített levegő doboz

A következő lépésekhez körülbelül 30 perc, sok türelem és nagyon körültekintő végrehajtás szükséges. Ne feledje, hogy a következő néhány lépés végrehajtása során a gépen okozott károkra nem vonatkozik a jótállás (ha a gép még mindig elég új ahhoz, hogy garanciális legyen). Arra is ügyeljen, hogy minden eltávolított csavarozatot felcímkézzen, hogy biztosan visszategye őket a megfelelő helyre.

Miután elkészült, kövesse az alábbi lépéseket:

1. Kapcsolja ki a gépet, és vegye ki az akkumulátort.

2. Távolítsa el a két Phillips csavart az elemtartó rekeszben, közel a számítógép reteszéhez.

3. Távolítsa el a RAM-ajtót tartó három Phillips-csavart, majd távolítsa el a két T6 Torx-csavart a RAM-rekesz mindkét oldalán.

4. Távolítsa el a négy Phillips csavart a ház alsó hátsó részéből.

5. Távolítsa el a 10 Phillips csavart, amelyek a gép hosszú és hosszú oldalai. Négy van mindkét oldalon, kettő hátul.

6. A gépet jobb oldalával felfelé állva, a fedél kinyitásával nagyon lassan csúsztassa felfelé a felső lemezt (a billentyűzettel együtt), kezdve a ház hátuljától (a képernyő közelében). Amint lazulni kezd, nagyon óvatosan emelje fel, és nézzen alá. Szalagkábel lesz, amely összeköti a billentyűzetet az alaplappal. Óvatosan húzza ki ezt a kábelt az alaplapból, és távolítsa el a felső lemezt.

7. Láthatnia kell a két rajongót. Attól függően, hogy melyik bukik meg, különféle elemeket kell eltávolítania. Ha a bal ventilátor meghibásodik, akár négy kábel- / szalagkészlet is lehet, amely keresztezi a ventilátort, vagy onnan származik, és a ventilátor jobb oldalán csatlakozik az alaplaphoz. Ha a jobb ventilátor nem működik, akkor csak a ventilátorból eredő tápkábel miatt kell aggódnia, és a bal oldalán található alaplapba kell dugni. Mindkét esetben óvatosan húzza ki a különféle kábeleket, és távolítsa el a 3 T6 Torx-ot, amely a ventilátort a helyén tartja.

8. Ha a ventilátor ki van kapcsolva, a sűrített levegő dobozával fújja ki a ventilátor nyílását, valamint a számítógép többi alkatrészét.

9. Ismételje meg az 1–7. Lépéseket fordított sorrendben, az új ventilátor telepítésével a régi helyett, hogy összeszerelje a gépet.

Az egyiket a gépen összerakják, indítsa el, és végezzen valami CPU-intenzív dolgot, például filmet nézni vagy videojátékot játszani. Meg kell tapasztalnia, hogy a gépe ugyanolyan csendesen működik, mint az a nap, amikor hazahozta!

Legutóbbi hozzászólások