Az iOS 13 segítségével megtudhatja, hogy mely alkalmazások nyomon követik tartózkodási helyét a háttérben

Az Apple nemrégiben az iOS 13 bejelentésével a magánéletre összpontosított. A rajongók által kedvelt funkciók, például a Dark Mode mellett az iOS 13 javítja a felhasználó azon képességét, hogy kezelje a háttérben tartózkodási helyüket követő alkalmazásokat.

Ez a fokozott vezérlés három új funkció formájában jelenik meg:

  • háttér-helykövetés átláthatósága
  • az alkalmazás helykövetési engedélyei
  • és a hely adatvédelmi fejlesztései.

Ebben a bejegyzésben részletesen bemutattuk az új funkciókat, és elmagyaráztuk, hogyan kezelhetők a helyadatvédelmi beállításai az iOS 13 rendszerben.

Helyszínkövetés háttér átláthatósága

Az új értesítések megmutatják, hogy hol követték nyomon, valamint azt, hogy hányszor keresték meg a tartózkodási helyét.

Jobban kellene törődnünk az adatainkkal. Naponta számtalan ember vállalja az Általános Szerződési Feltételeket, elfogadja a böngészési sütiket vagy engedélyezi a helykövetést az iOS-ben, mindenféle gondolkodás nélkül. Olyan általánossá és elkerülhetetlenné vált, hogy nem kérdőjelezzük meg.

Az Apple ezt megpróbálja megváltoztatni az iOS 13 adatvédelmi fejlesztéseivel. A legfigyelemreméltóbb változás a háttérkövetési értesítések hozzáadott átláthatósága.

Ezek azok az iOS értesítések, amelyek figyelmeztetnek, amikor egy alkalmazás a háttérben követi az Ön tartózkodási helyét. Nem újak. De most egy térképet tartalmaznak, amely megmutatja a nyomon követés részleteit.

Ennek pontosan ugyanazoknak az információknak kell lennie, mint korábban. De egy vizuális ábrázolás valóban kalapál haza, milyen adatokat engedünk a vállalatoknak összegyűjteni rólunk.

Az Apple szándéka egyértelműen arra ösztönzi a felhasználókat, hogy jobban gondolják át, kivel osztják meg a tartózkodási helyüket.

Az alkalmazás helykövetési engedélyei

Mivel az Apple javítja tudatosságunkat az alkalmazásokkal megosztott adatokról, új módszereket is kínálunk az ellenőrzésükre.

Korábban az iOS három lehetőséget mutatott be a helykövetés ellenőrzésére:

  • Lehetővé teszi
  • Az App. Használata közben
  • vagy Ne engedje.

Ezek nagyon jó lehetőségek, de az iOS 13 teljesen új kiegészítést hoz: Hogy egyszer.

Válassza az Egyszer engedélyezés lehetőséget a helyadatok megőrzéséhez.

Ahogy várható volt, ez a lehetőség lehetővé teszi, hogy egy alkalmazás csak egyszer tudja nyomon követni az Ön tartózkodási helyét. Az alkalmazás bezárása után már nem tudja nyomon követni az Ön tartózkodási helyét, hacsak nem engedélyezi újra.

Ez nagyszerű azok számára, akik nem nagyon használjuk a helyfüggő funkciókat. Az Apple arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy kínáljanak alkalmazásfunkciókat helyhozzáférés nélkül. Tehát általában továbbra is sokat tehet anélkül, hogy bekapcsolná a nyomkövetést.

A hely adatvédelmi fejlesztései

Az Apple tudomásul vette, hogy a fejlesztők a felhasználók beleegyezése nélkül követik nyomon az iOS helyszíneit. Ez Bluetooth és Wi-Fi használatával volt lehetséges az Apple Location Services API helyett.

De az iOS 13 alkalmazással az Apple azt mondja, hogy „bezárja az ajtót ennek a visszaélésnek”.

Az alkalmazásoknak engedélyre van szükségük, mielőtt hozzáférhetnek a Bluetooth-hoz az iOS 13 rendszerben.

Minden alkalmazásnak, amely a Bluetooth használatát szeretné használni az iOS 13-ban, először engedélyt kell kérnie. Javasoljuk továbbá, hogy tagadja meg a Bluetooth-hozzáférést, hacsak nem tudja, hogy erre szükség van.

