Mac adatait biztonságban tarthatja a Genius bárban - néhány tudnivaló

Az Apple Genius bárok segítséget nyújtanak a Mac használatához, ha nem működik megfelelően. Mielőtt azonban elrohanja Mac számítógépét a helyi Apple Store-ba, néhány dolgot meg kell tennie.

A vállalat előzetesen néhány alapvető lépést is megad Önnek. De ezeken kívül van néhány mélyebb tipp is, amelyeket érdemes szem előtt tartania a Genius Bar javításokkal, rendszergazdai jelszavával és a Mac számítógépén található adatokkal kapcsolatban.

Itt van, amit tudnia kell.

Az alapok

Mielőtt javításba venné a Mac-et, győződjön meg róla, hogy ismerteti az alapokat. A legfontosabb, hogy ez azt jelenti, hogy biztonsági másolatot készítünk az adatokról.

Ami a Mac szervizkészítésének alapjait illeti, valószínűleg már ismeri az üzletet.

De ha még nem vitte készülékét a Genius bárhoz vagy az Apple hivatalos szolgáltatójához, akkor is érdemes áttekintenie az erősen ajánlott lépéseket.

  • Készítsen biztonsági másolatot az adatokról. Ez abszolút kritikus. Bár a szerviztechnikusok nem feltétlenül törölik az adatait, soha nem lehet tudni, hogy milyen típusú javítások igényelhetik ezt (vagy a meghajtó cseréjét). Készítsen biztonsági másolatot adatairól - lehetőleg több helyre.
  • Frissítse eszközét. Ez a lépés nem éppen „szükséges”, de az Apple javasolja. A cég általában rendszeresen nyomja ki a hibajavításokat, ezért azt tanácsolja, hogy számos szoftveralapú probléma megoldható frissítéssel. Ez természetesen nem vonatkozik a hardveralapú kérdésekre.
  • Vigye magával a kiegészítőket. Az Apple azt mondja, hogy hozzon magával minden olyan problémát, amely kapcsolódhat a problémához, például a hálózati adaptert vagy a töltőkábelt. Lehet, hogy nem kell a tartozékokat a technikusoknál hagynia, de érdemes minden esetre magával vinni őket.

Lehet, hogy le kell tiltania a Biztonságos indítást, a Mac firmware jelszavát vagy a Find My Mac-et is, ha a készüléket a javítószemélyzetnél hagyja. Általában azonban áttekintik Önt ezeken a lépéseken.

Haladóbb tippek

Ezek az alapok. De számos más dolgot érdemes megfontolnia, mielőtt a Mac szervizbe kerülne.

Például sok javítás esetén a felhasználóknak át kell adniuk a hozzáférést a fiókjukhoz (vagy egy fiókjukhoz a Mac-en). Ha ez azonnal aggodalomra ad okot, íme néhány módszer a továbblépéshez.

Hozzon létre egy új felhasználói azonosítót

Új felhasználói fiók létrehozása kifejezetten az Apple számára egyszerű jelszóval jó módja annak, hogy a javítószemélyzet ne kerüljön saját fiókjába.

A Genius Bar technikusainak az elsődleges rendszergazdai fiókhoz való hozzáférés biztosításának jó alternatívája az, ha egyszerűen létrehoz egy újat. Nevezzük „Genius Bar” -nak, „Apple Support” -nak vagy valami hasonlónak, és adjunk meg egy egyszerű jelszót - például „support1”.

A javítások többségéhez ez elegendő. Ha nem rendelkeznek rendszergazdai jogosultságokkal, akkor nem férhetnek hozzá az adatokhoz.

Másrészt egyes javításokhoz meg kell adni a szerviztechnikusoknak rendszergazdai jelszót. Még akkor is, ha „rendszergazdai jelszónak” mondják, valójában csak „rendszergazdai jelszavakra” gondolnak.

Beállíthatja az Apple Support felhasználót rendszergazdai fiókként ugyanazzal a jelszóval. Ez általában a legtöbb felhasználó számára megfelelő - kivéve, ha kifejezetten nagyon érzékeny adataid vannak, amelyeket nem akarsz rossz kezekbe kerülni.

Kapcsolja be a FileVault-ot

A FileVault átfordítása egy kis adatvédelmet nyújthat.

Érdemes bekapcsolni a FileVault 2 lemez titkosítását is, mielőtt kiküldené a Mac-et javításra. Ha a FileVault 2 engedélyezve van, akkor csak a rendszergazda tudja dekódolni a meghajtó tartalmát, aki beállította.

Emiatt az adatait biztonságban kell tartani minden olyan nem adminisztrátori fióktól, amelyet az Apple ügyfélszolgálat munkatársai számára teszteléshez állított be.

