Miért kérik az alkalmazások a Bluetooth használatát az iOS 13 és az iPadOS rendszerben?

Kap egy csomó értesítést, amely figyelmezteti Önt, hogy harmadik féltől származó alkalmazások Bluetooth-t akarnak használni, és engedélyét kéri a helyhez való hozzáféréshez Bluetooth-on keresztül? Sok alkalmazás kéri a Bluetooth kiegészítők használatát? Nem tudja, mit tegyen ez ellen - engedélyezze vagy tiltja?

Az iOS 13 adatvédelmi fejlesztéseinek részeként az alkalmazásoknak most engedélyt kell kérniük a Bluetooth hozzáféréséhez az iOS 13 és az iPadOS rendszerben, ha azt akarják vagy szükségük van a Bluetooth elérésére iPhone, iPod vagy iPad eszközükön. Ez rávilágított arra, hogy a múltban hány alkalmazás használta a Bluetooth-t a tudtunk nélkül!

Az iOS 13 nyilvános kiadásával (az iPadOS a hónap végén később esett vissza) több felhasználó felhívta a figyelmet a meglepő (és kissé riasztó) alkalmazások körére, amelyek engedélyét kérték a Bluetooth használatához.

A Google, a Facebook, a YouTube és a Spotify mindkettő engedélyt kér a Bluetooth-ról az iOS 13-ban. De így tesznek egyes banki alkalmazások, útmegosztó alkalmazások, sőt még az élelmiszer-szállító alkalmazások is, például a Dominos.

Vizsgáljuk meg azokat az okokat, amelyek miatt ezek az alkalmazások hozzáférést szeretnének elérni az iPhone vagy iPad eszköz Bluetooth-jához. És hogyan tudja irányítani.

Kövesse ezeket a gyors tippeket a Bluetooth-engedélyek módosításához vagy frissítéséhez az iOS és az iPadOS rendszerben

  • Ha meg szeretné tudni, hogy mely alkalmazások rendelkeznek Bluetooth-hozzáféréssel, és módosíthatja az engedélybeállításokat, lépjen a következő helyre: Beállítások> Adatvédelem> Bluetoothés be- vagy kikapcsolhatja az alkalmazásokat
  • Az iOS 13+ és iPadOS rendszerekben az Apple megköveteli, hogy minden harmadik féltől származó alkalmazás engedélyt kérjen, mielőtt bármilyen Bluetooth-információhoz hozzáférne. Ennek a folyamatnak az a célja, hogy nagyobb irányítást és információt nyújtson Önnek

Bluetooth engedély értesítések az iOS 13 és az iPadOS rendszeren

Fontos megjegyezni, hogy maguk az alkalmazások sem változtak. Az iOS 13 előtt Bluetooth-t használtak a készüléken, de erről nem kaptál értesítést. Ehelyett az eszköz hozzáférést biztosított a háttérben.

Tehát az összes olyan alkalmazás, amely felbukkan és megkéri a Bluetooth használatát az iOS 13-on, valószínűleg már az iOS 12-ben is használta. Rengeteg jó vagy rossz oka van, amiért érdemes lehet ezt megtenni. De a jelenlegi állapot szerint nincs egyszerű módja annak megmondására, hogy mik azok.

Az Apple Maps felsorolja a helyhozzáférés engedélyezésének három okát.

Amikor egy alkalmazás a Helyszolgáltatásokat akarja használni, akkor hasonló értesítést kap, ami még jobb az iOS 13 rendszerben. De a Bluetooth-tól eltérően a Helyszolgáltatások kérései igazolhatják, miért van szükségük hozzáférésre az iPhone vagy iPad eszközön.

A fejlesztők felsorolhatják azokat az okokat, amelyek miatt hozzáférni akarnak az Ön tartózkodási helyéhez, valamint azt, hogy mit nyernek belőle. Ez általában valami „helyi ajánlások” vagy „becsült utazási idő”.

De a Bluetooth-értesítések mindegyike ugyanazzal az állományszöveggel rendelkezik:

"Ez az alkalmazás Bluetooth-kapcsolattal csatlakozik és megosztja az információkat kiegészítőkkel és más Apple-eszközökkel."

A Bluetooth-értesítések nem adhatnak okokat a hozzáférés engedélyezésére.