Már az iOS 13 bétaverzióját használó számos felhasználó kommentálta a Bluetooth-hozzáférést kérő alkalmazások meglepő körét. Ezen alkalmazások némelyike ​​biztosan Bluetooth-t használt, hogy hozzájárulás nélkül nyomon kövesse tartózkodási helyünket az iOS háttérben.

Miért kell az alkalmazásoknak nyomon követni a tartózkodási helyemet?

A helykövetés lehetővé teheti az alkalmazások számára, hogy jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak felhasználóik számára. Ez helyi ajánlások, becsült utazási idők vagy kapcsolatba kerülhet a közelben lévő más felhasználókkal.

Amikor egy alkalmazás engedélyt kér az Ön tartózkodási helyének nyomon követésére, az értesítésben meg kell magyaráznia, miért akarja ezt megtenni.

A kamera alkalmazás az Ön tartózkodási helyét használja a fotók címkézésére a térképen.

Néha nyilvánvaló, miért van szükségük rá. Például a Google Maps útmutatást szeretne adni, vagy a Camera alkalmazás meg akarja címkézni a fényképeket a helyükkel. De máskor az ismertetett okok sokkal homályosabbak és nehezebben felfoghatók.

Az igazság az, hogy rengeteg alkalmazás követi az Ön tartózkodási helyét, hogy hirdetésekkel célozzon meg. Néha partneri kapcsolatban állnak a hirdetőkkel, és néha harmadik félnek adják el az adatokat.

Hogyan tudom megtudni, hogy mely alkalmazások követik a tartózkodási helyemet az iOS 13 rendszerben?

Nem kell értesítést várnia, hogy megtudja, mely alkalmazások követik az Ön tartózkodási helyét. Nyisd ki Beállítások a készüléken, és lépjen a Magánélet képernyőn, majd érintse meg a elemet Helymeghatározó szolgáltatások. Látnia kell az összes olyan alkalmazás listáját, amelyek kérték az Ön tartózkodási helyének nyomon követését.

Az alkalmazás melletti szürke nyíl azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában felhasználta az Ön tartózkodási helyét. A lila nyíl azt jelenti, hogy újabban használta az Ön tartózkodási helyét, valószínűleg az elmúlt 30 percben.

Vessen egy pillantást azokra az alkalmazásokra, amelyek hozzáférnek a tartózkodási helyéhez az iOS 13 adatvédelmi beállításaiból.

Azt is látja, hogy a helykövető nyíl megjelenik az eszköz állapotsorában, amikor egy alkalmazás nyomon követi Önt. Ez figyelmeztethet arra, hogy az alkalmazások a háttérben követnek, vagy hozzáférnek az Ön tartózkodási helyéhez, amikor nem szeretné.

Alapértelmezés szerint az állapotsor helyikonja nem jelenik meg a Rendszerszolgáltatásoknál, például az időzóna beállítása.

Hogyan állíthatom le, hogy az alkalmazások ne kövessék a tartózkodási helyemet az iOS 13 rendszerben?

A Beállítások Helyszolgáltatások képernyőn érintse meg bármelyik alkalmazást a helyhez való hozzáférés módosításához. Az iOS 13-ban négy különböző helykövetési lehetőség közül választhat:

  • Soha
  • Kérdezze meg legközelebb
  • Az alkalmazás használata közben
  • vagy Mindig.

Bármikor módosíthatja az alkalmazás helyhozzáférését. Kövesse ezt a linket, hogy megismerje az adatvédelem más módjait az iOS használatával.

Az Apple a 2019-es WWDC-n tárgyalta az iOS 13 adatvédelmi fejlesztéseit.

Az iOS 13 új funkciói olyan eszközöket kínálnak számunkra, amelyek segítségével eldönthetjük, mikor osztjuk meg helyünket és mikor tartjuk privátként. Remélhetőleg pozitív tendenciát vált ki a technológiai iparban, egy átlátható adatgyűjtés felé.

Idén őszig nem várjuk az iOS 13 nyilvános kiadását. Azonban most regisztrálhat a Beta programra, hogy kipróbálja az iOS 13-at.

Mi a véleménye arról, hogy az Apple hogyan koncentrál a magánéletre? És mi a véleményed arról, hogy az alkalmazások nyomon követik-e a tartózkodási helyedet az iOS rendszerben? Magam számára azt kívánom, bárcsak több vállalat olyan komolyan venné a magánéletet, mint amilyennek az Apple tűnik.

Legutóbbi hozzászólások