Másrészt a FileVault 2 valószínűleg nem biztonságos más rendszergazdai fiókokkal szemben. Sok kutatást végeztünk erről, és még nem találtunk meggyőző választ.

De hosszú és rövid az, hogy elegendő idő és erőforrás birtokában valószínűleg egy másik rendszergazda hozzáférhet a FileVault által titkosított adatokhoz. Csak valami, amit szem előtt kell tartani.

Maga kapcsolja ki a Biztonságos indítást

Kérdezze meg, miért van szüksége a javító személyzetnek az adminisztrátor jelszavára. Ha le akarja tiltani a Biztonságos indítást, akkor azt mondja, hogy maga fogja megtenni.

A Genius bárban egy nemrégiben történt találkozás során e darab írója ismeretlen helyzetbe került. Mielőtt elhagyta a Mac-et az Apple szerviz szakembereinél, azt tanácsolták neki, hogy a Mac-en lévő „firmware jelszót” le kell tiltani. De a Mac-en nem volt beállítva firmware jelszó.

Egy kis ásás után úgy tűnik, hogy ez egy új biztonsági intézkedés, amely számos új MacBook és Mac modellben a T2 társfeldolgozó chiphez van kötve. Míg a szakember azt mondta, hogy „firmware jelszó”, valószínűleg a Biztonságos indításra és a kapcsolódó T2 funkciókra hivatkozott.

De ez egy fontos szempontot hoz fel. A technikus, mindig a szakember, megkérdezte, hogy a felhasználó kényelmetlen-e kiadni az adminisztrátori jelszót. Ha igen, akkor a technikus azt mondta, hogy a Mac átadása előtt egyszerűen letilthatják a bolti „firmware jelszót”.

Mivel a technikus szerint ez lehetséges volt, nagyon javasoljuk, hogy ha lehetséges, haladjon ezen az úton. Ha a Genius bár munkatársa azt mondja, hogy rendszergazdai jelszavára van szüksége a funkció kikapcsolásához, mondja el nekik, hogy nem érzi jól ezt a lehetőséget, és egyszerűen maga szeretné letiltani.

Törölje meg bizalmas adatait

Ha Mac számítógépe különösen érzékeny adatokat tartalmaz, javasoljuk, hogy a javítási folyamat előtt készítsen biztonsági másolatot eszközéről, majd törölje otthoni lemezét.

Ha vannak olyan dolgok a Mac számítógépén, amelyekhez senki más nem férhet hozzá, akkor az egyik legjobb dolog, amit tehet, hogy biztonsági másolatot készít a számítógépéről, majd törölje az adatokat.

Ez kissé túlzott lehet az általános lakosság számára, és az Apple Genius Bar munkatársai nem valószínű, hogy szimatolják a rendszerét.

De a visszaélésre mindig van esély. Ha az elvégzett munka különösen érzékeny, vagy rendkívül bizalmas adatok vannak a Mac számítógépén, akkor ez az opció lesz az egyetlen az Ön számára.

Kövesse az előző útmutatásokat az adatok törléséről a Mac-ről. Miután visszakapta Mac-jét, visszaállíthat a Migration Assistant segítségével létrehozott biztonsági másolatból.

Megbízhatóak-e a Genius Bár munkatársai?

Tisztázzuk: a Genius bár technikusai profi szakemberek, és nem fognak egy csomó időt tölteni az adatok átkutatásával. De ők mégis emberek.

A nap végén a Genius Bars és az Apple hivatalos szolgáltatói emberekkel dolgoznak. Az emberek eredendően esendők. Ennek ellenére az Apple szolgáltatása az egyik legjobb odakinn, és a Genius munkatársai mindig is remekeltek!

A felhasználói adatok védelmét szolgáló mechanizmusok vannak érvényben. Ez magában foglalja azokat a szabályokat, amelyek tiltják az egyes technikusok számára, hogy a felhasználó eszközeivel egyedül legyenek egy szobában, a Genius Bár volt munkatársai szerint.

Fontolja meg azt is, hogy az átlagos Genius Bar technikus mennyire elfoglalt a napilapban. Valószínűleg alig van idejük elvégezni a javításokat az antsy ügyfelek számára.

Nem mindannyian csak egy szobában ülnek körül a felhasználói adatok között. És ha ezt megtennék, akkor valószínűleg nem sokáig élnének meg egy Apple Store-ban, és valószínűleg példaként szolgálnának más alkalmazottak számára.

Ez valóban a kockázat szintjének méréséből, majd a döntés meghozatalából áll.

Legutóbbi hozzászólások