A fejlesztőknek nincs módjuk megmagyarázni miért a Bluetooth-t akarják használni. Remélhetőleg az ősszel az iOS 13 nyilvános kiadásának változásai.

Jó ok arra, hogy az alkalmazások hozzáférjenek a Bluetooth-hoz iPhone vagy iPad készüléken

A kérdés körül meglehetősen sok negatív volt, ezért pozitív lekvárral akartam kezdeni. Tegyük fel, hogy az alkalmazásfejlesztők a legjobbat akarják nekünk, és nézzünk meg néhányat okokból egy alkalmazás használhatja a Bluetooth-t.

A Spotify a Bluetooth segítségével felismeri, ha autós sztereóhoz csatlakozik, így átválthat az Autó nézetre. Hasonlóképpen, a Google Maps az autórádiótól leválasztott helyet rögzíti a parkolóhely megjelölésére.

Jelenleg csak Androidra vonatkozik, de a Spotify Car View nagy egyszerűsített vezérlőket mutat be.

A YouTube és más videoalkalmazások Bluetooth-on keresztül csatlakoznak olyan kulcsokhoz, mint a ChromeCast. Más alkalmazások a Bluetooth segítségével csatlakoznak a fejhallgatókhoz, a tárolóeszközökhöz és egyéb kiegészítőkhöz.

Még az Apple is használja a Bluetooth-t az új Find My alkalmazásban az offline eszközök megtalálásához.

Rossz okok az alkalmazások számára, hogy iPhone vagy iPad eszközén hozzáférjenek a Bluetooth-hoz

Sajnos naivitás azt hinni, hogy az alkalmazásfejlesztők csak a legjobbat akarják nekünk. Valójában az Apple megváltoztatta a Bluetooth hozzáférést az iOS 13-ban, mert a fejlesztők kihasználták.

Kevéssé fejlesztők a Bluetooth segítségével nyomon követik a felhasználó tartózkodási helyét. Megtehetik ezt, ha Ön nem használja az alkalmazásukat. És megtehetik anélkül, hogy megkérnék a beleegyezésedet.

Az Apple azt mondta, hogy „bezárják az ajtót a [Bluetooth és Wi-Fi] visszaélése előtt” a WWDC 2019-en. Pontosan ezért változtatta meg az Apple az iOS 13 és az iPadOS Bluetooth-engedélyeit. Ezért szünetet kell tartania, mielőtt engedélyezné a Bluetooth hozzáférést az iPhone vagy iPad alkalmazásaihoz.

Engedélyezem a Bluetooth-hozzáférést vagy sem?

Szánjon egy percet, mielőtt engedélyezi egy alkalmazás számára, hogy iPhone-ján vagy iPadjén hozzáférjen a Bluetooth-hoz. Kérdezd meg magadtól, miért van szüksége az alkalmazásnak Bluetooth-ra, és bízik-e az alkalmazásfejlesztőben vagy sem.

Javaslatunk az, hogy kezdetben mindent megtagadjunk. Használja az alkalmazást a szokásos módon. Lehet, hogy meglep, mit tehet még Bluetooth nélkül.

Például a Spotify Bluetooth nélkül képes zenét küldeni vezeték nélküli fejhallgatóba. Akár zökkenőmentesen átválthatja a lejátszást más eszközökre!

Ha olyan funkciót talál, amelynek működéséhez Bluetooth-ra van szüksége, módosítsa a Bluetooth-engedélyeket a Beállításokban.

Hogyan engedélyezhetem vagy letilthatom a Bluetooth alkalmazást iOS 13 vagy iPadOS alkalmazásokban?

  1. IPhone vagy iPad eszközén lépjen a Beállítások> Adatvédelem> Bluetooth lehetőségre.
  2. Látnia kell minden olyan alkalmazást, amely Bluetooth-hozzáférést kért az eszközén.
  3. Kapcsolja be vagy ki az egyes eszközök kapcsolóját.
A Beállítások között keresse meg a Bluetooth-hozzáférés engedélyezésének vagy megtagadásának lehetőségeit.

Mondja meg nekünk a megjegyzésekben, mely alkalmazások kértek Bluetooth-hozzáférést az iPhone vagy iPad készülékén? Hagytad, hogy náluk legyen? És mi lett az eredmény?

Legutóbbi hozzászólások